NB I

Lehet, hogy a csatárposzt megüresedik

Lencse László, Marek Strestík, vagy Futács Márkó pótolhatja a Videoton távozó támadóit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Folytatom elemző sorozatomat, amelyben a székesfehérvári csapat esetleges átigazolásaival foglalkozom. Azt mindenki tudja, hogy a Videoton a bajnoki címet tűzte ki célul, és erről már lecsúszott, még úgy is, hogy a legjobb lehetőségei vannak anyagi és átigazolási szempontból Magyarországon.

Kapusposzton Juan Calatayud és Tomas Tujvel található, közülük a spanyol az első számú. Kiválóan véd az egész szezon során, és talán az egész bajnokságban ő mondható a legjobbnak megbízhatóság, kijövetel és minden egyéb szempontból. Viszont már benne van a korban, tehát nem lepne meg, ha a pótlására igazolna a Vidi egy megfelelő fiatal kapust, bár szerintem a következő szezonban is ő lesz az első számú hálóőr Székesfehérváron.

A védelemben Álvaro Brachi és Szolnoki Roland található a jobb bekk pozícióban. A portugál edzőnél inkább Brachi volt az alapember, viszont különösebb képességbeli különbséget nem veszek észre a két labdarúgó között, így tehát a jövőre nézve is éles küzdelem alakulhat ki. A belsővédők – Juhász Roland, Caneira és Vinícius – magyar szinten jónak mondhatók és megbízhatók, a kérdéses az lesz, hogy a jövőre nézve mennyire lesz összhangban a páros, bárki is legyen az. Én itt sem várok nagy mozgást. Következzen a bal bekk pozíció, ahol Stopira és Mamadu verseng a játéklehetőségért, itt Stopira az alapember, ősszel nagyon megbízható volt, de a bajnokság vége felé sokat szürkült a játék. Mamadu különösebben nem kapott lehetőséget, hogy bizonyítsa, mit tud.

A legerősebb összeállítást tekintve szerintem úgy nézne ki a folytatás, hogy a jelenleg sérült Kleinheisler Lászlóval kezdődik a jobboldali középpálya, aztán szűrőben Vítor Gomes és kényszerből Caneira, a baloldali középpályán Nildo vagy Álvarez, szervező középpályán pedig Kovács István. Magyar szinten ezek a labdarúgók kiemelkedő tudással rendelkeznek, a kérdés csakis az, hogy melyik edző képes őket normálisan összegyúrni, mert Paulo Sousa keze alatt parádéztak, viszont José Gomes irányításával egyáltalán nem sikerült nekik ugyanazt nyújtaniuk. Ide nem kell különösebben igazolni, esetleg Nikola Mitrovicsot kellene visszahozni Izraelből, vagy szűrőbe más típusú labdarúgót, aki megbízhatóan tud futballozni az egész szezon során.

Ami még érdekes lehet, hogy bizonyára Kleinheisler, Kovács és Nildo iránt lesz a több ajánlata a fehérvári klubnak, és vajon hogy döntenek, mit csinálnak? Eladják őket? Vagy esetleg megtartják és biztosítják őket arról, hogy a jövőben még több lehetőséget kapnak? Az említett három labdarúgó számára érdekesen alakulhat az átigazolási szezon, mert Kovács Istvánt el lehet képzelni az Újpestben, vagy egy jó Haladásban, egy jó egészségi állapotban lévő Kleinheisler illeszkedne a Debrecenbe, vagy a Fradiban mondjuk Somália helyett, tehát lesz dolguk a fehérvári vezetőknek…

A csatársorban Nemanja Nikolics és Zé Luis verseng egymással, és a szezon során eddig mindketten kiválóan teljesítettek. A magyar válogatott játékos 17, a légiós pedig kilenc gólt szerzett, tehát eddig jól termeltek. Viszont több dolog is elgondolkodtató. Nikolics minden bizonnyal már készen áll a külföldi szereplésre, és vélhetően a nyáron érte is jön ajánlat, amivel már elképzelhető, hogy élni szeretne, és eligazol. Zé Luis pedig kölcsönben van Székesfehérváron, tehát kilenc gólja ellenére lehet, hogy hazamegy Portugáliába, a régi klubjához. Ezáltal a csatárposzt megüresedik! Ide tehát vélhetően igazolnia kell a Videotonnak. Szerintem a megfelelő képességű labdarúgó érkezhet Magyarországról is, mert az évek óta kölcsönadott Lencse László, a diósgyőri Futács Márkó, vagy a győri Marek Strestík kiválóan tudná pótolni centerpozícióban őket. Ezen a téren sok-sok érdekesség várható.

A következő nagy kérdés. ki lesz az új vezetőedző? Abban biztos vagyok, hogy nem magyar, hanem külföldi lesz. A sajtóból lehetett értesülni, hogy esetleg Gennaro Gattuso lehet a befutó. Ő kiváló választás lenne, nagyon sokat nőne a magyar labdarúgás értéke és a Vidi-játékosok motivációja is, mert hasonlóan komoly múlttal rendelkezik, mint Sousa. Fel tudnak nézni rá a labdarúgók, és nem utolsósorban olyan játékosok érkezhetnek az ő neve hallatán, akiket más edző nem tudna elcsábítani.

Mindenesetre vezetőedzőnek szerintem tökéletes választás lenne Gattuso, mert általa újra bajnok lehetne a Videoton, és ismét kiléphetne az európai porondra.

Legközelebb a Győri ETO esetleges átigazolásait mutatom be, addig is jó mérkőzéseket kívánok minden szurkolónak.

Kovács Bálint

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik