NB I

Bonyolódik a Tajti-ügy

A Puskás Akadémia fiatal tehetsége Barcelona-pólóban játszott a Real Madrid elleni stadionavatón?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tajti Mátyás ellopta a show-t! A felcsúti Pancho Aréna húsvéthétfői ünnepélyes felavatása helyett mindenki arról beszél, hogy a Puskás Akadémia ifjú tehetsége az intézménnyel régóta partneri kapcsolatban álló Real Madrid helyett a nagy rivális FC Barcelona utánpótlásába igazolt. Illetve még nem is igazolt, és itt kezdődnek az ügy fonákságai…

Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy Tajti valóban a katalánokhoz szerződhet. A keddi Blikkben ugyan megjelent egy nyilatkozat a futballista édesapjától, Tajti Józseftől, amely szerint az ügyét nem befolyásolja, hogy a Barcelonát kizárták az átigazolásokból, a valóságban nagyon is lehet ennek jelentősége.

Ezt az origo.hu kérdésére megerősítette Tajti József is. Szerinte valószínűleg félreértett valamit a napilap újságírója, mert egyelőre nem lehet tudni, érinti-e a Barca büntetése fia szerződtetését, de szándékuk szerint ott folytatja pályafutását.

Az a probléma, hogy a FIFA hatályos szabályai szerint egy játékos a 16. születésnapja előtt csak akkor igazolhat másik országba, ha a szülei az átigazolástól függetlenül az érintett országba költöznek. Ez az ő esetében aligha állna meg, elvégre Tajti József most is a Puskás Akadémia szakmai igazgatója. A játékos június 2-án betölti a 16-ot, utána eligazolhat az Európai Unión belül, de ha addigra a Barcára – éppen az említett szabályok megsértése miatt – kirótt büntetés hatályba lép, oda már hiába menne. A Barca elnöke a héten tárgyal a FIFA vezetőségével a büntetés enyhítéséről, felfüggesztéséről, esetleg eltörléséről, de Sepp Blatterék eltökéltnek tűnnek a kérdésben.

Az akadémia kommunikációs igazgatója, Szöllősi György nem akarta kommentálni Tajti átigazolását. Az mno.hu cikke szerint a PFLA-nál nem tudtak arról, hogy a fiatal játékos nem az intézménnyel együttműködő partneri szerződésben álló Real Madridhoz, hanem a Barcelonához igazol.

A Real Madrid egykori utánpótlásedzője, Tóth-Zele József jól ismeri a Tajti-ügyet, hiszen jelenleg egyszerre a PFLA szakmai irányító testületének tagja, és a spanyol klub szakmai tanácsadója.

– Másfél hónappal ezelőtt velem volt egy hétig Madridban a srác, megmutattak neki mindent, körbevitték a klubnál, és a végén feltették neki a kérdés: akarsz a Real Madrid játékosa lenni? Ő erre határozott igennel válaszolt. Innentől kezdve én nem is értem az egész ügyet, hiszen mint ahogy most megtudtuk, akkor már elkötelezte magát a Barcelonához – mondta Tóth-Zele az origo.hu érdeklődésére.

A Magyar Nemzet szerint Valdebebasban, a Real edzőcentrumában szerződésajánlatot is kaptak, amire Tajti-apuka ezt írta: O. K.

A Real Madridnál állítólag nem akarták mindenáron Tajtit, de amikor megtudták, hogy a Barcelona érdeklődik iránta, akkor már presztízskérdést csináltak a leigazolásából, hiszen nem veszi ki jól magát, ha egy partnerakadémiáról a katalánok visznek el egy reménybeli klasszist. Most mégis ez történt, bár ez nem érinti negatívan a Felcsút és a Real közti kapcsolatot.

– Csak remélni tudom, hogy a két klub remek viszonya nem látja kárát az esetnek. Őszintén szólva nem hiszem, hogy a Realnál bárkinek álmatlan éjszakái lennének amiatt, hogy Tajti Mátyás mást választott, mert bár nem szeretném lebecsülni a játékost, Madridban tele a padlás hasonló képességű játékosokkal – mondta erről Tóth-Zele József.

A Realnak annyira azért fontos volt a játékos, hogy az utánpótlás-igazgató utáni második ember, Paco De Garcia jött el Felcsútra, kimondottan azért, hogy megnézze Tajtit. A madridiak tehát még a múlt héten sem tudtak arról, hogy már hiába próbálkoznak.

Az mno.hu cikke szerint a Puskás Suzuki Kupa 1-0-ra elvesztett döntőjében Tajti a meze alatt egy Barcelona-pólót viselt.

– Matyin nem volt hivatalos Barcelona-mez, ezt kijelenthetem. Hogy kinek mi szúr szemet a pályán egy másik játékos felszerelésén, az más kérdés – jegyezte meg a játékos apja.

– Én nem láttam semmit, de a játékosok közül tényleg mondták néhányan, hogy valami Barcelona-felső volt rajta, amit mutogatott nekik a pályán – mondta Tóth-Zele József.

Tajti József ugyanakkor nehezményezi, hogy a madridiak bárdolatlanul adtak hangot nemtetszésüknek, amiért a fiát a tornán lejátszott három meccsből csak egyen, ott is csak bő egy félidőn át tudták megfigyelni.

– A Barcelona a constantai torna mellett két másik alkalommal is megnézte Matyit, a Real Madrid megfigyelői viszont a Puskás Suzuki Kupa alatt is azt mondták, azért nem lépett pályára az első két meccsen, mert fél, hogy előttük kell bizonyítania. Őszintén megvallva ez elég rosszulesett, hiszen Matyit annyiszor nézhették volna meg fontos, éles meccsen, ahányszor csak akarják, most pedig azért játszott keveset, mert lázas beteg volt. De harminchét és fél fokos lázzal is pályára akart lépni a Real Madrid ellen.

Tajti Mátyás jelenleg a PFLA játékosa, és az akadémiánál szabály, hogy nem adnak el olyan játékost, aki még nem mutatkozott be az NB I-ben. Most éppen a szakmai igazgató fia lehet az első kivétel a szabály alól – már ha a Barcelona egyáltalán jogosult lesz leigazolni…

Olvasói sztorik