NB I

Harc a túlélésért

A bajnoki cím talán már eldőlt, de a kiesés elleni ádáz küzdelem még csak most kezdődik a Paks, az MTK és a Mezőkövesd között.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután a Debrecen a Videoton elleni, idegenbeli győzelemmel komoly lépést tett a bajnoki cím felé. A székesfehérvári csapat tíz ponttal van a Loki mögött, így a Győri ETO lépett elő a legfőbb üldözővé, hiszen neki nyolc pont a hátránya. Az OTP Bank Liga 23. fordulójában Debrecen–Győr rangadót rendeznek, amit ha megnyernek a hazaiak, már senki nem veheti el tőlük a bajnoki címet.

A kiesés elleni harc viszont sokkal több kérdést rejteget. A 13 ponttal az utolsó helyen álló Kaposvár még nem nyert mérkőzést tavasszal. Selymes Tibor vezetőedző a télen a fél keretet elzavarta, hogy felfrissített csapattal harcolja ki a bennmaradást, de eddig négy döntetlen és egy vereség a mérlegük. Az NB I-es tagság meghosszabbításához immár kisebb csodára lenne szükségük.

A második kieső kiléte jelen állás szerint az MTK, Paks, Mezőkövesd trióból fog kikerülni. Nézzük, mi szól az említett csapatok mellett és ellen.

MTK: A 19 pontos budapesti csapat télen több rutinos játékossal is erősödött. Torghelle Sándor már most igazi vezére az együttesnek, és harcosságával, rutinjával bármikor eldönthet egy mérkőzést. Kanta József az NB I egyik legjobb játékosa, ha ők jó napot fognak ki, bárkire veszélyesek lehetnek. Ellenük szól, hogy a játékoskeretük nem túl bő, ráadásul a rutintalan fiatalok még így is többségben vannak, ezért nem lehet a kiegyensúlyozott teljesítményükre építeni.

Az MTK hátralévő mérkőzései: Paks (idegenben), Debrecen (otthon), Kecskemét (idegenben), Pápa (otthon), Újpest FC (idegenben), Puskás Akadémia (otthon), Bp. Honvéd (idegenben), Kaposvári Rákóczi (otthon).

MVM Paks: Senki nem érti, hogy idén mi történik a tolnai városban. A csapat évek óta az NB I egyik legstabilabb tagja, a futballisták mindig megkapják a bérüket, és valóban csak a futballal kell foglalkozniuk. A keretben több kiváló képességű játékos is van, elég csak a góllövőlista második helyén álló Simon Attilát, vagy a Németországot is megjárt Lázok Jánost említeni. A húszpontos Paks legutóbb szeptember 13-án nyert mérkőzést az élvonalban. Ilyen teljesítménnyel csoda, hogy a Kaposvár áll az utolsó helyen és nem a tolnaiak. Ami mellettük szól, hogy a kiesést elkerülni igyekvő csapatok közül nekik a legjobb a játékoskeretük, és ez kamatozhat egy-két megvillanásban.

A Paks hátralévő mérkőzései: MTK (otthon), Mezőkövesd (idegenben), Debrecen (otthon), Diósgyőr (idegenben), Kecskemét (otthon), Haladás (idegenben), Pápa (otthon), Ferencváros (idegenben).

Mezőkövesd-Zsóry: Véber György csapata őszinte támadójátékával az élvonal egyik üde színfoltja, bár ez a játékstílus nem mindig kifizetődő. A vezetőedző már többször panaszkodott játékosai gyenge helyzetkihasználására, és nem egyszer említette, hogy reálisan legalább tíz ponttal többel kellene rendelkezniük. Ez valóban igaz. A helyzetek alapján a 22 pontos Mezőkövesdnek inkább a középmezőny elején kellene elhelyezkednie, de a futballt még mindig gólra játsszák. A Mezőkövesd mellett szól, hogy a kiesés ellen küzdő csapatok közül egyértelműen a legmeggyőzőbb futballt játssza. Ellene szól, hogy a csapat gyenge helyzetkihasználása még visszaüthet a bajnokság végén.

A Mezőkövesd hátralévő mérkőzései: Kaposvári Rákóczi (idegenben), Paks (otthon), Diósgyőr (otthon), Haladás (idegenben), Ferencváros (otthon), Pécs (idegenben), Videoton (otthon), Győr (idegenben).

Veszélyeztetett lehet még a 26 pontos Lombard Pápa. Tóth Bálint együttese sem nyert még mérkőzést tavasszal Öt meccsen három döntetlent, két vereség és négy rúgott gól könyvelhettek el. Most még nincs pánikhangulat Pápán, de ha a kiesés ellen küzdő csapatok elkezdik hozni a meccseiket, akkor még lehet…

A Kecskemétnek 27 pontja van. A tavaszi öt mérkőzésen hat pontot gyűjtött, és nem adja olcsón a bőrét. Nem kaptak ki a Ferencvárostól és a Diósgyőrtől, ráadásul bravúrgyőzelmet hoztak a Mezőkövesd otthonából. Matematikailag még veszélyeztetett lehet a KTE, de a stabil játék miatt nincs ok az aggodalomra.

A Puskás Akadémia – akárcsak a Kecskemét – 27 pontos a bajnokságban. Matematikailag még kieshet, de szorgosan gyűjtögeti a pontokat. Tavasszal tíz pontot szerzett, legutóbb Diósgyőrben ért el bravúrgyőzelmet. Ráadásul a keretet olyan futballisták alkotják, mint Czivtkovics Péter, Tischler Patrik, vagy a góllövőlistán holtversenyben éllovas Lencse László.

Jósolni nagyon nehéz, de a 23. fordulóban kiesési rangadók lesznek terítéken a Ferencváros–Újpest derbi és a Debrecen–Győr bajnoki döntő mellett. A Mezőkövesd a Kaposvár, az MTK pedig a Paks otthonába látogat. Egy hét múlva sok kérdésre választ kaphatnak a csapatok és a szurkolók.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik