NB I

Orbánon röhög Amerika

A New York Times helyszíni riportban számol be a stadionépítésről Orbánisztán fővárosából, Felcsútról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A külföldi sajtó az elmúlt hónapokban előszeretettel foglakozott a magyar kormány és a miniszterelnök rendhagyó tevékenységével és módszereivel. Most a világszerte ismert New York Times újságíróját ihlette meg egy téma, méghozzá a felcsúti stadionépítés. Danny Hakim terjedelmes helyszíni riportjának címe: A falusi stadion a magyar elit erejének szimbóluma.

Azt írja, valami furcsa dolog zajlik Felcsúton, a szerény szovjet korszakból megmaradt házak között. Építési daruk meredeznek az ég felé, mert hamarosan átadják a közel négyezer férőhelyes stadiont, amit a magyar futball legendás alakjáról, Puskás Ferencről neveznek el. Az ára nagyjából 17 millió dollár.

Felcsútot láthatatlan falunak titulálja, ami egyébként körülbelül 24 mérföldre, nyugatra van Budapesttől. Furcsa helynek tűnik egy ilyen extravagáns létesítményhez, hiszen csak 1800 ember él itt. De ez Orbán Viktor, Magyarország erős miniszterelnökének szülőfaluja, márpedig ő lelkes futballrajongó. Neki lesz a legjobb helye a településen, hiszen a háza körülbelül húsz lábnyira van a stadiontól.

– Az egész város itt dolgozik. Olyan ez, mint egy katedrális – mondta Molnár László, az egyik építőmunkás.

Ami Felcsúton történik, az a szerző szerint annak a változásnak a része, amely végigsöpört Magyarországon azáltal, hogy Orbán és a Fidesz hatalomra került 2010-ben. A kormány újraírta az alkotmányt, és hozott több száz törvényt, a többi közt egy adótörvényt is, miszerint a sport jellegű üzleti befektetések levonhatók az adóból. A kormányzat uralma minden ágazatában érvényesül, és fellendítette az oligarchák osztályát. Orbán várhatóan konszolidálja a hatalmát a vasárnapi parlamenti választásokon.

Bár az Európai Uniót már aggasztja a szomszédos országok vezetőinek autokratikus hatalomgyakorlása, Orbánt a kritikusai is a térség erős emberének tartják. Miután az utóbbi időben gyorsított eljárásban nukleáris energiamegállapodást között Oroszországgal, a magyar miniszterelnök antikommunista aktivistából egyszeriben Vlagyimir Putyin szövetségesévé vált.

Felcsúton az új stadion jó munkahelyeket jelent a falusiaknak. De néhányan többet kapnak, jobban részesülnek belőle, mint mások. Mészáros Lőrinc polgármester – a miniszterelnök jó barátja – például egyszerű csőszerelőből Magyarország egyik leggazdagabb embere lett. Az építőipari vállalata a stadionépítés egyik főszereplője, és virágzó állami megrendeléseket kap. Mészárost is megkereste az újságíró, de elutasította az érdeklődését, nem akart nyilatkozni.

A korábbi polgármester, Varga György ellenezte a tranzakció feltételeit, amikor a falu eladta a földet a stadionépítéshez. Ezt követően az állam elfogadott egy törvényt, amely úgy tűnt, személyre szabott, hogy Vargát megfoszthassák tisztségétől, mert adótartozása volt.

– A kommunista időkben nem számított, hogy képzett, jó munkaerő voltál, vagy értettél valamihez, hiszen ha hűséges elvtárs voltál, amúgy is megkaptad a munkát. Ma ugyanez a helyzet, csak nem jó elvtársnak, hanem jó barátnak kell lenni – nyilatkozta Varga György.

Magyarországon az üzleti vezetők nyilvánvalóan szeretnének örömet okozni Orbán Viktornak. A már említett Mészáros polgármester az elnöke egy alapítványnak, amely működteti az új stadiont, valamint a futballakadémiát, amit a miniszterelnök alapított. Orbán fia, Gáspár az akadémia diákja volt, most pedig a profi csapatában játszik. Az alapítvány már sok pénzt kapott az ország legnagyobb vállalataitól. Köztük van a MOL, az állami benzinóriás; az OTP, a legnagyobb bank; a Coca-Cola Magyarország és a Suzuki, valamint a Közgép, egy építőipari cég is, amelynél Orbán veje dolgozik.

