NB I

„Nem tartunk ott, ahol a spanyolok és a németek”

Pintér Attila szerint sok korrigálásra váró hibára csak az olyan meccseken derül fény, mint a Finnország elleni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pintér Attila március 5-én ül majd először a magyar válogatott kispadján. A Finnország elleni, győri mérkőzést a Sport1 TV közvetíti, amelynek Mai helyzet című szerdai műsorában a kapitány interjút adott. A magyar védők hibái mellett a legtehetségesebb fiatalokat is megnevezte, és a törökországi edzőtábor tapasztalatairól is beszélt.

– A labdakihozataltól a támadásba, valamint a támadásból a védekezésbe való átmenetet, illetve az azonnali labdavisszaszerzéseket próbáltuk gyakorolni. Bízom benne, hogy a Finnország elleni mérkőzésen is viszontlátjuk majd ezeket – kezdte Pintér Attila.

Az edzőkkel való találkozók a párbeszédről és a tapasztalatcseréről szólnak, hiszen kapitányként ő kevesebbet van a keret tagjaival, de elmondhatja, milyen hibákat lát ez idő alatt, amire a klubedzők is oda tudnak figyelni. Néhány példát ki is emelt, amin javítani kell.

– Azt látom, hogy a magyar védők a labdakihozatalban nagyon keveset, vagy egyáltalán nem vesznek részt. Ha a labda hátrakerül a kapushoz, akkor tízből nyolcszor biztosan felrúgja, nem próbálja meg felépíteni a játékot. A felrúgott labda után olyan energiákat kell mozgósítani, hogy újra visszaszerezzük a labdát, amit a játékosok pozitív dolgokra tudnának felhasználni. Nem mindegy az sem, hogy egy labdavesztés után azonnal megszerezzük öt-hat méteren vagy futunk nyolcvanat.

A kapitány elmondta, nem csupán egy rendszerben kell mozognia a válogatottnak. Mindig más taktikát, stratégiát kell választani, az ellenfél erősségétől függően.

– Meg kell találni azokat a játékrendszereket, amelyekben a válogatott a legjobban és a leghatékonyabban tud működni. Ki kell derülnie, hogy a jobb csapatokra milyen rendszerben tudjuk az akartunkat ráerőszakolni, illetve hogyan tudjuk kihasználni egy topcsapat kevés hibáját.

Pintér Attila véleménye szerint összefogásra és pozitív hozzáállásra van szükség, hogy a nemzeti csapat kijusson egy világversenyre, és örül neki, hogy erre most lehetőség van.

– Nem Pintér Attiláért dolgoznak, hanem a nemzetért, a nemzet labdarúgásáért. A nemzet szurkolótábora már bizonyította, mire képes a nemzeti tizenegyért, mi is szeretnénk bizonyítani ezt a játékosokkal együtt.

Az idegenlégiósok nem tudnak részt venni minden összetartáson, a klubjaik ragaszkodnak, hogy csak az előre meghatározott FIFA-napokon engedik el a játékosaikat. A tréner szerint ez nem olyan nagy baj, hiszen a keret nagyobbik része a hazai bajnokságban játszik.

– Maximum tíz-tizenegy olyan játékos tud hazajönni külföldről, aki pozitív irányba tereli a játékunkat. Könnyebb négy-öt-hat embert beépíteni a csapatba. Nem tizenegy emberre van szükségünk egy ilyen sorozathoz, hanem sokkal többre – összegzett Pintér, aki a bő keretnél a tehetséges fiatalokra is számít. – Pölöskei Zsolt, Vécsei vagy Kalmár olyan dolgokat mutatott, hogy igenis el kell vinnünk magunkkal, fel kell tudnunk őket építeni, nekik is tudniuk kell, hogy mit kíván a rendszerünk. Ha pedig olyan helyzet áll elő, nyugodt szívvel betehetjük őket a csapatba.

A kapitány kifejtette, a bő keret mellett az is fontos, hogy mindenki pontosan tudja, mi a feladata.

– Ne álmodozzunk, hogy a magyar válogatott bejön két vagy három napra, és kimagasló teljesítményt nyújt. Mi nem tartunk ott, ahol a spanyolok és a németek, nekünk azért kellenek az összetartások, hogy minél többet együtt legyen a keret, és minél jobban hasonlítson a nagyokra.

A finnek elleni mérkőzés is szóba került. Pintér leszögezte, hogy a játékosoktól csak olyan dolgokat kérnek, amiket eddig az edzéseken megvalósítottak.

– Minden mérkőzés fontos, a kilátogató szurkolóknak és a tévénézőknek látniuk kell, a csapat akaratban és játékban is a maximumot nyújtja. Ha ez jelen pillanatban még nem is párosul eredményességgel, de megmutatja, mekkora haszna volt az összetartásoknak – nyilatkozta Pintér Attila, aki csapatával minden felkészülési mérkőzést szeretne megnyerni, de szerinte sok korrigálásra váró hibára csak az ilyen mérkőzéseken derül fény. – Én örülnék a legjobban, ha nem jönnének, de jobb itt, ahol még lehet úgymond „pontokat hullajtani”, mert az Európa-bajnoki selejtezőkön már nem szabad hibázni.

Olvasói sztorik