NB I

Szoros csaták minden szinten

Az első-, a másod- és a harmadosztályban is számos izgalmas pillanatot és sorsdöntő meccset tartogat a tavaszi hajrá.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Minden osztályban kezdetét vette a tavaszi hajrá, amely a legtöbb bajnokságban szorosabb, mint a korábbi években, elég csak az élvonalra gondolni. A végeredményt megjósolni szinte lehetetlen, a Rangadó.hu mégis vállalkozott rá. Összeállításunkban a közelmúltbeli eredmények alapján figyelembe vettük a pillanatnyi formát, valamint a csapatok sorsolását, és nem óvatoskodtunk: megtippeltük, ki lesz a bajnok, ki esik ki, és ki jut fel!

OTP Bank Liga

Bajnoki cím

A bajnoki címvédő Győri ETO a 19. fordulót követően kerek tíz ponttal volt lemaradva az első helyezett Debrecen mögött a tabellán, azóta viszont a Videoton gyengélkedését kihasználva a második helyre lépett. A DVSC sem remekel mostanság, ezért a differencia három pontra csökkent, de az első helytől gyengébb gólkülönbsége miatt négy pont választja el az előző szezon aranyérmesét. Komoly rangadót már egyik csapat sem játszik, de a Loki közelmúltbeli példája azt mutatja, hogy az alsóház tagjai ellen sem lehet biztosra menni. Ami a terhelést illeti: a győriek már egyik kupasorozatban sem érdekeltek, a debreceniek viszont még mindkettőben versenyben vannak.

A Rangadó.hu szerint: a Győri ETO megvédi bajnoki címét

Bronzérem

Többszereplős a történet, hiszen az egyaránt 42 pontos Videoton, Ferencváros és Diósgyőr, valamint a 41 pontos Haladás is esélyes még a harmadik hely megszerzésére. A szombathelyiek eddigi szereplése kétségkívül bravúrosnak mondható, de kaposvári vereségük is bizonyítja, hogy nem képesek huzamos ideig kiegyensúlyozott teljesítményre. A DVTK-nak tulajdonképpen a saját kezében van a sorsa, hiszen a hátralévő öt fordulóban a Haladással, a Fradival és a Videotonnal is találkozik még.

A Rangadó.hu szerint: a Ferencváros lesz a bronzérmes

Kiesés – bennmaradás

Szeptember közepe óta nyeretlen a Paks, gyenge helyzetkihasználása miatt tavasszal bukdácsol a Mezőkövesd, hullámzóan szerepel az MTK, a sereghajtó Kaposvár viszont feltámadt. Matematikailag még az Újpest is kieshetne, ráadásul a sorsolása sem kimondottan könnyű, de a leghátsó régió csapatai nem fognak annyi pontot szerezni, hogy veszélybe sodorják a lilákat.

Ez lehet a szerencséje a Puskás Akadémiának is, amelynek hátralévő öt ellenfele közül négy még komoly tétért küzd, és ha rosszul pattan a labda, bizony az újonc felcsútiak is kipottyanhatnak. Bár ezt az illetékesek aligha engednék, hiszen nem véletlenül építették sokmilliárdért a Pancho Arénát…

A Kaposvár hátránya már csak négy pont a 14. helyezett Mezőkövesdhez képest, és a gólkülönbsége sem tragikus, ám a sorsolása olyan nehéz – játszik például a Győrrel, a Videotonnal és a Fradival is –, hogy bennmaradása valóságos csoda lenne. Ugyanezzel a trióval meccsel a Mezőkövesd is, és ami az ellenfeleket illeti, a paksiak sincsenek könnyű helyzetben, érzésünk szerint mégis ők lesznek a befutók.

A Rangadó.hu szerint: a Kaposvár és a Mezőkövesd esik ki

NB II

Feljutás

Az elmúlt három fordulóban a dobogós csapatok közül egyik sem tudott nyerni. Ez a listavezető Nyíregyháza számára a legkevésbé fájó, hiszen a Dunaújvárossal szemben nyolc, a Siófokkal szemben pedig 12 ponttal vezet, tehát a feljutása immár biztosra vehető. A második DPASE négy ponttal vezet a balatoniak előtt, akik immár hetek óta képtelenek élni a lehetőséggel: három döntetlent játszottak, egyszer pedig kikaptak.

A Gyirmót valóságos feltámadást mutatott be az elmúlt hetekben, hiszen a tavaszi első fordulóban elszenvedett veresége után két döntetlen és öt győzelem következett, de a dunaújvárosiaknak olyan kedvező a sorsolásuk, hogy az ezüstérmes pozíciót még nem veszthetik el.

A Rangadó.hu szerint: a Nyíregyháza és a Dunaújváros jut fel

Kiesés – bennmaradás

Három csapat búcsúzik a másodosztálytól, az egyik a Kozármisleny, a másik a Tatabánya lesz, mivel mindkét együttes hátránya tíz pont a 13. helyen álló Kisvárdával szemben. A Szolnok és a Sopron is veszélyeztetettnek számít, közülük Supka Attila csapatának kedvezőbb a sorsolása. A veszélyeztetett együttesek közül a Szigetszentmiklósra, a Kisvárdára és a Ceglédre is nehéz meccsek várnak. Nem lennénk meglepve, ha a bennmaradás csak a legutolsó fordulóban, a Kisvárda–Cegléd meccsen dőlne el.

A Rangadó.hu szerint: a Szigetszentmiklós, a Kozármisleny és a Tatabánya egyik ki

NB III

Feljutás

Az egycsoportossá vált másodosztályban részt venni rangnak számít, ezt bizonyítja, hogy mindhárom NB III-as csoportban nagy csatát vívnak a csapatok a felkerülésért. Keleten a Létavértes három ponttal vezet a Kazincbarcika előtt, de a KBSC-nek ugyanúgy négy pont kellene az elsőséghez, mint az élvonalban a Győrnek a Loki ellen. A borsodiaknak könnyebb a sorsolásuk, mint a Debrecen fiókcsapatának.

Középen a Soroksár előnye a téli szünetben magabiztosnak tűnt, aztán elkezdett pontokat hullajtani, és kikapott a nagy rivális Szeged-Grosicstól. A dél-pestiek még így is három ponttal jobban állnak (ami ebben az esetben is négynek tekinthető), de Gyulán játszó szegediek sorsolása elvileg könnyebb.

Nyugaton a Csákvár előnye három pont – pontosan úgy, mint a keleti és a középső listavezető esetében – a BKV Előrével szemben, ráadásul egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Bognár György együttesére még hét mérkőzés vár, de az már most kijelenthető, hogy az aranyérem legfőbb esélyesének számít.

A Rangadó.hu szerint: a Létavértes, a Soroksár és a Csákvár jut fel

Olvasói sztorik