NB I

Komoly változások szükségesek

A kapusposzton kívül minden csapatrészt meg kell erősíteni Újpesten, még akkor is, ha nem indulhatnak az európai kupában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szép napot kívánok minden olvasónak! Alábbi cikkemben bemutatom az Újpest esetleges nyári átigazolásait. Több érdekesség is észlelhető lesz náluk az átigazolással kapcsolatban, hiszen ha az európai porondon indulnak, akkor nyilván másképp fognak erősíteni, mintha csak a hazai bajnokságra kellene tervezniük. Tehát kalandra fel, és kezdjük virtuális túránkat az újpesti kapuban…

Kapusposzton a Balajcza Szabolcs, Marko Dmitrovics páros található, ez annyiban érdekes, hogy az előző időszakban a magyar játékos alapember volt a kezdőben, most pedig alapember a kispadon, a fiatal szerb neve viszont sztenderden olvasható a kezdők névsorában. Az is érdekes továbbá, hogy Dmitrovics meccsenként, de maximum két meccsenként kap egy-egy potyagólt, mégis ő véd, Balajcza pedig továbbra is csak a padot koptatja. Engem az sem érne váratlanul, ha a rutinos magyar kapus a nyáron összecsomagolna, új munkaadót keresne magának, és a helyére esetleg egy szláv vagy belga kapus érkezne. Nagyrészt abban reménykedem, hogy minőségi lesz az érkező, mert nem győzöm hangsúlyozni ennek fontosságát ahhoz, hogy az Újpest továbbra is Újpest legyen!

Az Újpest védelme a szezon folyamán soha nem volt egyben, állandó változások történtek, és ebben a csapatrészben több olyan játékos van, aki nem odavaló. Kezdeném a védelem jobb oldalán, ahol Ngawa szokott játszani, ha épp nincs eltiltva. A sor vele indul, mert messze nem olyan légiós, akire azt lehetne mondani hogy igen, ő minőség és jó futballista. Ennek ellenére kevésbé hiszem, hogy erre a helyre várható lenne egy játékos, azt pedig főleg nem, hogy magyar.

Haladjunk a belsővédők felé. Aki itt lényegesen minőségi labdarúgó, az Jonathan Heris. Neki a sebessége és a megfelelően komplex tudása is megvan ahhoz, hogy itt extra labdarúgó legyen, csak egyetlen dolog hiányzik belőle egyelőre, a rutin, de az pótolható. Juanan sem Újpest-kvalitású labdarúgó, ezáltal Nebojsa Vignjevics vezetőedző vélhetően helyettesíteni szeretné olyan képességű játékossal, aki méltó viselni az Újpest-mezt. Antón a bal bekk, ő magyar szinten még jó futballista, így várhatóan marad, viszont európai mércével Heris kivételével mindhárom labdarúgó nagyon gyenge.

A középpályás-szekcióban több kiváló labdarúgó is szerepel Újpesten, kezdjük rögtön a bal oldallal, ahol Aszmir Szuljics neve olvasható. Igen, ő egy kiváló játékos, szinte minden tekintetben, egy dolgot kivéve, az pedig a védekezés. Viszont az előrefelé-játékban extra, és hozzátenném, kiváló vétel volt a klub részéről. Szűrő pozícióban Dusan Vasziljevics játéka megkérdőjelezhetetlen, ő egy extra labdarúgó magyar szinten, és meg merem kockáztatni, hogy esetleg még európai porondon is jól lehet hasznosítani. Viszont a mellette lévő másik védekező pozíció már kérdéseket vet fel, mert ott több játékost is kipróbáltak már, de szerintem egyik sem olyan kvalitású, akire stabil középpályát tudna építeni az edző.

Ide esetleg érkezhet a pécsi Márkvárt Dávid és a mezőkövesdi Takács Péter, ha magyar játékosban gondolkoznak. Vagy esetleg a szerb Semir Hadzibulic is. Mindhárom labdarúgó nagy erősítés lenne a fővárosi csapat számára. A szervező középpályás posztján Prosmans és Koszovics személyében több labdarúgót is próbálgatott Vignjevics mester, de egyikük sem varázsolt nagyot, sőt többször inkább hátrány volt a szerepeltetésük, mert előrefelé nem voltak kombinatívak, hátrafelé meg csak fault és fault… Ezt nem lehet örökké csinálni, ide vélhetően érkezik egy labdarúgó. Szerintem ebbe a pozícióba kiváló igazolás lehetne a diósgyőri Nikházi Márk, illetve a pécsi Wittrédi Dávid, avagy külföldről a spanyol Jose Manuel Rueda.

A jobb oldali középpályás pozícióban szerintem Simon Krisztián a megfelelő labdarúgó, ő még sokra viheti, mert nagyon komplex és jó futballista. Meglepődnék, ha ezen a poszton váltás történne, viszont ha Simon esetleg eligazol, akkor ez új szituációt teremt. Én az újpesti vezetőség helyében hasonló képességekkel megáldott labdarúgót szerződtetnék, mint Simon vagy Szuljics.

A csatársorban sok-sok labdarúgó van a liláknál, de hogy közülük ki rúg labdába, az megint más kérdés, mert közülük többen nem olyan szintű játékosok, akikre személy szerint én számítanék az Újpestben. Kabát Péter – az életkora ellenére – a mai napig magasan a legjobb center az újpesti csapatban, hihetetlenül komplex, és a sebessége még mindig jó. Ellenben Bavon Tshibuabua nekem nem Újpest-szint, mert a technika és a kombinativitás nyomokban sem észlelhető nála.

Ezen poszton szerepel még Lázár Bence is, aki Vignjevics mesternél nagyrészt a csere szerepét tölti be, vagy azt sem. Nem véletlenül… Jelenleg ugyan sérült, viszont neki rengeteg egyéni képzésre lenne szüksége, hogy Újpest-szintű labdarúgó váljon belőle mind technikailag, mind dinamikában, és reakciógyorsaságban is, mert volt olyan mérkőzés, ahol ő volt a fék. Úgy, mint a DVTK-ban Miroszlav Grumics. Csatárposzton szerintem várható igazolás, mert Kabát Péteren kívül nincs olyan minőségű labdarúgó, akire a támadójátékot alapozni lehetne.

Az Újpest jelenlegi szereplése nem véletlenül ilyen, ezt higgye el mindenki, mert amíg képességbeli hiányok vannak, addig ez lesz. Lehet akarni és nagyon sokat futni, csúszni-mászni a labda után, viszont ez mit sem ér, ha nem tudnak mit kezdeni a labdával, amikor hozzájuk kerül. A Magyar kupa döntőjében sok sikert kívánok az újpesti csapatnak, és sikeres átigazolási szezont, hogy minőségi labdarúgók érkezzenek a Megyeri útra.

Legközelebb a Videoton esetleges átigazolásait mutatom be, addig is jó mérkőzéseket kívánok minden szurkolónak!

Kovács Bálint

Olvasói sztorik