NB I

Gera és Vadócz kellene Debrecenbe

Kovács Bálint elképzelte, milyen összetételben lehetne igazán erős a Loki a nemzetközi porondon is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Folytatódjék tehát elemző rovatunk, amelynek második részében a Debrecen csapatával foglalkozom. Tehát akkor útra fel, és képzeletben menjünk a keleti országrészbe!

A DVSC jelenleg is vezeti a bajnoki tabellát, és a jövőre nézve nagy célok állnak előtte, mert a Bajnokok Ligája főtáblája a prioritási alap, ahova szerintem megfelelő erősítésekkel oda is érhet.

Kezdjük is az elején, a kapus pozíciónál, ahol Nenad Novakovics és Verpecz István található jelenleg, és szerintem nem szorul különösebb erősítésre, mert mindketten elég rutinosak és jó kapusok magyar szinten, s meglátásom szerint elégséges tudással és ambícióval rendelkeznek ahhoz, hogy ez a poszt ne legyen probléma az esetleges BL-csoportkör elérése után sem.

A védelem erőssége megítélésem szerint az NB I színvonalához képest nagyon jó, viszont ez az európai porondon nem lesz elég. A két szélső védő, Lázár Pál és Korhut Mihály személyében még csak-csak jó lehet a hátsóalakzat nemzetközi szinten is, viszont a belső védelem stabilitását illetően már kétségeim vannak, főleg a sebességet, a koncentrációt és a reakciógyorsaságot illetően. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ami magyar szinten elég, az esetleg az európai porondon nem, különben a Debrecen is úgy jár, mint tavaly a Győr…

Több megfelelő alternatíva is lehet ezen pozíciók megoldására. Először is kezdjük a magyar bajnokságban szereplő, erősítést jelentő játékosok nevével. A PMFC-ben futballozó Danijel Romics megfelelő lehet abból a szempontból, hogy fiatal (21 éves), és nagy potenciál van benne, meglátásom szerint még európai szinten is, viszont szerintem itt a kör be is zárult a hazai mezőnyből igazolható játékosokkal kapcsolatban, mert arra nem látok reális esélyt, hogy a DVTK-ból Kádár Tamás, vagy a Videotonból Juhász Roland érkezzen a megfelelő stabilitás érdekében.

Ellenben külföldről érkezhetne egy olyan belsővédő, aki olyan stílusban játszik, mint a ferencvárosi Besics, mégpedig egy cseh utánpótlás-válogatott fiatalember, Vaclav Koutny (22 éves)!

A középpályán megítélésem három olyan labdarúgó van, aki európai szinten is megállná a helyét, mégpedig Selim Buadla, Szakály Péter és René Mihelic, viszont a többi játékoson nem érzem azt, hogy a nemzetközi porondon jó választás lenne. Amit Vadnai Dániel, Zsidai László, vagy Bódi Ádám tud, az idehaza elég és kiemelkedő, külföldi összevetésben nem. Ide szerintem visszatérhet az Angliában légióskodó Varga József, de ha a Middlesborough végleg megvásárolja, akkor ez új szituációt teremt. Azt gondolom, Vadócz Krisztián kiváló erősítés és alternatíva lenne a debreceni csapat számára, mert benne a rutin, és minden más megvan ahhoz, hogy az európai mezőnyben vezér lehessen.

Bódi Ádám helyett el tudnék képzelni egy fegyelmezettebb és kombinatívabb labdarúgót védekezésben és az előrefelé játékban is, mégpedig a nyáron várhatóan távozó Gera Zoltán személyében. Ez meg is történhetne, mert ha a Loki maradandót szeretne alkotni az európai porondon, akkor szerintem egy olyan középpálya kell, amelyben van rutin és a kellő tűz ahhoz, hogy a döntő pillanatokban minden csak jól sikerülhessen.

Magyar szinten a támadószekcióban is jónak találom a DVSC-t, mert a Sidibe, Volas, Kulcsár Tamás, Seydi, Tisza Tibor ötös eléggé rutinos és gólerős, viszont európai szintűnek az említett öt játékosból csak egyet tartok, mégpedig Tisza Tibort, mert ő komplex labdarúgó. Az lehetséges, hogy Diósgyőrben fegyelmezetlenség miatt nem volt felhőtlen a viszonya Tomiszlav Szivics mesterrel, viszont a képességei megkérdőjelezhetetlenek.

Önmagában az európai porondon ő is kevés lehet, főleg azért, mert sérülékeny, ezért ide várnék még egy kombinatív és komplex csatárt, aki a passzjátékban is hasonlóan hasznos, mint a kapu előtt. El tudnám képzelni ebbe a csapatba Lencse Lászlót, aki fiatal, és meglátásom szerint a kapu előtti szituációkban is ugyanolyan hasznos, mint a fegyelmezett visszazárásokban, illetve a kombinatív passzjátékban. Lássuk be, az európai foci nem arról szól, hogy két passz hátul, aztán pedig megnyújtjuk, és majd lesz, ami lesz. Ide komplex és kombinatív csapat kell!

Ami a Debrecen háza táján még érdekes lehet, hogy kit tudnak megtartani, és kit nem, mert minden bizonnyal a Mihelic, Szakály Péter, Bouadla trióból mindhárom játékosnak több ajánlata is lesz más csapatoktól, viszont szerintem őket mindenáron meg kell tartani, mert hatalmas tudású és munkabírású játékosok. Azt se felejtsük el, hogy abból a keretből, amelyik bajnok lesz, ki nem szeretne igazolni? Minden bizonnyal sok játékosért érkezik majd ajánlat, tehát lesz dolga a debreceni vezetőségnek bőven, minden téren…

A BL-ben egy ilyen összetételű csapatot bátran elmernék indítani: Verpecz – Korhut, Romics, Mészáros N., Lázár P. – Bouadla, Varga J./Vadócz – Mihelic, Szakály P., Gera – Tisza T./Lencse.

Mindenesetre ez sok olvasó számára álomcsapatnak tűnhet, viszont nagyon is reális és megvalósítható. Én személy szerint is szurkolok a debreceni csapatnak, hogy sikerüljön egy hasonlóan ütős csapatot építenie Kondás Elemérnek, mint az itt felvázolt, hogy európai szinten is tudják, hol van Hajdú-Bihar megye, ahová ebben a cikkben utaztunk.

Legközelebb az Újpest esetleges átigazolásait mutatom be, addig is jó mérkőzéseket kívánok minden szurkolónak.

Kovács Bálint

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik