NB I

Folytatódnak a sorozatok?

Az elmúlt években a Debrecen dominált a kupában; a három riválisnak van miért visszavágnia.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden és szerdán rendezik a Magyar Kupa elődöntőjének első felvonását. Az első játéknapon a címvédő Debrecen a Diósgyőrt fogadja, míg másnap az Újpest a DVSC elleni 5-2-es bajnoki győzelemmel hangoló MTK-hoz látogat.

Egymás ellen

Az idei NB I-ben kétszer találkozott egymással a Debrecen és a Diósgyőr: az első felvonást a DVSC nyerte hazai pályán, 4-0-s kiütéssel. A visszavágón már összeszedettebb volt a DVTK, de egyelőre nyeretlen idén a Loki ellen, ugyanis a miskolci visszavágó 1-1-es döntetlent hozott.

Az Újpest és az MTK még csak az első mérkőzésen van túl a bajnokságban: a 12. fordulóban a Hungária körúton találkoztak a felek, és az Újpest idegenben zsebelte be a három pontot (0-1).

Zsinórban harmadszor?

Az elmúlt két Magyar Kupa-kiírásban a Debrecen rendre ott volt a döntőben – sőt, meg is nyerte azt –, és minden esélye megvan, hogy zsinórban harmadszor is kvalifikálja magát a fináléba. Sorozatban három döntőt legutóbb 2007 és 2009 között a Bp. Honvéd tudott játszani, amely 1988 és 1990 között szintén három finálét vívott egymás után – közben pedig a Ferencváros is kétszer triplázott (2003–2005, 1993–1995). Korábban sem volt ritka a hasonló kupamenetelés: előbbi két csapaton kívül az MTK-nak, az Újpestnek és a Győrnek is sikerült ez a bravúr.

Van miért visszavágni a Debrecennek

Az MTK legutóbb 2012-ben játszhatott elődöntőt: akkor a Videoton ellen hátrányból fordítva jutott a fináléba. A másik ágról a DVSC lépett tovább, amely nem is kegyelmezett az akkor még másodosztályú fővárosiaknak a döntőben, amelyet büntetőkkel nyert meg.

Az Újpest is 2012-ben jutott legutóbb a négy közé. Kabát Péteréknek a Debrecen elleni összecsapás az utolsó elődöntős emlékük: a hajdúsági rivális magabiztos, kettős győzelemmel, 5-2-es különbséggel jutott tovább, és ahogy említettük, az MTK ellen meg is nyerte a Magyar Kupát.

A Diósgyőrnek sem lehetnek túl jó emlékei a legutóbbi elődöntős szerepléséről: 2007-ben szintén a Debrecent kapta az utolsó előtti körben, ám a továbbjutás itt sem sikerült. A rivális összesítésben egy góllal (2-3) bizonyult jobbnak a legjobb négy között. A döntőt akkor a Honvéd nyerte.

A listavezető sorozata

Az elmúlt szezonok bajnokesélyese rendre ott volt a fináléban. Nagy kérdés tehát az is, vajon megszakad-e most ez a széria?

Tavaly a Győr magabiztosan vezette az NB I-et az elődöntő kezdetekor, és a Pintér-csapat sikerrel is vette az akadályt, továbbjutott a fináléba, ahol a Debrecentől szenvedett vereséget. 2012 tavaszán a huszadik fordulót követően került sor az első elődöntőkre, amikor is szintén az egyik résztvevő, a Debrecen állt az élen az NB I-ben. A csapat folytatta a korábbi hagyományokat, és esélyeshez méltón jutott tovább a már említett Újpest elleni párharcból – később pedig meg is nyerte a kupát.

A 2010–2011-es szezonban a Videoton hétpontos előnnyel állt bajnokság élén, amikor megkezdte az elődöntőbeli párharcát a Kaposvár ellen, amelyet összesítésben 5-0-ra nyert meg – a döntőben azonban a Kecskemét jobbnak bizonyult. 2010 tavaszán a Debrecen holtversenyben a Videotonnal állt az első osztály élén, és mondani sem kell, a Magyar Kupa elődöntőben is képviseltette magát, ahonnan a Honvéd ellen jutott tovább, majd a trófeát is a magasba emelhette a ZTE elleni sikert követően.

A 2008–2009-es évad volt az utolsó alkalom, amikor a bajnokesélyes nem volt ott a legjobbak között a kupában: akkor a Győr, MTK, Siófok, Honvéd négyes vívott egymással csatát, míg a bajnokságban az Újpest, Debrecen páros harcolt az elsőségért.

Olvasói sztorik