NB I

A buszos csapatok ellen nehezebb

Szakály Péter szerint a hazai pályájuk jelenlegi állapota nem segíti a kombinatív játékot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagyon hamar lerendezte a vasárnapi, Újpest elleni mérkőzést a Debrecen, amely negyedóra elteltével már 3-0-ra vezetett, és végül 4-1-re győzött. Korábban sokáig téma volt a csapat idegenbeli nyeretlensége, amit a kecskeméti emberhátrányos sikerrel, és a mostani villámgyorsan triplázást hozó fővárosi győzelemmel máris feledtettek. Igen ám, de most a hazai eredményesség kerülhet terítékre, hiszen az elmúlt két alkalommal egyaránt 2-2-es döntetlenre végzett saját közönsége előtt a Loki, előbb a Paks, majd a Pápa ellen. Szombaton egy újabb p-betűs csapat, a Puskás Akadémia látogat Debrecenbe.

A DVSC csapatkapitánya, Szakály Péter a Rangadó.hu érdeklődésére úgy vélekedett, számukra a Ferencváros vagy a Videoton ellen könnyebb játszani, de mivel lendületbe jöttek, bízik benne, hogy a felcsútiak elleni is nyerni tudnak.

– Emlékszik olyan meccsre korábbról, amelyet ilyen gyorsan eldöntöttek három góllal?
– Ha fellapozom a fejemben lévő archívumot, akkor sem emlékszem ilyesmire. Volt egy hazai mérkőzésünk a Zalaegerszeg ellen, amikor a szünet után sikerült gyorsan fordítani, de arra szerintem még nem volt példa, hogy így kezdjünk egy mérkőzést – mondta Szakály Péter. – A legszebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ez most Újpesten összejön, de az a taktika, amit elterveztünk, maradéktalanul ült, függetlenül attól, hogy szerencsés vagy nem szerencsés gólokat rúgtunk. Arra apelláltunk, hogy a hazai védelem minél feljebb fog helyezkedni, és valóban, próbáltak már a félpályánál kezdeményezni. Ezt kihasználva három kapura lövésből három gólt sikerült szereznünk, kis szerencsével.

– Egy héttel korábban, a Lombard Pápa szerzett szerencsés gólokat Debrecenben, úgyhogy a sors gyorsan visszaadta…
– Eli bácsi szokta mondani, hogy annak van szerencséje, aki tesz érte. Jó mentalitással kezdtük a mérkőzést, és minden összejött. Vannak olyan meccsek, amikor minden sikerül, és vannak olyanok, amikor semmi. Idegenben rúgunk négy gólt, több helyzetet is kialakítottunk, ráadásul egy tizenegyest is kihagytunk, ezt nem lehet kizárólag a szerencsére fogni. Újpesten játszani mindig presztízsnek számít, és ott nyerni minden csapat számára hatalmas fegyvertény, függetlenül attól, hogy éppen hányadik helyen áll az ellenfél, milyen játékosok alkotják, vagy ki az edzője. A történtek ellenére természetesen a helyén kezeljünk a sikert.

– Korábban százszázalékosak voltak odahaza, és mindenki az idegenbeli nyeretlenségükről beszél. Azóta viszont nyertek Kecskeméten és Újpesten, otthon viszont két döntetlenjük volt…
– Ez mindig szenzációnak számít, mert otthon sokáig magabiztosak voltunk, de az utóbbi két alkalommal valóban pontokat vesztettünk. Most is csak arra tudnék utalni, hogy egyszer így, egyszer úgy jön ki a lépés. Lehet, hogy az volt a baj, hogy túl őszintén játszottunk, mindig támadásokra, a gólszerzésre összepontosítottunk, de ez némileg változott. A DVSC játékstílusának mindig is az volt az alapja, hogy domináljunk. Ez most is nagyon fontos, de hidegebb fejjel, megfontoltabban, hiszen nem csak támadásból áll a futball, hanem védekezésből is. A támadó típusú játékosaink – például én is – tudomásul vették, hogy a védekezésből is ki kell venniük a részüket, természetesen nem feladva a támadások lehetőségét.

– A Puskás FC elleni, szombati meccs jó alkalmat kínál, hogy a hazai mérlegük is helyrebillenjen…
– Picit nehezebb ilyen csapatok ellen játszani, mint egy ragadón a Fradi vagy a Videoton ellen. Az élcsapatok nem állítják be még a buszt is a kapus mellé, viszont például a Paks öt védővel és három védekező középpályással állt fel ellenünk, de említhetném a Kecskemétet is. Ezeknek a csapatoknak az a céljuk, hogy minél tovább kihúzzák kapott gól nélkül, és esetleg szerezzenek egy pontot. Nagyon meglepődnék, ha a Puskás FC vállalná a nyílt támadójátékot, inkább kontrákra rendezkedik be, nekünk ezt kell majd feltörnünk. Ha sikerülne ismét a meccs elején gólt lőnünk, akkor változtatniuk kellene a bunkerfutballjukon. A mi pályánk most nem igazán jó, a kombinatív játékra nem kimondottan alkalmas, de szerintem van annyi lendület bennünk, hogy ettől függetlenül betudjuk húzni a szombati meccset.

Olvasói sztorik