NB I

Vaskó is az MTK-ba igazolhat

Garami József szerint Torghelle Sándor elszántsága jó hatással lesz a fiatalokra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MTK új tulajdonosai 2015 nyaráig szerződést hosszabbítottak örökös trénerükkel, Garami Józseffel. A vezetőedző dolga ezen a tavaszon az, hogy az NB I-ben tartsa a tavaly negyedik helyezett kék-fehér alakulatot. A klub a magyar fiatalokra épít, akiket rendre el is ad, most viszont kipróbált légiósok csatlakoztak az MTK keretéhez.

A DigiSport szerda reggeli műsorában Garami József elárulta, hogy Vass Ádám és Torghelle Sándor után Vaskó Ádám megszerzése is napirenden van.

– Mit szól a bizalomhoz?
– Nem egy általános szokás ez, hiszen velem mindig évente hosszabbítottak. Megmondom őszintén, örülök neki, mert ez egyfajta bizalmat és elismerést jelent az eddig végzett munkámért. Megpróbálok élni vele, és megtenni mindent azért, hogy tavasszal sikeresebbek legyünk – mondta Garami József.

– Akkor is bíznak önben, és marad a csapat élén, ha esetleg nem sikerülne az élvonalban maradni?
– Én ezt előre nem tudom megmondani, de remélem, hogy ezzel a kérdéssel nem is kell foglalkozni. Mindent el tudok képzelni a futballban, de természetesen nem számítok arra, hogy kiesünk.

– A negyedik helyezés után mi vezetett idáig, hogy most a tizenötödik helyen telelnek?
– A legfontosabb indok, hogy nagyon sok játékos távozott az alapcsapatból. Heten-nyolcan elmentek, és általában ez zűrt szokott okozni. A legnagyobb probléma az volt, hogy két támadónk, a frissen igazolt Horváth Zsolt és Csiki Norbert szinte az egész félévben sérültek voltak. A helyükön játszó fiatalok nem tudták megfelelően pótolni őket. Természetesen voltak gyengébb meccseink, de elsősorban nem is a játékkal volt a probléma, hanem a helyzetkihasználással, illetve sok gólt kaptunk olyan figyelmetlenségből, amilyet NB I-es szinten nem szabad elkövetni.

– Örökre tudomásul kell vennie, hogy nehéz megakadályozni, hogy a legtehetségesebb játékosokat elvigyék a klubtól?
– Az egyesület filozófiája az volt, hogy játékosokat nevel, és a tehetséges fiataloknak helyet biztosít. Az egész NB I tele van egykori MTK-játékosokkal. Időnként voltak szép eredményeink is, hiszen voltunk bajnokok, illetve ezüst- és bronzérmesek. Másrészt pedig jó néhány olyan játékos nevelkedett nálunk, akik azért elég komoly szinten játsszák a futballt.

– Az erősítéseket nézve leginkább a rutin hiányzott most a gárdából?
– Arra gondolunk, hogy néhány rutinos játékos valóban sokat számíthat a jövőt illetően, hiszen a korábbi időszakokban is mindig volt egy-egy rutinos labdarúgó a csapatban. Úgy gondolom, hogy jó hatással lesz az együttesre, ha néhány kipróbált, rutinos játékos érkezik. Természetesen nem csak a rutin számít, hanem a nyújtott teljesítményük, és az is, hogyan illeszkednek a csapatba.

– Mire számít Torghelle Sándortól? Nem tart a közismerten heves vérmérsékletétől?
– Ahogy mindenki, én is úgy ismerem őt, hogy harcos fiú, aki mindent megtesz azért, hogy nyerjen. Úgy gondolom, ez segíteni fog a csapaton, mert ez az elszántság jó hatással lehet a fiatalokra.

– Módosul az MTK szerkezete tavasszal? Hogyan fog együttjátszani a középpályán a két kulcsjátékos, Kanta József és Vass Ádám?
– Nincs még meg a fejemben az összeállítás, de a középpályán várhatóan helyet kap Vass Ádám, aki ugyan még nem idős játékos, de rutinosabb a nálunk lévő fiataloknál, és kipróbálta magát külföldön is. Ha egészséges lesz, akkor jó teljesítményt fog nyújtani, és a középpálya megerősödik vele.

– További érkezők várhatóak még? Kik szerepelnek a kívánságlistáján?
– Elképzelhető, hogy Vaskó Tamás érkezik még hozzánk. Több csapat is hívja őt, de néhány napon belül el fog dőlni az ügy.

– A rutinosabb labdarúgók félévre írtak alá. Az új tulajdonosokkal hosszabb távon beszéltek már arról, hogy marad a korábbi koncepció, és továbbra is az akadémiáról építkeznek?
– A Sándor Károly Akadémia természetesen továbbra is nagyon fontos láncszeme az egyesületnek, hiszen ott negyven-ötven játékos készül arra, hogy NB I-es focista legyen belőle. Nyilvánvaló, hogy a legtehetségesebbek idekerülnek az első csapathoz, és ahogy beérnek olyan szintre, hogy képesek helytállni az élvonalban, akkor adunk nekik lehetőséget.

– Mit szól Pintér Attila kinevezéséhez?
– Örülök annak, hogy magyar edző lett a szövetségi kapitány. Ez most nem egyszerű kérdés Magyarországon, hiszen az edzők renoméja nagyon mélyre süllyedt az elmúlt időszakban, véleményem szerint indokolatlanul. Úgy döntöttek, hogy ismét magyar szakemberre bízzák a válogatottat, remélem, hogy sikeresen fog dolgozni.

– A kemény tavaszi élethalál-harc közepette elengedi a játékosait hétről-hétre az összetartásokra?
– Azt tudom mondani ezzel kapcsolatban, hogy az érdekeket egyeztetni kell. Van a válogatottnak egy érdeke, van a klubcsapatoknak is, és van egy közös érdek. A közös érdekünk, hogy a válogatott jól szerepeljen, ez sok mindenre megoldás szokott lenni a futballban, de egyeztetni kell ezeket, és egy értelmes megoldással kell biztosítani a lehetőséget arra, hogy a válogatott is tudjon működni, és a kluboknál se legyen probléma.

Olvasói sztorik