NB I

Kiütötték a bajnokjelöltet

A házigazda MTK 5-2-re nyert a tizenegyest hibázó Debrecen ellen az élvonal szombati rangadóján.
OTP Bank Liga, 24. forduló
MTK – Debreceni VSC-TEVA 5-2 (2-2)
Hidegkuti-stadion, 2500 néző. Játékvezető: Vad II
MTK: Hegedüs L. – Rodenbücher, Vukmir, Kálnoki Kis, Nagy T. – Pölöskei Zs., Fejes A., Horváth Zs. (Batik, 90.), Kanta J. – Torghelle (Eppel, 90.), Vass P. (Ladányi, 82.). Edző: Garami József
DVSC: Novakovics – Lázár P., Máté P., Morozov, Korhut – Mihelic (Bódi, 63.), Zsidai, Vadnai (Seydi, 78.), Szakály P. – Sidibe, Kulcsár T. (Tisza T., 63.). Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Horváth Zs. (11.), Vass P. (13.), Pölöskei Zs. (48.), Kanta J. (tizenegyesből 62.), Vukmir (82.), illetve Vadnai (22.), Kulcsár T. (40.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vass Ádám csak az MTK kispadján kapott helyet, ahogy a DVSC szlovén csatára, Dalibor Volas is. A hazaiak számára külön inspiráció lehetett, hogy a Mezőkövesd és a Paks délutáni kiesési rangadója döntetlennel zárult, ráadásul a Puskás Akadémia is kikapott.

A harmadik percben Horváth Zsolt lövését fogta Novakovics. A 11. percben mintaszerű hazai támadás futott a pályán, a debreceniek csak szemmel verték a labdát, amelyet Nagy Tibor a tizenhatoson belül középre passzolt, Horváth Zsolt pedig a hálóba lőtt (1-0). Két perc múlva máris módosult az állás: Horváth Zsolt és Pölöskei Zsolt is tetszetős egyéni megoldásokkal tartotta meg a labdát, a beívelést pedig Vass Patrik lőtte a kapuba (2-0). A túloldalon Kulcsár Tamás beadása a becsúszó Zsidai László lábáról a kapu fölé vágódott.

A 22. percben Vadnai Dániel bombájával szemben Hegedüs Lajos tehetetlennek bizonyult (2-1). A folytatásban kevesebb helyzetet alakítottak ki a csapatok, és a befejezések is pontatlanabbra sikeredtek. Aztán a negyvenedik percben Szakály Péter mértani pontosságú kiugratásával Kulcsár Tamás kilépett, és higgadtan a hálóba lőtt (2-2). A szünet előtt Sidibe badását követően Kulcsár fejese kerülte el a kaput.

A szünet után egy hazai szögletet követően Mihelic lábáról Pölöskei Zsolt elé pattant a labda, aki távolról a hálóba bombázott (3-2). A 61. percben Mihelic elsodorta Fejes Andrást a tizenhatoson belül, járt a büntető az MTK-nak, amit Kanta József magabiztosan értékesített (4-2). Az ismét kétgólos hátrányba kerülő debreceniek megint rákapcsoltak, és több ígéretes lehetőséget is kialakítottak. A 69. percben Torghelle összeütközött Vad II Istvánnal, a játékvezető a földre került, de miután feltápászkodott, csak egy mosollyal nyugtázta a találkozót, lapot nem adott a hazaiak játékosának.

Egy perccel később Tisza lőtt az oldalhálóba. A hazaiak gyorsan kijöttek a szorításból, ezt több szöglet és helyzet is jelezte, a 75. percben például Torghelle fejesét kellett védenie Novakovicsnak. Négy perccel később Szakály Péter beadásába Kálnoki Kis kézzel ütött bele, ezért is büntetőt adott a bíró, de Tisza Tibor lövését Hegedüs Lajos nagy bravúrral kiütötte, és az egy méterről leadott ismétlést is hatástalanította. Ami nem sikerült az egyik oldalon, összejött a másikon: a 82. percben Vukmir egy látványos szóló és néhány szép csel után a hálóba lőtt (5-2). A 35 éves szerb védő a 244 meccsét játszotta a magyar élvonalban, és az első gólját szerezte.

A 88. percben Sidibe lőtt néhány centivel a kapu mellé. A legvégén Seydi emelése a keresztlécen landolt, de több gól már nem született. A DVSC tehát elszenvedte harmadik vereségét a bajnokságban. A listavezető legutóbb szeptember 22-én kapott ki, akkor a Győr otthonában. A vasárnap pályára lépő címvédő ETO hátránya nyolc pont maradt.

– Látványos, fordulatokban gazdag, színvonalas mérkőzés volt. Sikerével az MTK szerintem biztosította a bennmaradást, míg a Debrecen akár meg is nyerhette volna a bajnoki címet. Több fordulópontja is volt a meccsnek. Ha négy-kettő után Tisza berúgja a büntetőt, ismét felállhatott volna kétgólos hátrányból csapata. A ragyogó egyéni teljesítményeknek is köszönhetően ilyen különbséggel is megérdemelten nyertek a hazaiak, akik sokkal jobban játszottak, és több lehetőségük volt. A DVSC nem használta ki jól a helyzetit, de mindkét csapatnak jár a gratuláció, mert remek mérkőzést produkáltak. A hazaiak ezúttal picit többet tettek le az asztalra, motiváltabbnak tűntek, remekül futballoztak – mondta a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője.

Olvasói sztorik