NB I

A listavezető Debrecen

Az őszi 17 forduló alapján elemezzük az élvonal csapatainak szereplését és tavaszi kilátásait. Kezdjük a DVSC-vel...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Téli szünet van a magyar labdarúgásban. Ez az időszak tökéletes arra, hogy számvetést készítsünk az elmúlt néhány hónapról. Vizsgálódásunk most csak az első osztályra korlátozódik, a csapatokat helyezésük szerinti sorrendben elemezzük, a Rangadó.hu szakértőinek segítségével.

A tabella első helyén a Debrecen áll.

A 2012-ben veretlenül megnyert bajnoki cím és kupagyőzelem után nagy meglepetés volt, hogy a Loki idén tavasszal csak a hatodik helyen végzett. Bár a Magyar Kupát ismét elhódította, a Győr elleni Szuperkupa-mérkőzésen vereséget szenvedett, és az Európa Liga-selejtezőtől is fájó kudarccal búcsúzott a norvég Strömsgodset ellen. Ezek után viszont az számít meglepetésnek, hogy a debreceniek a téli szünetben négypontos előnnyel vezetik az NB I tabelláját.

Ami a nyári játékosmozgást illeti, a korábbinál jelentősebb változások történtek a klubnál. A tavasszal Németországban futballozó Varga József ezúttal Angliába került kölcsönbe, Adamo Coulibaly viszont végleg távozott Franciaországba. A nagy reményekkel szerződtetett tehetséges támadót, Horváth Zoltánt a bundaügy, a külföldiek közül Damahout és Morozovot pedig sérülés miatt hamar elvesztették.

A szlovén Dalibor Volas, Lázár Pál, Vadnai Dániel és Zsidai László jó vételnek bizonyult, Seydi viszont nem tudott olyan kulcsfigurává válni, amilyen Diósgyőrben volt. A román Christian Bud leigazolása nagy tévedés volt, ezt a vezetők is belátták, és elküldték a játékost. Váratlan volt Czvitkovics Péter, Pölöskey Péter és Dajan Simac elengedése is.

A norvégok elleni kiesést remek bajnoki rajt követte. Ehhez az is hozzájárult, hogy első három meccsét hazai pályán játszhatta a DVSC, amely kilenc pontot szerzett, 12 gólt lőtt és csak egyet kapott. Ezzel megalapozta, hogy most a mezőny legjobb gólkülönbségével büszkélkedhet (41-19). A Kaposvár 7-1-es kiütése önbizalom-növelésnek, a Diósgyőr 4-0-s legyőzése erődemonstrálásnak is jó volt.

Vendégként eleinte nem ment jól a csapatnak. Három idegenbeli meccs csak egy pontot eredményezett, ráadásul az egyik vereséget a címvédő Győri ETO otthonában szenvedték el a hajdúságiak. Ezután fordult a kocka, a folytatásban inkább idegenben remekelt a csapat, otthon viszont értékes pontokat hullajtott. A tizedik fordulót követően a harmadik helyen állt, ötpontos hátrányban a listavezető Videotonnal szemben. Ebből lett a hátralévő hét kör után négypontos előny.

Szerintünk…

Pozitívum

Az előző szezon gyengélkedése után idén is voltak döcögős meccsei a továbbra is inkább magyar játékosokra alapozó Debrecennek, de egyre többször lehetett újra látni azt a tetszetős, kombinatív, eredményes futballt, amellyel országszerte elnyerte a szurkolók szimpátiáját a veretlenül megnyert bajnoki cím időszakában.

Negatívum

„Sosem volt megfogalmazva a DVSC-nél, hogy csak a bajnoki aranyérem lehet a cél, mindig azt mondtuk, hogy a nemzetközi kupaindulást biztosító helyek egyikén kell végeznie a gárdának” – mondta az ősz folyamán többször Kondás Elemér vezetőedző, pedig ha őszinte lenne, bizonyára ő is bevallaná, hogy az őszi elsőség után nem lenne elégedett mondjuk a bronzéremmel…

Csúcspont

Nem a Kaposvár elleni 7-1-es győzelmet, nem is a Fradi, az Újpest, a Diósgyőr vagy a Videoton elleni diadalt választottuk, ugyanis november közepén ünnepelte negyvenedik születésnapját a debreceniek élő legendája, a továbbra is aktív Dombi Tibor. Örömteli, hogy még mindig számítanak a játékára, amit ő jó teljesítménnyel, például gólpasszokkal hálál meg.

Mélypont

A győri rangadón elég gyenge produkciót nyújtott a DVSC, mégsem ezt a meccset választottuk, hanem három döntetlent! A Paks, a Pápa és a Mezőkövesd elleni 2-2 alkalmával is győzelmet szalasztott el a Loki, amely így összesen hat pontot hullajtott el.

Olvasói sztorik