Törökország

Modern technikai eszköz is segíti a válogatottat

A szövetségi kapitánynak egy GPS-alapú eszköz segítségével lehetősége nyílik a keret tagjainak objektív, mérési adatokon alapuló összehasonlítására, amely fontos visszajelzés a teljes szakmai stáb és a játékosok részére is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A figyelmes szemlélő egy-egy furcsa szerkezetet fedezhetett fel a magyar válogatott tagjainak meze alatt a törökországi edzéseken. A pólók alatt megbúvó, futballisták testére erősített jeladók, annak a rendszernek a részei, amelyek adatokat gyűjtenek és továbbítanak Pintér Attilának és munkatársainak.

A rendszer által rögzített különböző egészségügyi (pulzus, légzés intenzitás, vérnyomás stb.) és fizikai (megtett távolság, sebesség, gyorsulás stb.) adatok alapján olyan adatbázis hozható létre, amely pontos képet ad a játékosok pillanatnyi állapotáról, terhelhetőségéről. Így személyre szabottan lehet az egyes futballisták edzésmunkáját, annak intenzitását, meghatározni.

A rendszer lehetőséget biztosít egyéni és összehasonlító elemzések készítésére is. Így a csapaton belül például az azonos poszton szereplő játékosok teljesítményének, állapotának összevetésére is. A válogatottnál alkalmazott technológia segít megállapítani a játékosok fizikai képességeit, az erősségeiket és a fejlesztendő területeket is.

Pintér Attila edzés és mérkőzés közben kaphat valós időben információt a játékosok olyan élettani mutatóiról, amelyek ismeretében megelőzhetőek a fizikai állapot romlásával könnyebben bekövetkező sérülések – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik