NB I

Az emberi oldal miatt választotta a Barcelonát

A Puskás Akadémia 15 éves futballistája, Tajti Mátyás augusztusban csatlakozik a katalán klubhoz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Miután a FIFA felfüggesztette az FC Barcelona átigazolásból való kizárását, a katalán klub bejelentette, hogy megszerezte a felcsúti Puskás Akadémia 15 éves tehetségét, Tajti Mátyást, aki életkora miatt csak nyáron csatlakozhat új csapatához, amelynél a legígéretesebb magyar játékosnak nevezték. A tavaly felfedezett fiatalt a nagy rivális Real Madrid is invitálta. A döntés hátteréről az édesapja, nem mellesleg a Puskás Akadémia szakmai igazgatója, Tajti József beszélt a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában.

– Amikor a barcelonaiak tavaly látták futballozni Mátyást, akkor csak ő egyedül keltette fel az érdeklődésüket?
– Úgy tudom, hogy nem. Először a válogatottban látták őt élőben, amikor kint voltak Barcelonában, és az Espanyol ellen játszottak, és még egy magyar fiatal iránt érdeklődtek. Nekem úgy jelezték, hogy Matyi az első, de a másik fiatal is érdekelné őket – kezdte Tajti József.

– Mikor és hogyan történt az első közvetlen jelzés az édesapa számára, hogy komoly a Barcelona érdeklődése?
– A mérkőzés után, másnap többen kerestek, tehát valószínűleg olyat nyújthatott, ami miatt rögtön elindultak felénk, tehát másnap rögtön jelentkeztek.

– Amikor a decemberi próbajáték sikerült, akkor rögtön jelezték, hogy nekik kellene, és leigazolnák?
– Hétfőtől péntekig edzett a Barcelona különböző korosztályos csapataival, és a szerdai edzés után már jelezték, hogy mindenképpen szeretnék. Az ottani elmondások szerint ez meglehetősen ritka, mert általában kivárnak, összeül a stáb, megbeszélni, hogy mit láttak. Ezúttal viszont figyelték három napon keresztül, és rögtön odajöttek.

– Ehhez képest a Real Madrid hogyan figyelt fel rá?
– Nem tudom pontosan. Nem tudom, annak köszönhető-e, hogy megneszelték, hogy a Barcelona szeretné a Puskás Akadémia egyik játékosát, vagy ehhez az információhoz hogyan jutottak. Azt tudom, hogy a Real Madrid játékosmegfigyelő-hálózatának ottani vezetőjével összefutottunk, tehát valószínűleg onnan értesültek.

– Tehát a kémek mindenhol ott vannak…
– Igen, ott vannak, de az elmondások szerint nagyon kevés gyereket tudnak elvinni Katalóniából, főleg ebben a korban, mert mindenki a Barcelonában szeretne játszani. De az ottain játékosoknak is vannak ügynökeik, képviselőik, és a játékosokon keresztül is kiment az, hogy van itt egy magyar fiatalember.

– Amikor mérlegelni kellett két ajánlat között, akkor mi volt a különbség?
– A feltételeket tekintve szinte semmi, majdnem ugyanaz van mindkét szerződésajánlatban. Ami nagyon nagy különbség volt, hogy Matyi nagyon jól érezte magát Barcelonában, ők vették észre, és érezte azt a figyelmet, ami végigkísérte őt az alatt a néhány nap alatt.

– Sokat nyomott a latban az a fogadtatás, és az a megkülönböztetett figyelem, ami a Madrid esetében amolyan félvállasabb volt?
– Itt az emberi oldalt kell kiemelni. Úgy éreztük, Barcelonában fel vannak készülve arra, hogy odajön egy fiatal, nagy tapasztalatuk van benne, és pontosan azokat a részeket emelték ki, amelyek a mi szempontunkból sokkal fontosabb most, tehát magát a képzést, az ottani életet, az iskolát, azt, hogy figyelnek oda rá, milyen az élet akadémián, és ezeket a dolgokat, amelyekről én pontosan tudom, mennyire fontosak, amikor elszakad a családjától.

– Az nem volt meghatározó, hogy Mátyás melyik klubot szereti jobban, vagy melyik klub játékfilozófiája, játékstílusa tetszik neki jobban?
– Nem igazán ez volt a döntő. A képzés mindkét helyen nagyon jó. Nagyon jó játékosok közé került. Ő azt mondta, hogy a Barcelonánál még egy picit gyorsabb, még intenzívebb volt a játék, és az neki még jobban feküdt. Sűrűbben volt labdaközelben, és az kellett neki.

