NB I

Nincs okuk siránkozni

Szakály Péter a gyengébbre sikerült szezon után már az Európa Liga-selejtezőkre koncentrál, szerinte reális esélyük van a főtáblára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A tavalyi szezonban veretlenül megszerzett bajnoki cím után idén a csalódást keltő hatodik helyen végzett az OTP Bank Ligában a DVSC. A Rangadó.hu megkereste a gárda válogatott középpályását, Szakály Pétert, aki beszélt a felemás szezonról, Adamo Coulibalyról és Kondás Elemérről is.

– Felemás szezont zártunk. Mindenképp pozitívum, hogy a Magyar Kupát meg tudtuk nyerni, tehát idén sem maradtunk cím nélkül. A tavalyi év olyan szempontból extra volt, hogy a bajnokságot és a kupát veretlenül tudtuk begyűjteni. Tudtuk, hogy ezt nagyon nehéz lesz megismételni, és sajnos nem is sikerült – magyarázta a DVSC csapatkapitánya, Szakály Péter. – Az őszt nagyon elrontottuk, volt egy ötmeccses vereségsorozatunk, amiből nem igazán tudtunk kijönni. A tavaszunk is elég viszontagságos volt, amíg tavaly szerencsénk volt azzal, hogy nem nagyon volt sérültünk, addig idén talán nem is akadt olyan, hogy egymást követő hétvégén ugyanazzal a csapattal ki tudtunk volna állni, de ez benne van a futballban. Pozitívum az is, hogy tudtunk fiatalokat beépíteni a csapatba, gondolok itt akár Ferenczi Jánosra vagy Szécsi Márkra. A minimális célunkat végül teljesítettük, ami az volt, hogy valamelyik európai kupasorozatban elindulhassunk. Lehetett volna jobb is ez a szezon számunkra, de úgy gondolom, hogy nincs okunk a siránkozásra, hiszen most erre a feladatra kell koncentrálnunk.

– Mi az oka, hogy idén ilyen hullámzó volt a DVSC játéka?
– Az okokat sajnos nem tudom megmondani. Természetesen keresték a vezetők, az edzők, és mi játékosok is közösen. Nagyon sok összetevője lehet ennek, nem tudnék most néhányat kiemelni. Mindig vannak ilyen szezonok, ami tavaly összejött, annak most csak a fele sikeredett, és ez erre volt elég. Nagyobb koncentráltsággal és akaraterővel, amelyekből összetevődnek a sikerek, jobban tudtunk volna sáfárkodni egy-egy mérkőzésen, akkor előrébb is végezhettünk volna. A hatodik helyet természetesen kudarcnak éljük meg, hiszen egy Debrecen nem engedheti meg magának, hogy a bajnokságban a hatodik helyen végezzen. Jövőre azon leszünk, hogy javítsunk.

– Mit kell tenniük ahhoz, hogy jövőre ismét a dobogóra állhassanak?
– Mindenképpen kiegyensúlyozott teljesítményre lesz szükség, aminek párosulnia kell egy jó nyári felkészüléssel. Elég korán elkezdjük, június 18-án már edzésre kell jelentkeznünk, amivel nincs is probléma, hiszen azt figyeltem, hogy a kiemelések miatt reális esélyünk van arra, hogy az Európa Liga főtábláján találjuk magunkat. Nyilván ez lesz a vezetőség és a csapat célja is. Mint minden évben, most is várhatóak erősítések, hiszen kellenek a jó játékosok, és kellenek a konkurenciák a posztokon, hogy senki ne érezze magát kényelembe. Biztosan lesznek távozók is, Coulibaly-t nagyon nehéz lesz megtartani. Egy kis vérfrissítésen mindig átesik egy gárda, az lesz a fő feladat, hogy az új játékosokat beépítsük az együttesbe, és megtaláljuk azt a játékrendszert, ami a csapat stílusához passzolni fog.

– Mit gondol, mennyire lenne fontos, hogy Adamo Coulibaly-t megtartsa a Debrecen?
– Minden játékos fontos, de vannak olyan labdarúgók, akik kiemelt fontossággal bírnak egy-egy csapat életében. Nekünk Adamo ilyen, ezt mindenki tudja. Az elmúlt évek során rengeteget tett le az asztalra, szép sikereknek volt aktív részese. Rendkívül fontos láncszem, de ahogy mondani szokták, senki sem pótolhatatlan. Természetesen örülnénk, ha maradna, de ha úgy alakul, hogy távozni fog, akkor a vezetőség biztosan meg fogja találni a méltó helyettesét.

– A Honvéd vezetőedzője, Marco Rossi a csakfoci.hu oldalon az elsők között említette önt, mint akiről úgy gondolja, hogy megállná a helyét az olasz első osztályban. Mit gondol erről?
– Nagyon megtisztelő, hogy így gondolja, és bárcsak meg tudnám mutatni magam az olasz élvonalban… Figyelemre méltónak tartom, amit Rossi a Honvéddal csinált, nagyon jó szakemberről van szó. Köszönöm neki az elismerő szavakat, de nem vagyok elégedett az idei szezonommal. Voltak jobb és kevésbé jó mérkőzéseim. Voltak sérülések is, amelyek nem voltak jellemzőek rám az utóbbi években. Szeretném megmutatni, hogy még többre vagyok képes.

– A szezon végi sérüléséből sikerült már felépülnie?
– Szerencsére már rendben vagyok, az utolsó héten már tudtam a csapattal edzeni, de előtte egy négyhetes pihenőre kényszerültem, ami semmi mozgással nem párosult. Még Szombathelyen kaptam egy elég kellemetlen rúgást a vádlim alá, és elpattant egy ér. Egy kisebb műtéti beavatkozással kellet felnyitni, és kitisztítani a sebet. A lényeg, hogy most már teljesen rendbe jött a lábam.

– Mit szól ahhoz, hogy a gyengébbre sikeredett szezon után is Kondás Elemér marad a vezetőedző?
– Én örülök neki, hiszen Eli bá már bizonyította, hogy jó edző, és képes kiváló eredményeket elérni. Ez egy olyan év volt, ami nem sikerült, de ettől nem lettünk rosszabb futballisták, és ő sem lett rosszabb tréner. Mindig is azt hiányoltam a magyar futballban, hogy az edzők nem kapnak elég bizalmat. Az a jó, ha egy edzői stáb hosszú távon tud dolgozni a csapattal. Én személy szerint örülök, hogy Kondás Elemér irányítja továbbra is a DVSC-t, de ezt mondhatom az egész csapat nevében. Megmutattuk, hogy tudunk együtt nagyon eredményes dolgozni, és bízunk ebben a jövőben is.

Olvasói sztorik