NB I

„Sanyi nagyon komoly fiú”

Garami József csapatának helyzetét nehezíti, hogy a riválisok is igazoltak innen-onnan...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MTK kiesőhelyen várja az OTP Bank Liga tavaszi folytatását. A csapatot az NB I-ben harminc éves dolgozó, tapasztalt mesteredző, Garami József irányítja, aki biztosan látja a megoldást és az őszi problémákat. A rutinos szakember az őszi gyengébb szereplés okait korábban hét pontban meg is fogalmazta.

A SportKlub televízió Dodzsem plusz című műsorában a tréner úgy fogalmazott: a mezőny erősödik, és a rosszabbul álló csapatok kergetik a játékosokat.

– Az edző általában félévenként beszámol arról, hogy mi történt az elmúlt évben, a következő év elején pedig elmondja, mi várható, vagy mit remél – kezdte Garami József. – Kerestük az okokat, hogy miért sikerült ilyen gyengére az őszi szezon, és úgy gondolom, hogy reálisak voltak azok a pontok, amelyekről beszélgettünk, és nyilatkoztam.

– A szezonnak nagy tervekkel vágott neki az MTK, és ön abban bízott, hogy a fiatalok megoldást jelenthetnek a problémákra. Úgy tűnik azonban, hogy a sok távozót nem tudták pótolni…
– A nagy terv azt jelentette, hogy kicserélődik a csapat nagy része, és ennek megfelelően kell szerepelnünk, mi a középmezőnyt céloztuk meg. Kétségtelen, hogy az alapcsapatból a nyáron sokan távoztak, hiszen hét-nyolc játékos ment el, és ez általában bajt szokott okozni. A másik ok, hogy két olyan támadó is megsérült, akitől sokat vártunk. Az egyik Csiki Norbert, a másik a nyáron szerződtetett Horváth Zsolt, és mindketten kihagyták szinte a teljes őszi szezont. Támadójátékosok hiányában nehézségeink voltak, és ez is közrejátszott a gyengébb szereplésben. Nem szeretnék azonban magyarázkodni, elég volt az is, hogy ez megtörtént a félszezon után.

– Most azonban érkeztek játékosok, Torghelle Sándor és Vass Ádám is az MTK-ban folytatja…
– Azt kértem, hogy támadójátékost mindenképpen, és ha lehet, akkor középpályást igazoljunk, mert két nagyszerű középpályásunk is távozott a nyáron. Zsidai László és Vadnai Dániel a csapat erősségei voltak az elmúlt években. Most úgy tűnik, hogy két ilyen játékos igazoltunk Vass és Torghelle személyében.

– Ez az ön kérése volt a vezetőség felé?
– Ez most abszolút az én kérésem volt. A kezdetekben nem csak erről a két labdarúgóról esett szó, de őket sikerült szerződtetni, már alá is írták a szerződésüket.

– Az MTK első számú feladata a tavasszal a bennmaradás lesz. Mennyire fontos a klub életében a Magyar Kupa?
– Minden évben fontosnak tartottuk a Magyar Kupát, és szerencsére többször is odakerültünk a végjátékba. Most elsősorban a bajnokságra kell koncentrálnunk, mert nem olyan egyszerű a dolog, hogy az MTK az MTK, és akkor minden rendben van. Úgy látom, hogy a mezőny erősödik, és a rosszabbul álló csapatok kergetik a játékosokat. Mindenhol hallani, hogy igazoltak innen-onnan, és úgy gondolom, hogy ez megnehezíti a helyzetünket. Arról nem is beszélve, hogy az ősszel zsinórban öt mérkőzést vesztettünk, és az az öt meccs következik most a tavasz elején.

– A lemaradásuk azonban csak két pont a Puskás Akadémiával szemben…
– Azt gondolom, hogy az alsóházban a nyolcadik-kilencedik helytől mindenki veszélyeztetett, és bárki feljebb is csúszhat. Természetesen nagyon sokat számít majd az indulás, hiszen csak tizenhárom mérkőzés van hátra. Minden csapat jól szeretné kezdeni a tavaszi idényt, és megpróbálunk mi is jó rajtot venni.

– A klubhoz új tulajdonosok érkeztek, akik a csapat hagyományainak megfelelő terveket dédelgetnek. Hogyan szeretnék felépíteni az új MTK-t?
– A nagy tervek majd később kerülnek elő. A legfontosabb és legnagyobb terv most, hogy rendben legyen a csapat. Tavaly sem hiányzott sok ahhoz, hogy a felkerülő gárda az élbolyban végezzen. Végül a negyedik helyre értünk oda, de végig ott voltunk az első háromban. Ez azonban már idejét múlt dolgot, most azzal foglalkozunk, hogy a csapat minél jobb állapotban legyen a tavasszal.

– Hogyan lehet ezt a csapatot jó állapotba hozni? Mennek valahova edzőtáborozni?
– Tulajdonképpen nyolc hét áll a rendelkezésünkre. A hatodik héten megyünk el hét napra Törökországba. Ez mindenképp jó, mert megszakítja a felkészülés monotonitását. Másrészt jó ellenfelekkel tudunk játszani, ami segíti a felkészülést.

– Mennyire érzik át a fiatalok a klub tradícióit, hogy nagy a baj, és oda kell tenniük magukat?
– Úgy gondolom, hogy ezzel a részével nincsen gond. Az őszi szezonban a mérkőzések nagy részén a döntő momentumokban veszítettük el a meccseket. A játék a meccsek többségén elfogadható volt, az eredmény azonban nem. Ezek a fiatal játékosok természetesen törekednek arra, hogy a csapat igényeinek megfelelően játszanak és küzdjenek. Másrészt mindenkinek vannak egyéni érdekei, és a csapat nagy része olyan fiatal, akik szeretnének a futballban karriert csinálni. Úgy gondolom, hogy a tavasszal még jobban átérzik majd ezt a felelősséget. A hozzáállásukból azt látom, törekednek arra, hogy minél jobban szerepeljenek.

– A sok fiatal között Torghelle Sándor vezéregyéniség lesz? Lehet belőle vezért csinálni?
– A Sándor Károly Akadémiáról minden évben kerülnek hozzánk játékosok. Most egy kicsit foghíjas ez az év, tehát nem jelentettek olyan erőt, mint az elmúlt időszakban. Néhány idősebb játékos nagyon fontos szerepet tud játszani. Torghelle Sándort nagyon régóta ismerem, ő egy nagyon komoly fiú, aki komolyan veszi a meccseket. A pályán mindent megtesz a sikerért, néha még egy kicsit többet is. Ő egy nagyszerű fiú, és az elmúlt időszakban azt tapasztaltam, hogy nagyon akar produkálni, hiszen az elmúlt félévben nem túl sok lehetőséget kapott. Nálunk ezt a lehetőséget meg tudja kapni, és úgy látom, hogy a fiatalok pedig figyelik, hogy mi történik Torghelle Sándor körül. Sanyi szerintem élvezi ezt, és pozitív példát fog mutatni a fiataloknak. Én mindenképp számítok rá, hogy segíti a gyerekeket a meccseken. Bízom benne, hogy példát mutat, emellett pedig jól is játszik és gólokat is lő majd.

Olvasói sztorik