– A Puskás Akadémia több éve jó és intézményes kapcsolatban van a Real Madriddal. Ez egy dilemma volt?
– Mi nagyon sokat köszönhetünk a Puskás Akadémiának, de azt tudni kell, hogy mindent a vezetők tudtával és engedélyével csináltam, hiszen az ő alkalmazottjuk vagyok, és nekem nagyon fontos volt, hogy ebből az egész ügyletből a Puskás Akadémia is profitáljon. Nem elsősorban az anyagiakról van szó. Gondolom, ez is nagyjából ugyanaz az ajánlatban, de én nem láttam a Real Madrid ajánlatát, nem tudom, mit tartalmaz. Inkább arról van szó, hogy ez egy óriási reklám, és ennek révén hirtelen, Matyi kapcsán elindultak felénk a játékos-megfigyelők, a klubok képviselői, és most már több konkrét megkeresésünk van több játékosunkra.

– A Real-kapcsolat ellenére mégis a Barcelonát választották, de ebben kikérte az akadémiaalapító véleményét is?
– Természetesen. Ő pontosan tudja azt – amit éreznie kell annak, aki futballozott –, hogy a játékosnak oda kell mennie, ahol jól érzi magát. Egyébként ezt a Real edzője is megerősítette egy e-mailjében. Gratuláltak, azt mondták, sajnálják, hogy nem őket választotta Matyi, de oda kell mennie a játékosnak, ahol azt gondolja, hogy jól fogja érezni magát. Ahol nem érzi jól magát, ott nem tud teljesíteni. Ezt ők elfogadták, mindenki elfogadta.

– Milyenek lesznek a körülmények, ha nyáron Barcelonába költözik?
– Jelen állás szerint teljesen egyedül lesz, egyedül megy. Beköltözik az ottani akadémiára. Segítenek neki a nyelvtanulásban, külön mentora lesz. Spanyolul fog tanulni, és katalánul is. Amikor úgy érzik, kész van arra, hogy beüljön az iskolába, és ne csak hallgasson, hanem aktívan részt tud venni az oktatásban, abban a pillanatban megy iskolába. Hogy ez szeptember, október vagy november, ezt jelenleg senki nem tudja megmondani.

– Édesapaként nagyon fontosnak tartja, hogy a fia tanuljon?
– Természetesen. Az is döntő volt, hogy nagyon szépen, világosan elmagyarázták, hogy milyen lehetőségei vannak Matyinak az oktatásban. Lehetne magántanuló, aki itthon vizsgázik, illetve csatlakozhat az ottain iskolarendszerbe, ezt mind átbeszéltük.

– Hogy az életkora miatt nem igazolhat külföldre, illetve hogy a Barcelonát kizárták az átigazolásból, ezekről már beszélhetünk múltidőben? Tehát kész tény, hogy aláírt, és menni fog?
– Igen, augusztusban csatlakozik a felkészüléshez, tehát van aláírt szerződés.

– A képzési térítés teljes egészében a felcsúti akadémiának jár, vagy abból kap más is?
– Teljes egészében az akadémiáé. Matyinak jelenleg profi szerződése van, az érte különböző kluboknak járó képzési kártalanítást az akadémia már kifizette, innentől kezdve csak az akadémiának jár.

– Azt mondta, hogy a hazai közeg alkalmatlan arra, hogy egy magyar fiatal európai szintű játékos legyen. Ezt apaként és akadémiai igazgatóként is mondja?
– Mindkettő, igen. Egyre inkább szembesülök azzal, hogy tizenhat-tizenhét-tizennyolc éves korig tudjuk tartani a szintet különböző praktikákkal – idősebbek között játszatjuk a játékost, idősebbek ellen játszatjuk a mi csapatainkat –, tehát próbáljuk a lépést tartani, és tudjuk is, bizonyos szinten. De már ekkor meglátszanak bizonyos képzésbeli hátrányok, és amikor beér a játékos abba a közegbe, ami a legfontosabb, az átmenet a felnőtt, profi csapathoz, ott van a határ. Ez a profinak nevezett közeg Magyarországon nem alkalmas annak a játékritmusnak az elsajátítására, illetve arra a gondolkodásra, amit más országokban lévő futballkultúra megkövetel.

– Ha a fiából kihozzák a legjobbat, akkor öt év múlva hol fog tartani?
– Realitásnak azt látom, hogy élvonalbeli bajnokságban futballozzon, kezdőként. Hogy ez melyik csapat lesz, most nagyon nehéz megmondani. Jelen állapot szerint bármire képes lehet, de rengeteg munka vár rá. Nagyon komplex játékos, nem nagyon van olyan gyenge pontja, ami kizárná, hogy topjátékos lehessen. Mind a dinamikája, az agresszivitása, a mentalitása, a bátorsága, a testfelépítése, a technikai adottságai, és nagyon gyors a feje, nagyon gyorsan dönt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!