NB I

Loki-búcsú a dobogótól

A Ferencváros 3-2-re nyert Debrecenben, ezzel eldőlt, hogy egyik csapat sem szerezhet érmet ebben a szezonban.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 29. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Ferencvárosi TC 2-3 (1-2)
Debrecen, 9000 néző. Játékvezető: Bognár T.
DVSC: Verpecz – Bernáth, Máté II P., Mészáros N., Szűcs I. (Sidibe, 34.) – Bódi, Spitzmüller (Ramos, a szünetben), Czvitkovics, Ferenczi J. – Coulibaly, Pölöskey P. (Selim Bouadla, 65.). Edző: Kondás Elemér
FTC: Jova – Gyömbér, Klein, Besics, Sváb – Somália (Perics, 57.), Holman (Ionescu, 72.), Csukics, Józsi (Otten, 83.), Jenner – Böde. Edző: Ricardo Moniz
Gólszerzők: Coulibaly (tizenegyesből 31.), illetve Somalia (6.), Jenner (36.), Perics (83.)
Kiállítva: Máté II P. (54.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ami a hiányzókat illeti, a hazaiaktól Korhut Mihály, Nagy Zoltán, Novakovics, Polekszics és Szakály Péter, a vendégektől pedig Alempijevics és Leonardo hiányzott. Debreceni oldalon Selim Bouadla, Sidibe és Kulcsár Tamás a kispadra szorult.

Különösebb tétje már nem volt a rangadónak, mert a Honvéd szombaton legyőzte az Egert, így a Fradi már biztosan nem léphet fel a dobogóra, és a Magyar Kupa-győztes DVSC esélyei is jelentősen csökkentek, bár ők a kupadöntős részvétellel már megszerezték a nemzetközi porondon való részvétel jogát.

A fiatal Holman Dávid életében először a Fradi kezdőcsapatában kapott helyet, és nagyon hamar meg is hálálta a bizalmat: a hatodik percben labdát szerzett a debreceni térfélen Máté Pétertől, majd önzetlenül Somalia elé passzolt, aki 11 méterről az üres kapuba lőtt (0-1). A hazaiak mindezt akár jó jelként is elkönyvelhették, hiszen az elmúlt négy tétmeccsüket kivétel nélkül 0-1-ről fordították és nyerték meg.

A gól ezúttal sem vetette vissza a debrecenieket, továbbra is támadásban maradtak. Előbb Bódi Ádám, majd két alkalommal Ferenczi János lövését védte Jova Levente. A 22. percben jött az addigi legnagyobb DVSC-helyzet: Bernáth Csaba tökéletes beadását Coulibaly közvetlen közelről fejelhette kapura, de Jova ezt is megfogta. A 31. percben Szűcs István a földre került Csukics szorításában a tizenhatoson belül, ezért a játékvezető büntetőt ítélt, amit Coulibaly a jó irányba vetődő Jova mellett a hálóba lőtt (1-1).

A játék képe alapján ebben az időszakban nem volt benne a meccsben az újabb Fradi-gól, de a 36. percben Somalia lefejelt labdájával Jenner kilépett, és magabiztosan a hálóba lőtt (1-2). A 45. percben Coulibaly beadása után Sidibe az üres kapuval állt szemben, de nem találta el a labdát. A visszaívelés után Coulibaly fejelt a kapu fölé. Az kiváló első félidőben a Fradinak talán kevesebb lehetősége volt, de jobb helyzetkihasználásának köszönhetően előnnyel mehetett a szünetre.

A fordulás után aktívabban kezdtek a hajdúságiak, mégis a Ferencváros előtt adódott nagy lehetőség: az 51. percben egy vendég beadás Mészáros Norbert lábáról éppen Józsi Györgyhöz pattant, a csapatkapitány pedig kapásból a kapufára bombázott. Az 54. percben Somalia és Máté II Péter párharca során mindkét játékos nyújtott lábbal ment a labdára. A Fradi légiósa a labdát, a hazaiak védője viszont az ellenfelet találta el, ezért utóbbi – a túlságosan szigorú bírói döntés következményeként – piros lapot kapott.

A 62. percben a kiugró Holman pontos labdát kapott, már csak Verpecz állt vele szemben, de a tizenhatoson kívülre kifutó kapus végül elrúgta a labdát a fiatal Fradi-játékos elől. Emberhátrányban is többet birtokolta a labdát a házigazda, és többet is támadott, persze, a fővárosiak akciói mindig magukban hordozták a veszélyt. A 78. percben Jova letarolta Coulibalyt a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt semmit. Egy fordulóval korábban a kecskeméti Antal Botondot pontosan egy ilyen jelenet miatt állították ki, a diósgyőri Seydi elleni szabálytalanságot követően…

A 83. percben Jenner beadását Bernáth és Verpecz asszisztálása mellett Perics lőtte a hálóba (1-3). A kilencvenedik percben Besics szabálytalankodott Coulibalyval szemben a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt a sértett ismét értékesítette (2-3). A lefújás előtt az egyenlítésért támadott a Loki, két szögletet is elvégezhetett, de Czvitkovics a kapu mellé lőtt. A játék képe alapján a döntetlen reálisabb lett volna, de ezúttal a DVSC helyzetkihasználása pocsék volt, a Ferencvárosé viszont remek. A fővárosiak sikerével eldőlt, hogy a tavalyi aranyérmes debreceniek idén nem léphetnek fel a dobogóra.

– Nem tudom, a játékvezető mit látott, de szerintem Máté Péter és Somalia ütközése nem volt súlyos, illetve szándékos. Sajnos a Fradi játékosa megsérült, mégis úgy vélem, a bíró elhamarkodottan állította ki a hazaiak védőjét – mondta a Rangadó.hu szakértője, Arany László, a Debrecen és a Ferencváros egykori játékosa. A Loki ezt követően is fordítani akart, ebből pedig egy nagyon jó, élvezetes mérkőzés alakult ki. Igazi ki-ki meccs volt, mindkét kapu előtt sok helyzettel. Ezúttal a Ferencváros volt szerencsésebb. Ilyen iramú és hangulatú rangadókból több kellene. Az FTC az utóbbi húsz évben talán csak két alkalommal tudott nyerni Debrecenben, a szurkolók bizonyára azt remélik, hogy a következő húsz évben sem fognak kettőnél többször győzni. Pozitívum, hogy sok néző volt a lelátókon, viszont mind az öt gólt külföldi játékos rúgta, ami furcsa. Debreceni szemszögből az eredménynem jó, de a szerdai Magyar Kupa-döntő az év meccse volt a csapat számára, és ilyenkor nagyon nehéz ugyanolyan hőfokon játszani hétvégén, de nekik sikerült.

Ne nézzél! Kérdezzél!

Azt értjük, hogy a monacói Formula-1-es futamot és a Fradi-meccset egyaránt közvetítő MTV-nek kötelező volt megvárnia az autóverseny befutóját, majd a díjátadást és a nyilatkozatokat. Azt viszont nem értjük, miért volt égetően szükséges ezután még hosszú perceken keresztül elemezni a látottakat, illetve reklámokkal húzni az időt. Bár Debrecenben emiatt csúszott a kezdés, az első tíz percről, és a Ferencváros első góljáról így is lemaradtak a nézők.

Úgy tűnik, az MTV képességeit meghaladja mindkét sportesemény élő sugárzása…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik