NB I

Már csak a belgákon múlik…

Csak egy kérdés maradt: kölcsönbe vagy végleg érkezik Vass Ádám a kék-fehérekhez?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A múlt héten hozták nyilvánosságra, hogy új tulajdonosa van az MTK csapatát működtető részvénytársaságnak. Az új befektető az anyaklub elnökének, Deutsch Tamásnak a testvére. Ezzel Várszegi Gábor közvetett szerepvállalása befejeződött, maradt azonban a veterán vezetőedző, Garami József, és a klubigazgató, Domonyai László. Utóbbi a DigiSport televízió reggeli műsorában elmondta, már mindenben megegyeztek Vass Ádámmal, de a játékos még nem tudott megállapodni belga klubjával, kölcsön vagy véglegesen kerül Magyarországra.

– Mindenképpen el kellett adni a csapatot?
– Nyár óta kerestünk befektetőt, és több csoporttal folytattunk tárgyalásokat, külföldiekkel és magyarokkal egyaránt. Mindenképpen kellett egy olyan tulajdonos, aki akár a saját pénzével, akár az üzleti szférában szerzett bevételével támogatja a csapatot. Magyarországon tulajdonosi tőke nélkül a futballklubok hosszú távon nem életképesek – mondta Domonyai László.

– Az MTK nem termelt nagy veszteséget. Az anyaklub tartozásait a kormány átvállalta, a továbbiakra stratégiai megállapodást kötöttek. Ez valamilyen módon kiterjed a futballklubra?
– Teljesen különálló sportegyesületekről van szó. A sporttörvény értelmében az NB I-es csapatok gazdasági társaságok, és semmilyen gazdasági, szakmai kapcsolat nincs a két klub között. A múltunkra való tekintettel szeretnénk ezt szorosabbra fűzni, de nem gazdasági téren.

– A stadion közpénzből újul meg. Ez független a tulajdonosváltástól?
– Ez teljesen független. Az összes stadion megújul, nem csak az MTK stadionja. Vannak amelyek, teljesen megújulnak, a többi csapat pedig hat-nyolcszázmillió forint értékben kap lehetőséget arra, hogy felújítsa a létesítményét. Ebben a kategóriában van a Hidegkuti-stadion is.

– Volt egyébként más jelentkező is vevőnek?
– A kör egyre jobban szűkült, és decemberre a Blue& White befektetői csoport maradt. Nagyon fontos volt a régi tulajdonos számára, hogy az új garanciát vállaljon arra, hogy a klubot hosszútávon működteti, gazdaságilag stabilan. Ne arról szóljon az MTK, hogy a játékosok elmennek, hanem arról, hogy akár érkeznek, amire most télen példa is van.

– Arról van szó, hogy Deutsch alkalmazott Deutsch-ot, aztán eladták a focicsapatot Deutsch-nak. Ez egy ilyen családias dolog lett…
– Én is csak hallottam ezeket. Én Kücsön Gyulával tárgyaltam végig a Blue&White-tól. Hétfőn olvastam az újságban, hogy ki a cég tulajdonosa. Napi kapcsolatban Putis István úrral vagyok. Deutsch Tamásról el tudom mondani, hogy nagyon szereti az MTK-t, és az ősszel minden mérkőzésen ott volt a stadionban.

– Önnek van még tulajdonrésze?
– Nincs. A Blue&White befektetői csoport százszázalékosan irányítja az MTK labdarúgását, és minden kiadás, fizetések, őket terheli.

– Miben változott az ön munkája?
– Az elmúlt években büszkék voltunk arra, hogy az MTK gazdaságilag stabilan tudott működni, de hónapról hónapra éltünk. Vért izzadtunk azért, hogy minden hónapban megkapják a fizetést a játékosok. Ez Magyarországon kuriózumnak számít, mert sajnos ez nincs mindenhol így. Ez nagy teher volt számomra, de ez a rész a jövőben megszűnik, és csak a szakmával kell foglalkoznom. Putis István fogja a gazdasági részt irányítani. Reménykedem, hogy a szakmai részt is úgy tudjuk tervezni, hogy nem csak egy hónapra, vagy félévre, hanem több évre tudunk felállítani szakmai stratégiát, aminek az alapja a gazdasági stabilitás.

– A hosszú távú stratégia részeként tudjuk, hogy Garami József lesz az edző még másfél évig…
– Garami Józsefnek mindig nyártól nyárig szólt a szerződése. Az új tulajdonosok első lépése az volt, hogy a most nyáron lejáró szerződést meghosszabbították kétezer-tizenöt nyaráig, ezzel is jelezve a bizalmat. Azért örülök, mert ez tőlem független, hiszen ez az új tulajdonos döntése.

– Torghelle Sándor érkezett, akinek a Videotonban elég magas volt a fizetése, de önöknél MTK-s fizetést kap. Mit jelent az MTK-s fizetés a mai mezőnyben?
– Az MTK-s fizetéssel mi a tizenötödik-tizenhatodik helyezett csapat vagyunk. Ez lehet ötöde, vagy tizede is a Fradis vagy Vidis béreknek. Nálunk a legfelsőbb fizetési kategóriában hárman vannak, Kanta József, Hegedüs Lajos és Torghelle Sándor.

– Varga Szabolcsot eladták, nem fog hiányozni tavasszal?
– Ilyenkor mindig kettős érzés van bennem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Szabolcs egy évet volt az MTK-ban, és NB I-es játékos tudott lenni. Az ő tehetségét egyébként egész Európában ismerték, de az igazi döntő érv mindig az, hogy játszik-e a felnőtt bajnokságban, vagy sem. Ez Szabolcsnál tökéletesen működött, és el is tudtuk adni. Jó helyre ment, Hollandia a legjobb hely a magyar fiataloknak, ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. A legnagyobb holland klubokban ezerkilencszázkilencvenháromban-kilencvennégyben született játékosok játszanak. Természetesen hiányozni fog Szabolcs, mert nem nagyon láttam még magyar pályán olyan képességű labdarúgót, mint ő. Úgy gondolom, hogy bármit elérhet.

– Vass Ádám sorsa eldőlt már? Csatlakozik a kerethez?
– Mi megegyeztünk Ádámmal, és az ügynökével, Paunoch Péterrel. Nagyon korrekt beszélgetések folytak ezen a héten. Józsi bácsi is találkozott a játékossal, és nagy tisztelettel beszélgettek egymással. A belgákkal még nem sikerült megegyeznünk, mégpedig abban, hogy kölcsön vagy véglegesen kerül a labdarúgó hozzánk. Ebben nem is nekünk, hanem Ádámnak és a klubjának van nagy szerepe. Addig nem merem kimondani, hogy nálunk játszik tavasszal, amíg nincs aláírt szerződés. Nagyon közel állunk hozzá, de még nem történt meg az aláírás.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy szükség lenne még rutinos támadóra. Kenesei Krisztián és Lázok János neve is felvetődött, de nincs olyan játékos Agárdon, mint az ősszel háromgólos Kenesei, vagy egygólos Lázok?
– Tehetségüket tekintve van, de az ősz azt mutatta, hogy a tehetség és a teljesítőképes játéktudás rövid távon nem mindig párosul. Ez a tavasz arról szól, hogy az MTK-nak benn kell maradnia az NB I-be, ezért kell mindenkinek megtennie mindent. Ezen a tavaszon nem az lesz a fő célunk, hogy a fiatal akadémistát beépítsük, hanem életkortól függetlenül az játsszon, aki az adott helyzetben a legtöbbet tudja teljesíteni.

– Ki lesz az a fiatal, akire a tavasszal nagy teher hárul, és komoly egyéniséggé válhat a kiesés ellen folytatott harcban?
– A védelemben Kálnoki Kis Dávid egyre stabilabban játszik. Baki Ákos az ősz végén berobbant az NB I-be, és úgy tűnik, hogy nem megy a Swansea-hez. Elől Bese Barnabás és Vass Patrik már bontogatta a szárnyait, és tavasszal azt várom tőlük, hogy meghatározó játékossá váljanak.

Vass Ádám szombaton edzésbe áll

Csatlakozik az MTK keretéhez Vass Ádám. A válogatott középpályás szombaton vesz részt először a csapat edzésén. A magyar klubunk mindenben megállapodott a játékossal. Az MTK és Vass Ádám eddigi klubja, az Oostende továbbra is tárgyalásban áll, és minden remény megvan arra, hogy a hétvégén létrejön az egyezség. Erre utal az is, hogy a belga egyesület engedélyezte, hogy Vass Ádám a magyar csapat edzéseit látogassa – írja a klub honlapja.

Olvasói sztorik