Nemzetközi foci

Minek nevezzelek?

Híres személyiségek, legendás játékosok és szponzorok után kapja a nevét a legtöbb európai aréna.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szinte biztos, hogy a Ferencváros lebontott Albert Flórián Stadionja helyén felépülő modern arénát nem a Fradi egykori legendás játékosáról, a magyar labdarúgás egyetlen aranylabdásáról nevezik el. A megdöbbentő hír múlt kedden látott napvilágot, ennek apropóján a Rangadó.hu készített egy összeállítást, amely az európai stadionok neveivel foglalkozik.

Arra kerestük a választ, mennyire jellemző, hogy eladják a lehetőséget, és egy szponzor lehet a keresztapa. Gyakori-e, hogy egy legendás játékosról nevezik el a létesítményt, vagy esetleg a klub nevét viseli.

A szponzorok dominálnak a németeknél

Kezdjük a topligákkal. Németországban egyetlen élvonalbeli csapat arénája sem egy legendás személyiségről neveztek el. Gyakori a cégek szerepvállalása, ilyen a hamburgi Imtech Arena, a wolfsburgi Volkswagen Arena, a hannoveri HDI-Arena, a Schalke otthonául szolgáló Veltins-Arena, a leverkuseni BayArena, a frankfurti Commerzbank-Arena, a stuttgarti Mercedes-Benz Arena, vagy a müncheni Allianz-Arena.

A klub nevét viseli a mönchengladbachi Borussia-Park, a braunschweigi Eintracht-Stadion. A berlini létesítmény továbbra is a hagyományos Olympiastadion névre hallgat, a brémai Weserstadion neve pedig az aréna melletti folyóra utal.

Angliában a legendák vannak többségben

Angliában ritkábbak a szponzornevek, ilyen az Arsenal otthona, a londoni Emirates Stadium, vagy a manchesteri Etihad Stadium, ahol a City játszik. A hagyománytiszteletükről híres briteknél számos példa van a tradicionális elnevezésekre, említhetjük a Manchester United arénáját (Old Trafford), vagy a Tottenham Hotspur otthonát (White Hart Lane).

Számos létesítmény kapta a nevét a szomszédságában található utcáról, parkról vagy egyéb közterületről, például a Chelsea londoni arénája, a Stamford Bridge; a liverpooli Anfield Road; a newcastle-i St. James’ Park; vagy a southamptoni St. Mary’s Stadium, amelyet a St. Mary templomról neveztek el.

Híres emberekről is neveztek el stadionokat az angolok. A Fulham londoni arénája, a Craven Cottage az 1780-ban épült eredeti létesítmény tervezője, William Craven előtt állít emléket. A szintén fővárosi West Ham United csapatának otthont adó Boleyn Ground-ot egy helyi legenda miatt Boleyn Annáról nevezték el. Gera Zoltán együttese, a West Bromwich Albion a The Hawthorns névre hallgató stadionban játszik. Az 1900-as évek elején a területet galagonyabokrok borították, amelyeket kiirtottak, hogy helyet csináljanak az új létesítménynek, innen származik a neve.

Sportolóik előtt tisztelegnek a spanyolok

Spanyolországban nagyobb teret kaptak az egykori legendás sportemberek, például Vicente Calderón (Atlético Madrid), Santiago Bernabéu (Real Madrid), Benito Villamarín (Real Betis), Martínez Valero (Elche), Alfonso Pérez (Getafe), Ramón Sánchez-Pizjuán (Selvilla), de a valladolidi José Zorrilla például egy romantikus költő nevét viseli, aki az 1800-as években élt, és a város szülötte volt.

A barcelonai stadion hivatalos neve Estadi del Futbol Club Barcelona volt 2000-ig, amikor a tagok a névváltoztatásról rendezett szavazáson azt javasolták, hogy legyen az addigi becenév, a Nou Camp (Új Mező) a hivatalos név. A Celta Vigo stadionja, a Balaídos az építővállalat nevét viseli, a bilbaói San Mamés pedig egy templomról kapta a nevét.

Olaszországban még nem lesz Maradona-stadion

Itáliában két aréna, a bolognai (Renato Dall’Ara) és a cataniai (Angelo Massimino) is a volt klubelnöknek állít emléket. Volt játékosáról nevezte el stadionját a Livorno (Armando Picchi), illetve az Internationale és a Milan közös stadionja is a két klub ikonjáról, az Interben inkább játékosként, a Milanban pedig főként edzőként parádézó Giuseppe Meazzáról lett elnevezve (hétköznapi nevén: San Siro). Maradona nevét vette volna fel a Napoli stadionja, de egy jogszabály ezt tiltja – az olaszoknál ugyanis csak olyan személyről lehet elnevezni a létesítményeket, aki legalább tíz éve halott.

Bár az itáliaiak méltán híresek arról, hogy szinte semmiben nem értenek egyet a játékvezetővel, mégis találunk olyan arénát, amely egy bírónak állít emléket: a firenzei Artemio Franchi Stadion az egykori játékvezetőről, sportjogászról, későbbi UEFA-elnökről kapta a nevét. Hogy mekkora tiszteletnek örvend, az abból is látható, hogy a Siena stadionja is az ő nevét viseli.

Több stadion is építészekről, politikusokról, helyi vállalkozókról kapta a nevét, ilyen például a parmai Ennio Tardini Stadion; a Cagliari arénája, a Sant’Elia; a genovai Luigi Ferraris Stadion; vagy a veronai Marcantonio Bentegodi Aréna. Az Udinese pályája a történelmi Friuli nevére utal; a Sassoulo az egyik szponzor, a Mapei cég nevét használja; a torinói, valamint a római stadion pedig a téli-, illetve nyári olimpiai játékok alkalmával lett átkeresztelve Olimpicóra.

Egyelőre kivételnek számít a Juventus nemrég épült stadionja, amely hivatalosan a Juventus Stadion névre hallgat, bár a legtöbb fanatikus számára továbbra is a korábbi aréna neve, a Stadio delle Alpi az elfogadott.

Szponzorok, történelmi nevek a szomszédoknál

A környező országokban is vegyes a kép: találunk sok olyan stadiont, amely a szponzorok nevét viseli (Salzburg – Red Bull Arena, Zlate Moravce – Stadion FC ViOn). A többi közt az osztrák Rapid Wien (Gerhard Hanappi), a horvát NK Istra (Aldo Drosina), a román Rapid Bukarest (Valentin Stanescu), az ukrán bajnokságból visszalépő Arsenal Kijev (Valerij Lobanovszki), és a szlovák Szpartak Trnava (Anton Malatinsky) például egykori játékosa, edzője előtt tiszteleg.

Egykori elnökéről, alapítójáról lett elnevezve a horvát Dragovoljac stadionja, a Stjepan Szpajics Stadion. Történelmi személyek neveit is megtalálhatjuk: például a Rad Belgrád stadionja (Kralj Petar I) I. Péter szerb királyról kapta nevét, a román Pandurii Targu Jiu pedig az egykori havasalföldi fejedelem, Tudor Vladimirescu után keresztelte el arénáját.

Tájak, természeti értékek sem maradhatnak ki a sorból: Ausztria egyik legszebb kincse, a Wörthi-tó neve a Klagenfurt stadionjánál köszön vissza (Wörthersee Stadion), az ukrán Sakhtar Donyeck arénája pedig a kelet-ukrán Donbas régióról kapta nevét.

Sok létesítmény esetében egyelőre várat magára a keresztelő: főként a szerb, az ukrán és a szlovák bajnokságban jellemző, hogy egyszerűen a csapat után kapja a stadion a nevét.

További nyugati példák

A nagy bajnokságok mellett a kisebb nyugat-európai ligákban is hasonlóak a szokások: van olyan stadion, amely a szponzor nevét viseli (Alkmaar – AFAS Stadion, Gent – Ghelamco Arena); van, amely az egykori elnök nevét kapta (Brüsszel – Constant Vander Stock Arena), és természetesen a klublegendák sem maradhatnak ki (Breda – Rat Verlegh Stadion).

Egykori politikusok, történelmi személyiségek nevét őrzi például a belga Lierse stadionja, a Herman Vanderpoorten Stadion, mely Lier korábbi polgármesteréről kapta a nevét, Bruges-ben pedig a XIII. századi felkelő, Jan Breydel neve fémjelzi a helyi arénát.

Vannak persze különleges nevek is: kicsit visszakanyarodva a szomszédos Ausztriába, ilyen például a Ried stadionja, a Keine Sorgen Arena, mely a csapatot támogató biztosítóvállalat szlogenjét vette fel. A belga Waregem a Szivárvány Stadionban (Regenboogstadion) játssza meccseit, míg a Feyenoord arénáját mindenki csak De Kuip (A Kád) néven ismeri.

Olvasói sztorik