NB I

A Fradi, és az elfolyó idő

Jack Tuyp elmesélte, hogy Moniz edzősége alatt nem volt meghatározott időrend az FTC-nél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Exkluzív, helyszíni cikksorozatot készít a Ferencváros holland csatára, Jack Tuyp budapesti életéről a fanatix.nl. A tavaly nyáron nagy csinnadrattával szerződtetett játékos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és még honfitársa, Ricardo Moniz időszakában kikerült a kezdőcsapatból. Thomas Doll érkezésével a helyzet nem változott, sőt a törökországi edzőtáborba el sem vitték, csak az NB III-as kerettel készülhet.

Az első rész elején a szerzők megjegyzik, hogy Budapest egy gyönyörű város, de Magyarországon minden nagyon elavult. A villamosok, buszok és metrók valószínűleg abból az időből származnak, amikor az FC Volendam még nem is létezett. Azt sem felejtik el leírni, hogy sok magyar nem beszél angolul, de hozzáteszik, hogy sok szép épület és műemlék található a fővárosban, amely a hollandoknak egyébként nagyon olcsó. Tuyp egy szép lakás él, Budapest egyik külvárosában.

– Szerettem volna külföldön játszani, és a történet nagyon jól indult, hiszen Ricardo Moniz volt az edző, és Otten, Jenner, illetve Valpoort személyében néhány holland csapattársam is van – mesélte a játékos. – Vannak holland gyógytornászok, és Budapest egy gyönyörű város. Nincs is messze Hollandiától, hiszen Amszterdam csak két óra repülővel. A csapat támadófutballt szeretett volna játszani, holland stílust, én pedig kezdő voltam, tehát abban az időben minden tökéletes volt.

Tuyp elmesélte azt is, hogyan került ki a kezdőből. Azt mondta, hogy nagyon nehéz dolguk volt, mert tavaly a Fradi az ötödik helyen végzett, és a mostani szezon első öt fordulójában az előző szezon első négy helyezettjével találkoztak, ami egyébként nem igaz. Hozzáteszi: a nehéz sorsolásuk ellenére abban az időszakban szerezték a legtöbb pontot, az edző azonban úgy döntött, hogy másokat is kipróbál. A holland másodosztály korábbi gólkirálya tehát a kispadra szorult, ráadásul bokasérüléssel is küszködött.

– Bosszantó volt, hogy tehetetlenül kellett néznem, hogy nem ment olyan jól a csapatnak, pedig már újra alkalmas voltam a játékra. De úgy tűnik, a téli szünet után sem fogok játszani. Hatalmas játékoskeretünk van, már huszonheten vagyunk. Játszottunk egy edzőmeccset, amelyen a tréner két különböző csapatot szerepeltetett a két félidőben, de voltunk néhányan, akik így sem kerültünk pályára. A verseny hatalmas, ez megnehezíti, hogy visszakerüljek a kezdőbe, de nem lehetetlen.

Tuyp megemlítette Akeem Adams tragédiáját, és elmondta, hogy a csapat nagyon nehéz időszakon ment keresztül, miután a trinidadi társuk szívrohamot kapott.

– Aznap nagyon kemény edzésünk volt. Másnap reggel a klubban hallottam, hogy szívinfarktusa volt este. Túlélte, de a szívének csak az öt százaléka működött. Amikor decemberben visszamentem Hollandiába, úgy tűnt, hogy jobban van, aztán két héttel később kaptam egy e-mailt, hogy meghalt. Ez nagyon nehéz időszak volt a csapatnak, de ez természetesen nem mentség.

Ezután a cikk szerzője arra volt kíváncsi, hogy nagy különbség van-e a Ferencváros és az FC Volendam között. A holland csatár elmondta, hogy egészen másként mennek a dolgok a Fradinál, mint korábbi klubjánál, mert itt a klubnál nincs meghatározott időrend, például hétfőn nem tudja, hogy mikor kezdődik a csütörtöki edzés. Ricardo Moniz időszakában az egyik napon reggel héttől, másnap tizenegytől órakor, harmadnap délután egytől edzettek. A tervezés nem volt a legerősebb pontja a holland trénernek, de Thomas Doll ezt egy kicsit jobban kezeli. A Volendam csapatánál mindig kifüggesztették az öltözőben a pontos programot két-három hétre előre.

– Ezt is meg lehet szokni, de nehéz, mert például ha a családtagok vagy a barátok jönnek hozzám, soha nem tudom, mikor kell edzenem, és mikor nem. Bosszantó dolog, hogy szinte azonnal megkaptam a bélyeget, hogy én csak egy jó másodosztályú csatár vagyok. Még soha nem jött ideális időpontban egy megkeresés. Amikor a szerződésem lejárt, nem voltam csúcsformában, de ha futottam egy jó évet, akkor éppen élő szerződésem volt. Ha a klubom éppen elengedett volna, akkor az érdeklődők nem akartak eleget fizetni értem. Tudomásul veszem, hogy nem tudok visszafordulni. A jövő foglalkoztat, nem szeretek visszanézni.

Tuyp szerint karrierje alakulásába az is közrejátszott, hogy ő olyan típusú csatár, aki a tizenhatoson belül szeret igazán játszani, az ellenfél kapujához közel, tehát olyan csapatokban tud eredményesen futballozni, amelyek támadó szellemben játszanak.

– Márpedig ez a holland első osztályban csak az élcsapatokra jellemző, akik már nem engem fognak megkeresni. Én csak a kevésbé értékes, kiesés ellen küzdő kluboknak kellek, de akkor sokkal kevesebb helyzetem van, ha a középpályán kell ácsorognom – mondta végül Jack Tuyp, a róla szóló cikksorozat első részének végén.

Olvasói sztorik