NB I

Tizenegyesből a legkönnyebb?

Bár a legutóbbi fordulóban egy kimaradt, idén jobban büntetőznek az NB I-es csapatok, mint korábban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az élvonal legutóbbi fordulójának rangadóján, az MTK–Debrecen mérkőzésen két büntetőt is lőhettek a csapatok. Az MTK-ból Kanta József értékesítette a lehetőséget, de a másik oldalon Tisza Tibor már nem volt ilyen határozott: lövését Hegedüs kivédte, sőt a kipattanó után is óriási bravúrral hárított, így kimaradt a lehetőség.

Tisza Tibor büntetője volt a 11. elhibázott tizenegyes az idei bajnokságban. Összeállításunkból kiderül, bár majdnem minden második fordulóban kimaradt egy, a mostani szezonban mégis jóval hatékonyabbak a végrehajtók, mint az előző években.

Tizenegy maradt ki

Ahogy említettük, idén eddig 11 büntető maradt ki az NB I-ben. A csapatok összesen 71 alkalommal jutottak tizenegyeshez, vagyis közel 85 százalékos hatékonysággal értékesítették a lehetőségeket. A legtöbb büntetőt a Radó András (Haladás), Koller Krisztián (Pécs), Ayub Daud (Honvéd) trió váltotta gólra: eddig mindhárman öt-öt alkalommal találtak a kapuba.

Tíz százalékos javulás

A tavalyi esztendőben száz büntetőből 74 zörgette meg a hálót, ami kereken 74 százalékos mutatót jelent. A 2011–2012-es, illetve 2008–2009-es szezonok is hasonló átlagot hoztak: előbbiben 77 százalékos aránnyal zártak a végrehajtók (75/97), míg utóbbi 75 százalék körüli értéket mutatott (81 büntetőből 61 talált célba).

A legutóbbi öt szezont tekintve a 2010–2011-es idény volt az, amely megközelítette a mostani büntető-hatékonyságot: akkor 92 tizenegyesből 77-et nem hibáztak el, ami majdnem 84 százalékos értéket jelent. Az azt megelőző szezon volt a leggyengébb ebben a mutatóban: alig több mint 71 százalékban találtak csak a kapuba a játékosok (65/91).

A legeredményesebbek

Az elmúlt években ritkán fordult elő, hogy öt találatnál többet ért volna el egy-egy játékos tizenegyesből. A kivételek közé tartozik a 2008–2009-es szezon legjobb végrehajtója, az akkor még a Kaposvárt erősítő Zahorecz Krisztián, aki nyolc alkalommal büntetett, míg a zalaegerszegi Waltner Róbert hatszor volt eredményes. Két évvel később a Videoton gólkirálya, André Alves lövéseivel nem tudtak mit kezdeni a kapusok, hétszer is betalált büntetőből, illetve szintén hét tizenegyes állt a Honvéd támadója, Danilo neve mellett a 2012-es szezonzáráskor.

Tizenegyes-ölők

Természetesen a kapusok mellett sem lehet elmenni szó nélkül, hiszen sokszor bravúros védésekkel, vagy éppen csak határozott felállásukkal okoznak gondot a rúgó játékosnak. Az idei szezonban az Újpest mostanában mellőzött kapusa, Balajcza Szabolcs, illetve a mezőkövesdi Horváth Tamás eddig két-két párharcot nyert meg, ezzel ők kiemelkednek a mezőnyből.

Tavaly is Balajczával szemben hibáztak a legtöbbet, szám szerint hármat, és a másik rutinos kapus, Szűcs Lajos is ugyanennyi alkalommal babonázta meg az ellenfelet. Egy évvel korábban Lubos Hajdúchtól rettegtek leginkább a végrehajtók: öt büntető után is ünnepelhették társukat a kaposvári játékosok (a 20., 21. és 22. fordulóban ráadásul zsinórban három büntetőt is hárított).

A 2010–2011-es szezonban Vlaszák Géza, a ZTE portása fogott három tizenegyest, míg egy évvel azelőtt szintén a Balajcza, Szűcs páros ejtette zavarba leginkább a pontrúgókat, szintén három-három alkalommal.

Olvasói sztorik