NB I

Ismét tarolnak a fiatalok?

Egyetlen 26 évnél idősebb játékos van az NB I legeredményesebb góllövői között.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nikolics Nemanja, a Videoton 15 gólos támadója vezeti az élvonal góllövőlistáját. A válogatott játékost a Puskás Akadémia csatára, Lencse László követi 14 találattal, a dobogó alsó fokára pedig a szombathelyi Radó András lépett fel 13 góljával. Az eddigi éllovas Simon Attila szintén 13 góllal rendelkezik, így egyedül képviseli a harmincasok korosztályát az élvonal legjobb góllövői között – Nikolics ugyanis 26, Lencse 25, Radó pedig mindössze 20 éves.

A Rangadó.hu legújabb összeállításából kiderül, az elmúlt szezonokban bizony nem egyszer előfordult már, hogy a fiatalabb támadók helybenhagyták a rutinos társakat, de volt olyan szezon is, amikor a „nagy öregek” oktatták a mezőnyt.

Coulibaly megállíthatatlan volt

Az előző két szezonban a DVSC légiósa, Adamo Coulibaly végzett a góllövőlista élén. A francia támadó tavalyelőtt 30, tavaly 31 évesen lett az NB I legjobbja – előbb 20, majd 18 góllal. Az üldözők mezőnye vegyes képet mutatott: a 2012–2013-as szezonban a Fradi játékosa, az akkor még csak 26 éves Böde Dániel lett a második, míg a harmadik helyen a rutinos, 35 éves Kabát Péter és a 25 éves Nikolics Nemanja zárt.

Két évvel ezelőtt Coulibaly mögött két fiatal játékos lett az élvonal legjobbja: Nikolics 24 évesen 19 góllal zárt, míg Lencse László akkor még kecskeméti színekben, 23 évesen 15 góllal lett a harmadik.

A 2010–2011-es szezon is hasonló képet mutatott a mostanihoz, a rutin helyett akkor is a fiataloké volt a főszerep: a Videoton támadója, André Alvés 27 évesen lett magyar gólkirály, mögötte pedig a 24 éves ferencvárosi André Schembri, illetve a vele egyidős, akkor még Pakson játszó Böde Dániel lett a legeredményesebb.

Nikolics a legfiatalabb gólkirály

Az elmúlt tíz szezon legfiatalabb gólkirályának mondhatja magát Nikolics Nemanja: a 2009–2010-es szezonban kaposvári színekben tíz, székesfehérvári játékosként pedig nyolc gólt szerzett az akkor 22 éves labdarúgó. Egyértelműen a fiatal csatároké volt az az idény, hiszen a második helyen a szintén 22 esztendős, ZTE-s Artjoms Rudnevs végzett, míg a harmadik az akkor 26. életévét töltő André Alves lett.

2009 nyarán Bajzát Péter 27 évesen lett második alkalommal a Győr gólkirálya: akkor ő három rutinos társát, az egyaránt 31 éves Kabát Pétert és Waltner Róbertet, illetve a 32 éves Tököli Attilát előzte meg. A legjobbak között azonban akkor is ott voltak a fiatalabb generáció képviselői: Rudolf Gergely 24, Nikolics 21 évesen lett holtversenyben második. Azt megelőzően Waltner lett az NB I mesterlövésze, akit a remek szezont futó, 23 éves Urbán Gábor, valamint az akkor 28 esztendős Oláh Lóránt követett a sorban.

Kanta is berobbant

2007-ben és 2006-ban is 25 éves játékos lett az NB I legeredményesebbje: a 2006–2007-es szezonban Bajzát Péter, azt megelőzően Rajczi Péter hagyta le a mezőnyt. Bajzátot a debreceni Sidibe követte (26 évesen), míg Rajczi mögött a tatabányai Márkus Tibor (27 éves) zárt. A harmadik helyre az MTK ikonja, Kanta József futott be mindkét alkalommal: 22, majd 23 évesen is ott volt a legjobb góllövők között.

Az elmúlt két idényt megelőzően legutóbb 2005-ben lett 30 évnél idősebb játékos az első osztály gólkirálya: a pápai Tomas Medved 31 évesen 18 góllal lett a legjobb. Az akkor 29 éves Bárányos Zsolt a Sopron játékosaként 14 találatot jegyzett, csak úgy, mint Igor Bogdanovics, aki 30 évesen lett a Debrecen gólfelelőse. Mögöttük az akkor 25 éves Oláh Lóránt végzett.

Olvasói sztorik