NB I

Mentálisan is erős a Debrecen

A kupagyőztes csapat egykori edzőit és játékosát kérdeztük a nem mindennapi sorozatról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Zsinórban négy tétmérkőzést nyert meg 1-0-s hátrányból a Debrecen. A hajdúságiaknak először a Vasas elleni kupamérkőzésen, majd a Videoton és a Paks elleni bajnokikon sikerült vert helyzetből felállniuk. Legutóbb szerdán, a Győr elleni Magyar Kupa-döntőben jött össze a fordítás, így a bajnoki elsőségétől megfosztott együttes ebben a sorozatban megvédte címét. A Rangadó.hu két szakembert és egy aktív játékost kérdezett a finálé és a fordítások kapcsán. Vajon a véletlen, a szerencse műve ez a sorozat, vagy ennél jóval többről van szó?

– Leginkább ilyenkor látszik meg az edzettségi állapot – vélekedett Arany László, a Debrecen és a Ferencváros egykori kiváló játékosa, az NB II-es Balmazújváros korábbi edzője. – És nem csak fizikálisan, mentálisan is erősnek kell lenni ahhoz, hogy sikerüljön hátrányból megfordítani egy tétmérkőzést. Az NB I-ben sok hasonló képességű csapat van, szoros eredmények születnek. Sokszor apró hibák előzik meg a gólokat, ilyen volt például a szerdai kupadöntő első találata is. Ezeket az egyéni figyelmetlenségeket utána javítani kell, amihez szükséges, hogy fejben is rendben legyen az adott együttes. Ez a Debrecen esetében nem meglepő, korábban is bizonyították már, hogy mentálisan is erős csapatot alkotnak.

Arany Lászlót főleg a kupadöntő második félideje alapján győzte meg a DVSC.

– Az első félidőben látszott, hogy nem találták a fogást a győrieken. A második játékrészre viszont nagyon jól váltott Kondás Elemér, és a Sidibe, Coulibaly csatárpáros játékának is köszönhetően teljesen megérdemelt sikert aratott – mondta a Rangadó.hu szakértője.

Pajkos János, a hajdúságiak korábbi kupagyőztes vezetőedzője szerint is komoly mentális erőre van szükség ahhoz, hogy hátrányból nyerjen meg egy együttes egy adott meccset.

– Nem véletlen, hogy zsinórban négyszer sikerült hátrányból felállnia a csapatnak – vélekedett Pajkos János. – Fejben kell erősnek lenni az ilyen szituációkban, sok múlik a mentális felkészültségen. Ha a játékosok fel tudják mérni az erőnlétüket, és ezt be tudják osztani a mérkőzésen, akkor a sikerhez már csak annyi kell, hogy a továbbiakban is hozzátegyék tudásuk legjavát csapatuk teljesítményéhez. Ezért sikerülhetett a Debrecennek is zsinórban négyszer fordítania.

Pajkos János véleménye is az, hogy a második félidőre érett meg a Debrecen játéka, akkor viszont a futball minden elemében felülmúlta a győrieket.

– Úgy láttam, az első félidőben halványan, de a Győr volt a jobb. A Debrecen kissé pontatlanul játszott, viszont a szünet után szinte a játék minden elemében felülmúlta az ellenfelét, és teljesen megérdemelt sikert aratott – magyarázta a Balmazújváros szakmai igazgatója. – Coulibaly tarthatatlan volt, a játékán látszott az átgondoltság, célirányosság. Az sem zavarta, ha három-négy védővel találta szemben magát, a pálya szinte minden pontjáról a kapu felé iramodott meg, nagyon jól játszott.

A DVSC színeiben két kupagyőzelmet is ünnepelhetett korábban Bajzát Péter, aki szerint hátrányban sem kell másképpen játszani, csak jobban kell figyelni a védekezésre. Ebben múlta felül ellenfeleit a Loki.

– Hátrányból mindig nehéz felállni. Viszont ha egyszer összejön, az összekovácsolja annyira a csapatot, hogy legközelebb is sikerülhet hátrányból győzni – válaszolta a Nyíregyháza jelenlegi csatára. – Ezért állhatott fel négyszer vesztes állásból a Debrecen. Egygólos hátránynál is ugyanúgy kell játszani, annyi különbséggel, hogy még inkább oda kell figyelni a kitámadások után keletkező üres területekre. Ha ez sikerül, akkor könnyen meglehet, hogy még a fordítás is összejön, de ha megint hibázik a csapat, akkor elúszhat a meccs. Erre nagyon jól figyelnek a debreceniek.

Bár a kétszeres gólkirály nem látta a kupadöntőt, úgy véli, megérdemelte a sikert a címvédő.

– Nem láttam a kupadöntőt, így a játékról nem tudok véleményt mondani. Az viszont biztos, hogy az a csapat, amely nehéz ellenfeleken keresztül beverekszi magát a Magyar Kupa döntőjébe, megérdemli a sikert. A szezont tekintve elmondható, nem futott túl jó évet a Debrecen, de a bajnokság és a kupa két különböző sorozat, így semmit nem von le a siker értékéből a halványabb bajnoki szereplés – szögezte le Bajzát.

Olvasói sztorik