Hírek

Másodhegedűs főszerepben?

Jó ötlet, ha a vezetőedző távozása után addigi segítőjét nevezik ki főnöknek?

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Április 2-án, hétfőn edzőváltás volt a Diósgyőrnél és a Pécsnél is. Érdekes párhuzam a dátumegyezés, és az, hogy a két újonccsapatról van szó. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a borsodiaknál Benczés Miklóssal együtt távoznia kellett Vitelki Zoltánnak is, míg a baranyaiaknál éppen Mészáros Ferenc segítője, Mink Olivér lett az új vezetőedző.

Jó ötlet a távozó tréner helyére az addigi másodedzőt kinevezni, mert jól ismeri a viszonyokat, a játékosokat, és a csapatnál zajló folyamatokat; vagy rossz ötlet, hiszen az elküldött/lemondott vezetőedző szakmai stábjának tagjaként neki is szerepe van a rossz szereplésben?! A Rangadó.hu húsvéti összeállításában erre a kérdéskörre kerestük a választ a konkrét eseteket figyelembe véve, és általánosságban is.

Őze Tibor

az MLSZ Grassroots menedzsere, a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Vasas korábbi edzője

– Két egyforma helyzet nincs. A Diósgyőrhöz érzelmi szálak is kötnek, hiszen 2004-ben az én vezetésemmel harcolta ki a csapat a feljutást az élvonalba – mesélte a Rangadó.hu szakértője. – Az asszisztens olyan beosztott ember, aki a vezetőedző elképzelését hajtja végre. Minden eszközével segítenie kell az eredményességet, tehát az eredménytelenségben is része kell, hogy legyen. A pályaedzői feladat egy olyan munkakör, amely során száz százalékig egy másik ember elképzelésének megvalósulását kell segíteni, tehát nem alkotómunka! Tudomásul kell venni, hogy a siker a vezetőedzőé, a kudarc viszont közös! Ha én klubvezető lennék, a szerződés megkötésekor közölném az asszisztenssel, hogy annak a vezetőedzőnek nem lehet az utóda! A Vasasnál például, amikor Kisteleki István távozott, a vezetők felkértek, hogy maradjak, s átvettem a csapatot, de nehéz egyértelműen állást foglalni, hogy ilyenkor mi a helyes, mindkettőre van példa.

Szűcs Mihály

a Ferencváros egykori játékosa, a Budaörs jelenlegi másodedzője

– Ez szituációfüggő! Bene Ferenc mondta egykor: minden edző két kirúgás között van – kezdte egy frappáns szállóigével az egykori Fradi-játékos. – Diósgyőrben Szentes Lázár szakmai igazgatóként kéznél volt, felkészült, magasan kvalifikált szakember, a legjobb edzők közé tartozik Magyarországon. Alapvetően nem akart szerepelt vállalni, ez kényszerűség volt. Mink Olivér beadta a lemondását, de felkérték, hogy folytassa a munkát. Budaörsön mostanában nem vagyunk túl sikeresek, keressük az okát. Én is másodedző vagyok, ha Lucsánszky Tamást elküldenék, vagy lemondana, én is mennék, mert így vagyunk egy csapat. Az megint más kérdés, ha a klubvezetés úgy gondolja, vagy anyagi megfontolásból, vagy azért, mert nyárig nagy veszély már nem érheti őket, hogy nem akarnak olyan edzőt hozni, aki kvázi ismeretlenül beesik a csapathoz. Tapasztalatból mondom, egy külföldi nem látja át rögtön a viszonyokat. A Fradinál a horvát Sztanko Pokelpovics átvette szezon közben az együttest, de nem volt túl sikeres, pedig egy szimpatikus, felkészült, jó szakember. Amikor Marijan Vlak vette át a téli időszakban a csapatot, jó felkészülésünk volt, ő alakította ki a keretet, és lényegesen sikeresebbek is voltunk.

A Rangadó.hu szakértője szerint a klubtulajdonos pénztárcája is befolyásolhatja a váltást: akarnak-e költeni, vagy nem?!

– Diósgyőrben külföldi edző lesz nyártól, most fölösleges lett volna idehozni valakit – magyarázta Szűcs Mihály. – Egyébként nem tudom, mi volt a főmotiváció ennél a két csapatnál. Mindkettő jobban teljesített ősszel, mint ahogy elvárták tőle. Eredetileg mindkét újonc a nyolcadik-tízedik helyet célozta meg, de éhesebbek lettek, hozzászoktak a sikerekhez a vezetők és a szurkolók is. Nem lett rosszabb egyik csapat sem, de ősszel nem vették olyan komolyan őket, elkaptak egy jó szériát, és ahogy a Fradiban annak idején Szigeti Feri bácsi is mondta: egy jó rajt elvisz akár karácsonyig is! Azóta kiismerték a hibáikat és az erényeiket, ennek ellenére most is előkelő helyen áll minkét csapat.

Vass László

a többi között a Ferencváros, a Honvéd, a Sopron és a Zalaegerszeg egykori edzője

– Én élesben áléltem ezt a helyzetet: amikor az olasz Dario Bonettinek távoznia kellett Sopronból, a tulajdonos, Vizer László Máriusz felkért, hogy maradjak. Abszolút jó volt a viszonyunk Darióval, de én ott egy alkalmazott voltam, vállalnom kellett a feladatot – mesélte személyes élményét a témában a Rangadó.hu szakértője. – Később Supka Attilával együtt mentünk a Honvédhoz, amikor ő távozott, jeleztem, hogy én is mennék, de a vezetés mondta, hogy maradjak, mert csak két-három meccs volt hátra. Persze, utólag már tudom, máshogy kellett volna hozzáállnom néhány emberhez… Voltak bizonyos feszültségek a vezetőedző és játékosok között, amibe rosszul nyúltam bele.

Vass László hangsúlyozta: jobbnak tartotta volna, ha Diósgyőrben is a másodedző viszi tovább a csapatot, hiszen kevés idő van hátra a szezonból.

– Az sem mindegy, milyen kvalitású emberről vagy edzőről van szó! Szentes Lázár a bőrét viszi a vásárra, úgy érzem, rosszul döntött, rosszul választottak – jelentette ki a szakember. – A másik esetben Mink Olivér normálisan felajánlotta a távozását, de a tulajdonos felkérte, ezt totálisan jónak tartom! Nagyon meredek lenne belenyúlni egy új edzőbe. Bár Szentes Lázár is együtt élt a csapattal, mégiscsak az öltözőn kívül volt inkább, mint belül. Mink a játékosok minden rezdülését ismeri. A pályaedzők legöregebbje vagyok, mérkőzésszámban is, korban is. Soha nem hírvivő voltam, de mindenről kellett tudnom. Az volt a dolgom, hogy a meglévő feszültséget csendesítsem az edző és a csapat között. Ez bizalmi pozíció, és aki jól csinálja, bátran elvállalhatja, ha a vezetőedző távozik. Viheti tovább az együttest, egy kicsit a saját szájíze szerint. A hátralévő nyolc fordulót a régi-új ember lendületből meg tudja csinálni, míg ha egy új edző érkezik, törés lehet a csapat életében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik