NB I

Kiből lesz a cserebogár?

A napjainkban másodedzőként dolgozó korábbi válogatott játékosok hamarosan előreléphetnek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hetek óta közismert volt, hogy Csertői Aurél lesz a Győrbe távozó Horváth Ferenc utódja a Paks vezetőedzői posztján. A tolnaiak csütörtöki sajtótájékoztatója mégis szolgáltatott meglepetést, hiszen bejelentették, hogy Tököli Attila nyáron visszavonul, de már a tavaszi idényben is segédedzőként tevékenykedik a szakmai stábban.

A rutinos csatár edzői szerepvállalásának apropóján a Rangadó.hu arról készített összeállítást, hogy az NB I-es csapatok másodedzői közül kik lehetnek azok, akik önálló életet élhetnek, tehát vezetőedzőként dolgozhatnak a jövőben.

Az egykori válogatott játékosok

Sportberkekben úgy tartja a mondás, hogy a jó játékosból nem feltétlenül lesz jó edző. Ez minden bizonnyal így is van, de azért bőven akadnak kivételek. A debreceni Sándor Tamás például továbbra is aktív részese a DVSC sikereinek, hiszen Kondás Elemér mellett tevékenykedik. Ismerve a közeget, illetve a korábbi kiváló támadó középpályás kapcsolatrendszerét, biztosak vagyunk benne, hogy ugyanazt az utat járja majd be, mint jelenlegi főnöke: ő lesz a Létavértes, vagy a DVSC-DEAC edzője, aztán átveszi az első csapat irányítását.

Senkinek ne legyenek kétségei, egyszer Szamosi Tamás is ki fog lépni Horváth Ferenc árnyékából. Az egykori válogatott védő Szigetszentmiklóson, Kecskeméten, Pakson, és most Győrben is segíti kollégája munkáját. Amilyen kőkemény volt annak idején a pályán, mostanság annyira „láthatatlan”, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ambiciózus. Először egy NB II-es középcsapat élén tudjuk elképzelni, de az is lehet, hogy Horváth menesztése esetén rábízzák aktuális együttesük irányítását, és egy szempillantás alatt élvonalbeli vezetőedző lesz belőle.

„Nem szeretek senkit kiemelni, de itt van például Tököli Attila, akit itthon elkönyveltek a rossz fiúk közé, azt mondják, kezelhetetlen. Ám a képzésen legjobb tudását adta, látszott rajta, hogy érdekli a dolog. Most azt mondanám, megvan az esélye annak, hogy Tököli Attilából nagyszerű utánpótlásedző lesz” – nyilatkozta a közelmúltban a mifocink.com oldalon Szalai László, az MLSZ edzőképzés vezetője abból az alkalomból, hogy a paksi játékos több társával együtt sikeres A-licences vizsgát tett. A mostani szerepvállalása miatt mi még ennél is tovább megyünk: szerintünk a hazai klubtulajdonosok számára szimpatikus a 35 és 45 év közötti, szigorú, egykori válogatott játékosok típusa (régebben Pintér Attila, Csertői Aurél, mostanság Horváth Ferenc, Tököli Attila, Márton Gábor, stb.), szívesen bízzák rájuk a csapatukat, ezért a paksi másodedzői poszt csak a kezdet…

Nálunk az élvonalbeli kispadra önállóan is esélyes edzők sorát gyarapítja Szlezák Zoltán is, aki az újpesti tartalékokat már irányította az NB II-ben, most pedig Véber György szekundánsa Mezőkövesden.

Aki már a Fradit is irányította

Van, akinek nem kell várnia arra, hogy előléphessen, hiszen már dolgozott vezetőedzőként az NB I-ben. Ilyen a Diósgyőrben jelenleg Tomiszlav Szivics munkáját segítő ifj. Bene Ferenc, aki a Lombard Pápa csapatát irányította. Az MTK-nál Garami József mellett dolgozó Pölöskei Gábor korábban a Bp. Honvéd és az MTK vezetőedzője is volt.

A jelenlegi élvonalbeli edzői kar egyik legszimpatikusabb tagja Máté Csaba, nyilvánvalóan azért, mert szerény visszafogottsága és intelligenciája akkor sem hagyta el, amikor a Ferencváros trénere lett Ricardo Moniz mellett. Bár a Paksnál és a Fradinál is voltak rövid önálló periódusai, vezetőedzőként egyelőre nem alkotott maradandót, de szerintünk lesz még alkalma a bizonyításra.

Akikről nehéz elképzelni

Nem lehet mindenkiből élvonalbeli vezetőedző, és ha napjaink másodedzői garnitúráját nézzük, akkor a szombathelyi Székely Tibort vagy Jagodics Zoltánt például nehezen tudjuk elképzelni valamelyik első osztályú csapat élén. Így vagyunk az MTK-nál tevékenykedő Teodoru Vaszilisszel, az NB II-es edzői múlttal rendelkező kaposvári Barna Lászlóval, a felcsúti Elekes Józseffel és Horváth Péterrel, a paksi Péter Norberttel, a pápai Doma Ernővel, a kispestiek kiváló utánpótlásedzőjével, Simon Miklóssal, valamint a kecskeméti Visinka Edével. Hangsúlyozzuk: egyikük szakmai hozzáértését sem kérdőjelezzük meg, de a karakterük miatt inkább segéderőként tudjuk elképzelni őket.

És a többiek

Ami a PMFC-t illeti, továbbra sem tudjuk eldönteni, hogy Lőrincz Emil vagy Márton Gábor a főnök. Úgy tűnik, ők klasszikus edzőpárosként dolgoznak, tehát egyikük sem számít vezetőedzői posztra ácsingózó másodhegedűsnek.

A külföldiek közül az újpesti Zoran Campara, a Videotonnál dolgozó Joan Carrillo Milan, illetve Jorge Mendonca ambícióit nem ismerjük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik