Hírek

A tudatos önkéntesség fejlesztése

Rangadó
Rangadó

2012. 03. 27. 11:53

Őze Tibor hangsúlyozza: a profi és az amatőr labdarúgás szoros szimbiózisban van egymással.
Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az UEFA Végrehajtó Bizottsága 2010 márciusában ratifikálta a Magyar Labdarúgó Szövetség csatlakozását az UEFA Grassroots Chartához, miután az MLSZ Grassroots-programja megfelelt a szigorú minősítési feltételeknek. A szövetség három év alatt fejlesztette olyan szintre a programot, hogy csatlakozhatott az európai chartához, amelynek egyik követelménye a Grassroots területén tevékenykedők képzése, az úgynevezett vezetőprogram. Ennek keretében Magyarországon 2009-től száznál több önkéntes végezte el a tizenhat-órás, ingyenes tanfolyamot.

De mi is valójában a Grassroots lényege? Egy meghatározás szerint a Grassroots labdarúgás alulról szerveződő szabadidős tevékenység, amelyben, jellegénél fogva, meghatározó szerep jut az önkénteseknek. Feladataik közé tartozik, az események szervezése mellett a labdarúgás különböző formáinak (futsal, strandlabdarúgás, stb.) népszerűsítése is. Az MLSZ-ben ennek a területnek az irányítása Őze Tibor, a kiváló edző feladata, aki a Rangadó.hu érdeklődésére úgy fogalmazott, a Grassroots azért is fontos egy ország labdarúgásában, mert a profi és az amatőr terület szoros egymásrautaltságban létezik!

– Az UEFA úgy definiálja, és akkor én sem fogalmaznék másként, hogy minden olyan labdarúgó-tevékenység, amely nem hivatásos vagy válogatott. Sajnos magyar kifejezést még nem találtunk rá, pedig nagyon jó lenne! Ha elképzelünk egy piramist, akkor a profi labdarúgás viszonylag szűk réteget jelent, a Grassroots pedig a tömegesítést, az alapot, a bázist – mondta a Rangadó megkeresésére Őze Tibor, az MLSZ Grassroots-menedzsere.

– Miért fontos az európai, illetve a magyar szövetség számára, hogy foglalkozzon ezzel a területtel?
– Az UEFA és az MLSZ nem csak az élvonalbeli labdarúgásért felel, hanem a labdarúgás egészéért. Két nagy részre oszthatjuk: van a profi, azt jó nézni, és van az amatőr, azt jó csinálni. A kettő teljesen egymásra utalt, több felmérés is bizonyítja például, hogy a magyar élvonalbeli kluboknál a vezetők és a szponzorok többsége is részt vett már Grassroots-tevékenységben. A helyszíni és a televíziós nézőszám is függ ettől, hiszen aki aktívan futballozik, az a szabadidejében szívesen nézi a játékot. Tehát a két terület szimbiózisban él egymással.

– Ebben a témakörben mit lehet oktatni, mi a továbbképzések témája?
– Csatlakoztunk az UEFA Grassroots Chartájához, amely egy minősítési rendszer, a nemzeti szövetségek Grassroots-programjait minősíti. Megkülönböztetünk játékos-programot és vezetőprogramot. A labdarúgás szervezett tevékenység, és akik ebben dolgoznak, jó, ha átfogóan látják azt a területet, amiben tevékenykednek. Az alapvető élettani, segítségnyújtási és táplálkozási felvilágosításon kívül a Grassroots különböző fajtáiba, területeibe nyújt bepillantást a program, például a futsalon, illetve a strandlabdarúgáson át. Rendkívül széles a skála, és természetesen a szervezési feladatok oktatása is beletartozik.

– Jelenleg mi a terepe hazánkban a Grassroots-programnak?
– Az önkéntes program jelenleg felsőoktatási körben zajlik, az egyetemi kispályás labdarúgó-bajnokság mentén, de szélesíteni fogjuk a spektrumot. Bármely társadalom tudatformálásában meghatározó az értelmiség szerepe, ezért is örvendetes, hogy hazánk jövendő értelmiségének körében egyre elfogadottabb az önkéntes labdarúgó-tevékenység.

– Mi a fejlődés tervezett iránya, célja?
– Könnyű helyzetben vagyunk, hiszen nem kell kapaszkodókat találnunk, a Grassroots Charta ugyanis mérhető dolgok alapján minősíti a programok fejlődését. Ez egy hétcsillagos rendszer, mi jelenleg egy csillaggal rendelkezünk, de erre is büszkék vagyunk, hiszen komoly munka volt csatlakozni! Vizsgálják a programok szélességét, tehát hogy minél több területet kapcsoljunk be. Fontos az életkor és a létszám. A lakosság bizonyos százalékához köti a fejlődés megállapítását, de a minőségre is figyel az UEFA. Az óvodásoktól a veteránokig minden korosztály számára van programunk, a szociális programokra helyezzük a hangsúlyt. Szlogenünk és filozófiánk: „Ezt egy életen át kell játszani!”

Őze Tibor
Született: 1951. október 8.
Beosztása: Grassroots-menedzser
Végzettsége: okleveles szakedző, okleveles sportmenedzser, UEFA Pro-licences edző
Játékosként: Ferencváros, Csepel (NB I)
Edzőként Vasas, U16-válogatott, Kuwait Al Nasr Club, Nyíregyháza, Kispest-Honvéd
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Manchester United's Belgian striker Romelu Lukaku pressures Brighton's Cameroonian defender Gaetan Bong (L) during the English Premier League football match between Brighton and Hove Albion and Manchester United at the American Express Community Stadium in Brighton, southern England on August 19, 2018. / AFP PHOTO / Glyn KIRK / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.