Orbán kritikusai szerint Felcsút a központja az „Orbán Műveknek”, amelynek lényege egy jövedelmező szövetség a kormány, és a politikai kapcsolatokkal rendelkező vállalati érdekek között. A miniszterelnök törekvései megmutatkoznak ezen a barlangszerű arénán, amelynek hullámos, fekete zsindelyes tetején tornyok láthatóak.

A cikk úgy fogalmaz, hogy Magyarországot az önkényuralmi fordulat egyfajta fekete báránnyá tette az Európai Unióban, amelyhez 2004-ben csatlakozott. Miközben Orbán törekszik a speciális projektek megvalósítására, a magyar gazdaság küszködik, a pénzügyi piacok aggodalommal tekintenek a nemzeti valutára, a forintra. Bajnai Gordon, az ország előző, szocialista miniszterelnöke Orbánisztán fővárosának nevezi Felcsútot.

– Gondoljanak egy stadionra, amelynek dupla a kapacitása a falu lakosságához képest. Az egész olyan, mint Disneyland. Egy gyerek Disneylandet álmodott a kertje végébe, hogy minden nap odamehessen, és ez az álom most megvalósul – mondta Bajnai Gordon a New York Times érdeklődésére.

Orbán nem kívánt véleményt nyilvánítani. A szóvivője elmondta, hogy a miniszterelnök tulajdonában valóban vannak lakások Budapesten és Felcsúton, utóbbihoz szerény földtulajdon társul. Egy helyi újság a közelmúltban beszámolt róla, hogy a stadionhoz közel 94 hektáros földterületet regisztráltak Orbán feleségének nevére.

A szerző leszögezi, hogy hazánkban minden üzleti vállalkozás költséges lehet, ha a rossz oldalon, tehát nem a Fidesz oldalán áll. A párt bizonyos külső befektetéseket befagyasztott, bizonyos iparágakat speciális adókkal sújtott, és bizonyos esetekben ezek az adók előnyt biztosítanak a hazai vállalatok számára, amelyek vezetői különösen jóban vannak a Fidesszel.

Egy kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint egy hivatalos Fidesz-megbeszélésen elhangzott, hogy lehetőséget és engedélyt biztosítanak a dohányárusításra a párthoz lojális személyeknek. Orbán is hallható ezen a kazettán, amint azt mondja: ő képes megalkotni egy olyan törvényt, amely lehetővé tenné, hogy Budapestről kiszoruljon egy külföldi befektető.

A Coca-Cola Magyarország részéről azt mondták, különböző partnerekkel dolgoznak, hogy támogassák az aktív életstílust, ilyen az akadémia is, amelynek 130 nappali tagozatos hallgatója van, és az egyik leginkább elismert szervezet a fiatal talentumok oktatása és képzése területén az országban. Hazánk legnagyobb bankja, az OTP azt válaszolta az újság megkeresésére, hogy a tehetséges fiatalok oktatásának fejlesztéséhez járul hozzá, nem a felcsúti stadion építéséhez.

Az akadémia mellett egy helyi kábelcsatorna is létrejött, és van egy 37 ágyas szálloda egy közeli városban. Terveznek egy nagyobb hotelt, közelebb a stadionhoz, valamint egy múzeumot. Szöllősi György, az akadémia szóvivője azt mondta, a labdarúgó-stadion nem azért épült oda, mert éppen ott van a miniszterelnök háza, hanem a miniszterelnök épített a családjának egy hétvégi házat a régi focipálya mellé.

Orbánnak nincs hivatalos szerepe a stadionépítésben, de Szöllősi azt mondta:

– Mindannyian tudjuk, hogy Orbán Viktor nagyon népszerű politikus, és ez a projekt – amely a jövő generációi számára készül, és amelyet ő is jól ismer – fontos neki, de ezt akkor is jó néhány magáncég támogatta, amikor ő az ellenzék vezetője volt.

Olvasói sztorik