NB I

Európa kiesőjelöltjei

Nem sok élvonalbeli sereghajtó gyűjtött kevesebb pontot a kontinensen, mint a Kaposvár.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindössze 13 pontot gyűjtött a Kaposvári Rákóczi az élvonalban 22 mérkőzés alatt. A somogyiak ezzel sereghajtók, és amennyiben nem nyerik sorban a hátralevő meccseiket, nagyon könnyen a másodosztályban találhatják magukat.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában Európa bajnokságainak utolsó helyezettjeit vesszük sorba, megnézzük, hol nincs már esély a bennmaradásra, illetve melyek azok a csapatok, akik a legközelebb állnak a búcsúhoz.

Hat kieső már biztos

Hat csapatnak már matematikailag sincs esélye az élvonalban maradásra. Skóciában a 15 pontos büntetéssel sújtott Hearts esett ki az élvonalból – László Csaba egykori együttesének igen keserűre sikeredett a búcsú, hiszen a legutóbbi fordulóban aratta idei legnagyobb arányú győzelmét (4-2-re verte idegenben a Partickot), ám a többi eredmény alakulása miatt így is elköszönt a legmagasabb osztálytól.

Görögországban az utolsó helyen álló Arisz kiesése vált biztossá már fordulókkal ezelőtt, Bulgáriában pedig a Burgasznak nincs már esélye kivívni az élvonalbeli tagságot. A walesi, a bosnyák és a máltai pontvadászat egy-egy kiesője is biztos: a 28 forduló alatt 17 pontig jutó Lido; a legutóbbi fordulóig bizakodó Leotar; illetve a 14 pontos hátrányt felhalmozó Rabat Ajax is az utolsó helyen tanyázik. Macedóniában még reménykedhet a Napredok, KF Gostivar páros: a két 14 pontos együttes osztályozón bennmaradhat.

Még a Kaposvárnál is nagyobb a hátrányuk

A francia élvonalbeli Ajaccio szurkolói is számlálhatják a napokat, hiszen a gyenge formában lévő korzikai együttes hátránya 16 pont a még bennmaradást érő helyen álló Eviannal szemben – a bajnokságból pedig már csak hat kör van hátra. A Corona Brassónak is huszáros hajrára lenne szüksége a román élvonalban, hiszen nyolc forduló alatt legalább 14 pontot kell ledolgoznia a bennmaradásért.

Sáfár Szabolcs csapatánál, az osztrák Wacker Innsbrucknál már beletörődtek a vezetők az utolsó, kiesést érő helyezésbe: a klub hátránya 12 pont öt fordulóval a vége előtt, és már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy a szezon végeztével szélnek eresztik a rutinos játékosokat, így megfiatalított kerettel vágnak neki a másodosztálynak.

Az albán ligában szereplő Bylis is rosszabbul áll, mint a magyar sereghajtó: kereken tíz pont a lemaradása a biztos bennmaradást érő helytől úgy, hogy a bajnokságból már csak hat forduló van hátra.

A legjobb és legrosszabb utolsók

Utolsó helyen áll a holland bajnokságban Németh Krisztián csapata, a Roda JC. Az együttes eddig 26 pontot gyűjtött 31 forduló alatt, amivel a kontinens legjobb utolsó helyezettjének számít. További három sereghajtó ért el még legalább 25 pontot: az angol Sunderland, a török Kayserispor és a német Braunschweig egyaránt ennyivel üldözi a mezőnyt.

Ami a leggyengébb mutatókat illeti, a lista végén a már említett máltai Rabat Ajax áll, összesen négy ponttal (ebben benne van a három büntetőpontja is), de a moldovai Speranta (8 pont), az ukrán Tavrija és a bosnyák Leotar (9-9 pont) sem érte el idén a tízes határt.

Ha a szerzett pontokat nézzük, a Kaposvár is a lista végén kullog: az imént említett csapatokon kívül csak a Hearts (10 pont) és az örmény Alaskert (12 pont) szerzett 13 pontnál kevesebbet Európában, míg a Brasov éppen ennyit gyűjtött idáig hazája bajnokságában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik