NB I

Az edző nem látta Besics szenvedését

Máté Csaba szerint nemzetközi szinten is nagy lehetőségek vannak a bosnyák légiósban jobbhátvédként.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap mondhatni vérbeli rangadóval, hatpontos mérkőzéssel kezdi a tavaszt az NB I-ben a Ferencváros a bajnok Győri ETO ellen. Ekkor mutatkozik be élesben az új német vezetőedző, Thomas Doll, és persze az új igazolások is pályára léphetnek: Dibusz Dénes, Mateo Pavlovics, Ugrai Roland és Laczkó Zsolt is bevetésre a kész. A kispadon változatlanul ott ül Máté Csaba pályaedző, aki a DigiSport péntek reggeli műsorában beszélt a Fradi tavaszi várakozásairól.

„A hátsó alakzattal kapcsolatban egyetlen dolog zavar: nem hiszem, hogy a bosnyák Besicsnek a jobboldali szélső hátvéd posztja a legjobb hely. Nem mernék kritizálni, de szerintem ő a pálya közepén, tengelyében hasznosabb” – mondta szerdán Mátyus János. Erre a másodedző azt mondta, ő nem látta, hogy nem ízlene a játékosnak az új poszt, sőt akár nemzetközi szinten is nagy lehetőségek vannak benne jobbhátvédként.

– Lendületbe jöttek az ősz végére. Sajnálja, hogy a tizenhetedik forduló után jött a szünet?
– Erről nehéz beszélni, hiszen amikor Diósgyőrben nyertünk, akkor is azt hittük, hogy lendületbe kerültünk. Az biztos, hogy nagyon fontos győzelmet arattunk az utolsó őszi meccsen a Videoton ellen, hiszen reális esélyünk maradt a dobogóra. Nagyon várjuk a kezdést, csak rá kell nézni a tabellára, és mindenki láthatja, hogy milyen fontos mérkőzés a vasárnapi – kezdte Máté Csaba.

– Hogy alakult a felkészülés? Körvonalazódott már egy kezdőcsapat a vezetőedző fejében?
– Egy ilyen hosszú alapozás egy új edzőnek is időt ad arra, hogy megismerje a játékosokat szakmailag és emberileg is. Az első időszakot arra használta fel Thomas Doll, hogy mindenkivel megismerkedjen, és mindenkiről képet kapjon. Ezt követően próbáltunk posztokra igazolni. Nagyon pozitív, hogy a négy érkezőből három magyar játékos, és fiatal tehetség is van köztük. Mindenkinek van reális esélye a kezdőcsapatba kerülésre. Szerintem már abszolút tiszta a kép, és egyre jobban tájékozódik a többi csapatról is, hiszen fontos, hogy róluk is képben legyünk.

– A jobbhátvéd posztja évek óta kérdéses. Most Besicsnek vannak esélyei erre a pozícióra? A Haladás elleni Ligakupa meccsen mintha nem ízlett volna neki a feladat…
– Nem láttam, hogy nem ízlene neki a posztja, hiszen az első félidőben Radó András ellen megoldotta a feladatát, csak egyszer hibázott. A második félidőben kimondottan javult, és egy veszélyes betörése is volt. Ő egy alternatíva lehet erre a posztra, és akár nemzetközi szinten is nagy lehetőségek vannak benne, hogy jobbhátvédként jó legyen.

– A bosnyák tehetség azért került ki a védelem közepéről, mert egy német edzőnél ott jóval magasabb játékosnak kell lenni?
– Thomas Doll valóban úgy gondolkodik, hogy belül magasabb játékosok legyenek, hogy a beíveléseket tudjuk hatástalanítani. A másik, hogy Besics számára tényleg alternatíva lehet, hogy ezen a poszton magasabb szintre lépjen. Az más kérdés, hogy a magyar bajnokságban úgy megoldja a belsővédő posztot, mint nagyon kevesen, de hosszútávon lehet, hogy neki is jobb lesz, ha a szélen tud szerepelni. Ki tudjuk használni, hogy rengeteget tud futni, és jó az egy-egy elleni játékban.

– Thomas Dollal egy sokkal biztosabb védekezést ígérhetnek?
– Ennyi kapott góllal nagyon nehéz a dobogóra kerülni, tehát ezen mindenképp javítani kell. Az egész csapatnak jobban együtt kell védekeznie. Közelebb kell lenni egymáshoz, hogy jobban ki tudják segíteni a másikat. Ebben mindenképp előrébb kell lépni, különben nagyon nehéz lesz feljebb mennünk a tabellán.

– Ki lesz az, aki fazont fog szabni a középpályán a csapat játékának?
– A régi idők tízese azért már kihalóban van a mai futballban. Mindenkitől elvárható, hogy ha nála van a labda, akkor ő határozza meg a játékot. Látni a nagy kluboknál, hogy a szélső védő úgy futballozik, mint régen az irányító játékos. Szerintem felesleg egy játékosra rátenni ezt a terhet. Vannak a keretben, akik alkalmasak a kreativitásra. Majd meglátjuk, hogy ki mennyi szerepet kap, és milyen lesz a csapat játéka.

– Megmarad Fradi stílusa? Nyomás alatt tartják mindig az ellenfeleket?
– Szeretnénk sokszor nyomás alá helyezni az ellenfelet, de kilencven percen keresztül nem lehet letámadni. Néha esetleg hátrébb húzódva próbálunk labdát szerezni. Mindig az a fontos, hogy a játékosok közel legyenek egymáshoz. Az már a taktika része, hogy a pálya melyik területén próbálunk labdát szerezni.

– Több fiatalt is kipróbáltak a felkészülés alatt, kik kerülhetnek oda a csapat közelébe?
– Kialakult a keret, akikkel fogunk dolgozni a tavasz folyamán. Úgy néz ki, hogy Csilus Tamás, Péter Antal és Nagy Dominik készülnek velünk a hét elején, és a hét végére derül ki, hogy ki tud bekerülni a tizennyolcas keretbe. A többiek egyelőre a második csapattal készülnek, de folyamatos az átjárás.

– Komoly egyeztetéseknek kell majd lenni a válogatott összetartások miatt?
– Az egyeztetések már lezajlottak. A kapitány meglátogatta a klubunkat, akkor a vezetőedző azt kérte, hogy a beleki edzőtáborba ne menjenek el a játékosaink, de a bajnokság alatt elengedi őket az összetartásokra. Azt gondolom, hogy ennek nem lesz akadálya. Természetesen büszkék vagyunk arra, ha egyre több válogatott játékosa van a csapatunknak. Reméljük, hogy hozzásegítik a nemzeti együttest a sikeres szerepléshez.

– Mik lehetnek a kulcsmomentumok a tavasszal?
– Sokszor elkövettük azt a hibát, hogy mindenki számol előre. Az első három fordulóban mindenképp arra kell törekednünk, hogy legyen további esélyünk fellépni a dobogóra. Ha ezek a mérkőzések nem úgy sikerülnének, akkor nagyon hátrányba kerülnénk. Azt gondolom, hogy meccsről-meccsre kell haladni. A következő ellenfél a Győr, őket kell legyőzni.

– Mit gondol, a riválisok erősödtek a télen?
– Az élmezőnyben egyik csapat sem gyengült. Mi nagyon sok pontot hullajtottunk a kis csapatok ellen, akik a tabella hátsó régiójában vannak. Fontos feladat, hogy ellenük ne hibázzunk a tavasszal.

Olvasói sztorik