NB I

Megegyeztek Gomes távozásáról

A klub tiszteletbeli elnöke, Kovács Ferenc elmondta, hogy már megkezdték a tárgyalásokat az edzőjelöltekkel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem a játékvezetőket, sokkal inkább a portugál edzőt okolja a Videoton sikertelenségéért a klub tiszteletbeli elnöke. Az egykori UEFA Kupa-döntős székesfehérvári csapat trénere nem érzi alkalmasnak José Gomest a feladatra, és életveszélyesnek tartja a fiatal magyarok mellőzését.

A mindig szókimondó Kovács Ferenc a DigiSport péntek reggeli műsorában a Videoton problémai mellett a magyar utánpótlás kérdéseiről is beszélt.

– Mennyire van megelégedve a Videoton szezonjával?
– Ha nagyon szerényen fejezem ki magam, akkor azt mondom, hogy nem egészen. Amikor José Gomessel leszerződtünk, akkor ő egy nagyon jól összerakott csapatot kapott. A második helyen végeztünk, az Európa Liga-csoportkörbe vezette Paulo Sousa a csapatot, és tényleg nagyon jó együttest kapott meg – kezdte Kovács Ferenc. – Közösen el lett döntve, hogy a következő évben meg kell nyernünk a bajnokságot. Ehhez minden feltételt megkapott, amit csak kívánt. Semmi olyanba nem szóltunk bele, ami az ő munkáját gátolta volna. Ő az utolsó percig hangsúlyozta, hogy megnyeri a bajnokságot a csapattal. Amikor elérkeztünk már egy sikamlós útra, akkor már sokan ki tudták következtetni, hogy ez nem biztos, hogy igaz lesz. Nekem személy szerint azonban nem is ezzel volt bajom. Négy fiatal játékosunk került fel idén a csapathoz, és mindegyik nagyon tehetséges. Amikor ők pályára léptek, akkor a közönség tombolt és tapsolt nekik.

– Ekkor érezhette ön is, hogy ez volna az az út, ami a Videoton tradíciója…
– Igen, nagyon örültem neki, és nem csak én, hanem a közönség is. Vártuk, hogy ezek a gyerekek egy keveset fejlődni fognak. Szerényen fogalmaztam most, mert én sokkal többet vártam. Ami kifejezetten bosszantott engem, és ezért kritikát is megfogalmaztam, hogy ezek a játékosok nemhogy fejlődtek volna, hanem egyre inkább visszaestek. Ez abból következett, hogy más játékosok kaptak lehetőséget, és olyan labdarúgóink, mint Kovács István, aki a magyar labdarúgás gyöngyszeme, mellőzve lettek. Öt perceket, félórákat játszottak, és szépen-lassan visszaesett a játékuk. Azt hiszem, hogy ez a magyar labdarúgásnak is egy komoly veszteség, és nem engedhetjük meg, hogy ez bekövetkezzen. Az akadémiánk nagyon jól működik, és onnan egyenes út vezet hozzánk a tehetséges játékosok számára, mondhatom azt is, hogy a Puskás Akadémia FC-n keresztül. Ők felkerültek az NB I-be, de nekünk nem ez volt a célunk. Ha már felkerültek, mi nem szóltunk bele, saját erőből megcsinálták, ez egy természetes dolog volt. Továbbra is az a cél, hogy egy nevelőegyesület legyen, a fiataloknak adjon lehetőséget. Nyilvánvalóan a Videoton jelen esetben az a klub, amelyiknek csúcseredményt kell elérnie. Itt történtek olyan problémák, amivel jómagam elégedetlen voltam, és lett egy jelzés téve Gomes felé, hogy amíg őt szidják, az rendben van, mert ő követi el az eredményeket. Amikor azonban már a vezetőséget is szapulják, hogy miért nem váltják le, az már egy olyan dolog, amin el kell gondolkozni. Legjobb tudomásom szerint van egy kölcsönös megállapodás Gomes és az egyesületi vezetők között a nyarat illetően.

– Ez a búcsút jelenti?
– Valószínűleg igen.

– Akkor mi lesz nyártól az erős portugál vonallal? Milyen edző érkezhet?
– Amit Sousa felépített, az nem lett folytatva, és ez a legnagyobb baj. Tárgyalásban vagyunk, nem tudom előre megmondani, hogy ki érkezhet.

– Milyen típusú edző kell ennek a csapatnak?
– A magyar labdarúgásnak volt egy tradíciója, ami a rövidpasszos játékra, és a kapu előtti kreatív befejezésekre épült. Ezekben nemzetközileg is kitűntünk klubszinten és válogatott szinten is. Ehhez keresi az ember a megfelelő edzőt. Ez a játékstílus legjobban a latin-amerikai futballhoz hasonlít. Szerencsésen megtaláltuk a Paulót, aki szenzációsan összerakott egy szerényebb állományt, és eredményt ért el vele. Vele valószínűleg megnyertük volna már a bajnokságot. Gomes aztán változtatott, és jöttek a törések. Amikor az első fordulóban kiestünk a nemzetközi kupából, akkor leültem vele beszélgetni, megkérdeztem tőle, hogyan látja ezt a kiesést. Ő elmondta, hogy nagyon fáradtak voltak a játékosok, ezért nem tudtak teljesíteni. Egy ilyen mérkőzésre olyan állapotban kell a játékosokat kiküldeni, hogy teljesíteni tudjanak, és azt a teljesítményt meg kell követelni. A mostani felkészülési időszakban direkt kiutaztam Spanyolországba, és felhívtam a figyelmét arra, hogy az ősszel is rosszul indultunk, rossz állapotban volt a csapat, és nehogy még egyszer ebbe belekerüljünk. Ennek ellenére ugyanaz bekövetkezett. Annak reményében kezdtük a tavaszi szezont, hogy megnyerjük a bajnokságot. Minden csapatnál vannak botlások, de nálunk egy kicsit túl sok volt. Ez olyan dolog, amit nem szívesen néz el egy klubvezetés.

– Hogyan látja a fiatalok helyzetét a magyar kluboknál? A Puskás Akadémiába is rengeteg rutinos játékos érkezett. Hogy lehet így a fiataloknak lehetőséget adni?
– A saját tapasztalatomból mondom, hogy óriásit lehet fejlődni az idősek mellett. Csak fiatalokból álló csapattól rögtön eredményt várni képtelenség, nem is szabad. Az volt az elképzelés, hogy Polonkai vagy Tóth Balázs jelenlétével a hátsó alakzat – ahol akadémisták vannak – stabilabb legyen, és a rutinosok kicsit fogják össze őket. Nyilvánvalóan majd később ők fogják össze az újonnan bekerülteket, és ez egy folyamat. Egykori mesteremnél, Bukovi Marci bácsinál is reklamáltak, hogy miért nem teszi be a fiatalokat, hiszen már úgy játszanak, mint az idősek. Erre ő azt mondta, hogy amíg úgy játszik a fiatal, mint az idős, addig nálam az idős játszik, mert tapasztaltabb. Ez vezérelt bennünket is, hogy a fiatalok még kapjanak egy belső segítséget a fejlődésük érdekében. Azt hiszem, jó úton járunk, mert nem voltak célkitűzéseink, hogy nekik benn kell maradniuk az NB I-ben. Továbbra is az a cél, hogy minél több fiatal kerüljön oda, de mi nem fogtuk vissza őket. Ha a következő évben a további fiatalítás miatt arra a sorsra kerülnek, hogy nem érik el az idei eredményeket, akkor nem fogunk kétségbe esni. Szeretnénk, ha a Videoton fejlődése lineáris lenne.

– Az utánpótlásban talán reform készülődik, változtak a személyek, és az edzői szemléletnek is változnia kell. Az MLSZ öntől milyen tanácsra számíthat ebben?
– Az MLSZ-től kaptam egy megbízatást. Létrehozták egy bizottságot, aminek én vagyok az elnöke, és nagyon komoly szakemberekkel vagyok körülvéve. Magyarországon dolgozik ez a belga delegáció is, amely felméri az utánpótlás helyzetét, és velük is szinkronban dolgozunk. Megpróbálunk egy olyan anyagot letenni a szövetség asztalára, ami el fogja indítani az utánpótlást. Nem tudunk beszélni nagy lemaradásról. Kint voltam a Suzuki Kupán, ahol a döntőig menetelt a csapatunk, és egy nagyon jó képességű horvát csapatot tudtunk magunk mögé utasítani. A Real Madridnak is egyenrangú partnerei voltunk, nagyon jó felfogásban játszottunk ellenük. Felszívta magát a csapatunk, és nem azt a játékot játszotta, amit a magyar mezőnyben játszani szokott. A bajnokságot tizenhét ponttal vezetik, tehát egy nagyon jó együttesről van szó, és képesek voltak felnőni a Real Madrid szintjére. A differencia az, hogy a következő héten mi megint visszajövünk a magyar miliőbe futballozni, a Real Madrid pedig visszamegy abba a természetes közegbe, amiben most is játszott. Mindenféleképpen csak akkor lehet fejlődés, ha az edzőink megértik, hogy sokkal magasabb szintet kell elérni, és abban a gyorsaságban megfelelő technikát kell alkalmazni. Nem ügyetlenek a magyar srácok, jó képességűek, és élvezetes, általam régen látott, jó mérkőzést játszottak.

Olvasói sztorik