NB I

Kivételes hajrá kell a Kaposvárnak

Az elmúlt években egyetlen sereghajtó sem mozdult el az utolsó helyről a 23. forduló után.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Fontos győzelmet aratott az utolsó helyezett Kaposvár a Mezőkövesd ellen az élvonal 23. fordulójában. A 16 pontos Rákóczi esélye így megmaradt a bennmaradásra, hiszen hét fordulóval a vége előtt csupán hat pont a hátránya a már nem kieső helyen álló MTK és Mezőkövesd mögött. Ahhoz azonban, hogy ezt a hátrányt ledolgozza a csapat, bravúrgyőzelmekre lesz szükség, hiszen a többi közt játszik még a Diósgyőr, a Haladás, a Ferencváros, a Videoton és a Győr ellen is.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak járunk utána, vajon az elmúlt tíz szezon során hogyan sikerült a sereghajtóknak a bajnoki hajrá, volt-e olyan csapat, amely elmozdult az utolsó helyről a 23. fordulót követően.

Rossz előjelek

A Kaposvárnak hét pontot kellene ledolgoznia a bennmaradásért, a pontazonosság a kevés győzelem és a rossz gólkülönbség miatt nem lenne elég. Az elmúlt években – két szezon kivételével – az utolsó hét forduló alatt egyetlen sereghajtó sem szerzett még ennyi pontot. Tavaly például az Eger állt a 16. helyen 23 fordulót követően, és a bajnoki hajrában sem javított pozícióján: egy győzelemmel és hat vereséggel zárta az utolsó hét kört, így utolsóként búcsúzott az NB I-től.

Azonban korántsem ez a leggyengébb mutató: 2010 tavaszán a DVTK, 2008-ban a Tatabánya, 2004-ben pedig a Békéscsaba csupán egy döntetlenre volt képes az élet-halál harcban. 2009-ben a REAC sem váltotta meg a világot: két döntetlen és öt vereség lett a 23. forduló utáni mérlege, így végzett a tabella utolsó helyén.

Viszonylag jobb produkcióra volt képes a 2012-es kieső ZTE: a hajrában egy győzelem és két döntetlen szerepelt a négy vereség mellett, de ez a teljesítmény is csak arra volt elég, hogy az addig nyeretlen együttes némileg kozmetikázzon a szezonján. Kicsivel jobban sikerült a Vác hajrája a 2006–2007-es szezonban: a csapat hét pontot gyűjtött az utolsó hét meccsén, de az utolsó helyet és a kiesést így sem tudta elkerülni.

A Pápa lehet a követendő példa

Az elmúlt tíz év legjobb hajráját a Lombard Pápa produkálta a 2005–2006-os szezonban: a 23. forduló után mindössze kilenc ponttal álló együttes hátránya 11 pont volt a bennmaradást érő helyektől. Az utolsó hét találkozójából négyet megnyert, egyet döntetlenre hozott, és csak kettőt veszített el, így gyűjtött még további 13 pontot. Sikerült is faragnia hátrányából, ám így is maradt négy pont különbség a bennmaradást érő helytől, ráadásul hiába a huszáros hajrá, az utolsó pozícióból sem mozdult el a csapat.

Olvasói sztorik