Nemzetközi foci

Utolérhetjük a szomszédokat

Az osztrák élvonalban alig van 15 évnél idősebb aréna; a románok és a szerbek is belehúztak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Javában zajlik a stadionépítési hajrá hazánkban: a Ferencváros, a Puskás Akadémia és a Debrecen arénája már majdnem kész, míg a többi csapatnál most kezdődhetnek el az átépítési, illetve újjáépítési munkálatok.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában a szomszédos országok első osztályú csapatainak stadionhelyzetét nézzük át.

Szlovénia

A tízcsapatos szlovén bajnokságban egy kivételtől eltekintve nem találunk olyan létesítményt, amelyet ne újítottak volna fel a 2000-es években. Csupán a Rudar együttesének 2300 férőhelyes arénája lóg ki a sorból, amelyet utoljára 1992-ben építettek át. A legtöbb aréna 2005 körül kapott új külsőt, míg a legfiatalabb létesítménynek a 2010-ben átadott Stozice Stadion számít, melyet jelenleg az Olimpija Ljubljana és a nemzeti csapat használ.

Horvátország

Szomszédaink közül Horvátország mondható a leginkább elmaradottnak stadionügyben: az új évezredben csupán három – mostani – első osztályú csapat arénája lett felújítva, illetve újjáépítve, a többi komplexum egyelőre még az ezredforduló előtti állapotában díszeleg. 2000-ben a Dragovoljac csapata kapott új stadiont, 2010-ben pedig az NK Istra 1961 és az NK Osijek szurkolói vehették birtokukba új törzshelyüket.

Szerbia

Szerbiában is komoly stadionrekonstrukciós beruházások indultak néhány évvel ezelőtt: az első osztályú csapatok arénái szinte kivétel nélkül megújultak 2007 és 2013 között. Egyedüli kivételnek számít az OFK Belgrád stadionja, amelyet bár 2000-ben némileg rendbe hoztak, 2012 végére már olyan állapotba került, hogy korábbi 19 ezres befogadóképességét nyolcezer főre redukálták.

Románia

Keleti szomszédunknál is az elmúlt évekre időzítették a stadionok felújítását. A jelenlegi 18 élvonalbeli klub közül a Sageata Navodari együttesének jutott ki legrégebben a jóból, a Farul-stadion ugyanis 15 éve, 1999-ben újult meg. A Concordia és a Constanta 2007-ben, a Ploiesti és a nemzeti arénát használó két fővárosi alakulat, a Dinamo és a Steaua pedig 2011-ben kapott teljesen új arénát, míg a többi klub kisebb-nagyobb átépítésekkel javított „lakhelye” állapotán.

Ukrajna

A 16 élvonalbeli csapatból csupán három egyesületnek kell beérnie az idő vasfoga által megtépázott állapotokkal: a Metalurg Donyeck, a Volijn Lucsk és az Arsenal Kijev stadionjai már régen estek át komolyabb átépítésen, azonban a többi stadion az elmúlt 15 évben kivétel nélkül megújult, vagy teljesen új külsőt kapott – köszönhetően például a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságnak.

Szlovákia

A szlovák első osztályban is végigsöpört a stadionfejlesztési hullám: a legtöbb létesítmény kívül-belül átalakult. A jelenlegi élvonalbeli klubok közül a Kosice csapata büszkélkedhet a legöregebb arénával, ugyanis az 1997-es felújítás óta nem javítottak komolyabban a nézőtér állapotán. A többi építmény a 2000-es évek második felében kapott új külsőt.

Ausztria

Természetesen a sógorok is élen járnak a modern infrastruktúrában: amennyiben a felújítási munkálatokat is figyelembe vesszük, úgy a legöregebb stadionnak a grazi UPC Aréna számít, amelyet 1997-es átadása óta nem ért nagyobb átépítés. A Wacker Innsbruck 2000-ben kapta meg új stadionját, míg a Ried 2003-ban vehette birtokába a Keine Sorgen Arénát. A többi stadion a 2007–2008-as, illetve a 2012–2013-as ütemben újult meg.

Olvasói sztorik