NB I

Debreceni címvédés a kupában

A DVSC 2-1-re nyert a bajnok Győri ETO ellen a Kispesten rendezett Magyar Kupa-döntőben.

Kapcsolódó cikkek

Magyar Kupa, döntő
Győri ETO FC – Debreceni VSC-TEVA 1-2 (1-0)
Bozsik-stadion, 4500 néző. Játékvezető: Kassai
Győr: Molnár P. – Svec, Lipták (Djordjevics, 81.), Takács Á., Völgyi – Pátkai, Kamber, Trajkovics (Dudás, 63.) – Varga R. (Kronaveter, 32.), Kink, Andrics. Edző: Pintér Attilla
DVSC: Verpecz – Bernáth, Máté II P., Mészáros N., Korhut – Bódi, Ramos, Czvitkovics (Selim Boualda, 81.), Ferenczi J. (Szécsi M., 68.) – Kulcsár T. (Sidibe, 40.), Coulibaly. Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Andrics (17.), illetve Coulibaly (51., 86.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A címvédő debreceniek közül Novakovics, Polekszics, Szakály Péter, Dajan Simac, Nagy Zoltán és Rezes László hiányzott, a bajnok győriek pedig Koltai Tamás, Marek Strestík, Szasa Sztevanovics és Farkas II Balázs játékára nem számíthattak.

A második percben Kulcsár Tamás beadása után Czvitkovics Péter kapáslövés helyett emeléssel próbálkozott, de alaposan elvétette az irányzékot. A folytatásban sem lehetett panasz az iramra, és kisebb lehetőségek is kialakultak, de a 17. percben a győriek tulajdonképpen a semmiből szereztek vezetést: Andrics a félpályánál kapott labdát, és addig-addig vezette, ameddig gólhelyzetbe került, aztán csinált egy-két cselt Máté Péter mellett, majd a hálóba lőtt (1-0).

A középkezdés után majdnem azonnal egyenlített a DVSC, de Coulibalyt az utolsó pillanatban szerelték a kapu előtt. A 21. percben Coulibaly fejelt arasznyival a kapu mellé egy szögletet. A másik oldalon Pátkai Máté lőtt a kapu fölé. A 25. percben Tarmo Kink kapott pontos labdát, a tizenhatoson belül csinált egy cselt, majd nagy helyzetben a kapufát találta el. Fél óra elteltével Varga Roland megsérült, a lovaglóizmához kapott, és le kellett cseréni. Kisvártatva Andrics kiváló labdát adott Kinknek, de lövését Verpecz vetődve védte. A szünet előtt Bódi Ádám tekert a kapu fölé egy szabadrúgást.

A fordulás után Kronaveter lőtt a kapu fölé, az ellentámadás végén pedig Coulibaly kapott remek labdát, kicselezte Lipták Zoltánt és Takács Ákost is, utóbbin meg is pattant a debreceni játékos lövése, így a labda Molnár Péter felett a hálóba hullott (1-1). A hetvenedik percben Sidibe esett nagyon a tizenhatoson belül, de Kassai Viktor nagyon jól tette, hogy nem ítélt büntetőt. Négy perccel később Sidibe fejelt centikkel a kapu mellé. A 79. percben Coulibaly látványos szóló után hosszan tolta meg a labdát, amit a kivetődő Molnár kapus felszedett.

A 86. percben Coulibaly kapott labdát, vezette egy darabig, csinált két cselt Djordjevics mellett, aki képtelen volt megállítani, Kamberé s Svec nem avatkozott közbe, úgyhogy a francia gólkirály éles szögből a hálóba lőtt (1-2). A másik kapu előtt Pátkai fejelt nagy helyzetben, a labda csupán milliméterekkel a kapufa mellett suhant el. Ha Coulibaly tényleg távozik hazánkból az idény végén, akkor ez a találkozó nagyszerű búcsú volt a részéről. Ismét bizonyította, hogy igazi hangulatember: ha van kedve, ilyen kiváló teljesítményre képes.

A mérkőzés nagyobb részében jobban játszó Debrecen megérdemelten nyert, ezzel megvédte címét. A Videoton és a Paks elleni bajnoki meccsek után ezúttal is 0-1-ről nyert 2-1-re a hajdúsági együttes. A Győri ETO ezúttal sem tudott duplázni, tehát egyazon évben bajnokságot és Magyar Kupát nyerni.

A Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Kispest-Honvéd egykori edzője a helyszínen tekintette meg a mérkőzést, amelyről részletes elemzést készített:

Szép tavaszi este volt, egy igen jó mérkőzéssel. Látszott, hogy mindkét csapat elérte már a célját, a nemzetközi szereplést, és felszabadultan játszhatott. Dicséretükre legyen mondva, ez nem jelentette azt, hogy nem vették komolyan a döntőt. Az első félidőben némi tapogatózás, fogáskeresés után a Győr kerekedett felül, és egy-null után el is dönthette volna a mérkőzést, hiszen Kink a kapufát találta el. A Debrecen négy-egy-négy-egyes felállásban játszott, Coulibaly már ekkor is nagyon veszélyes volt, de ebben az időszakban még sikerült tartani. A szünetig nem tudta növelni előnyét a Győr, annak ellenére, hogy azt játszhatta, amit igazán tud, tehát a kontrát. Ragyogóan sprinteltek be a DVSC védelme mögé, és kimondott helyzetük is volt.

Sajnálatos Varga Roland teljesen ártalmatlan helyzetben elszenvedett sérülése. Ez azért is érdekes, mert Egervári Sándor érdeklődve figyelte a meccset, és egy másik kerettag, Lipták Zoltán is sérülés miatt vonult le a pályáról a második félidőben. Kronaveter érkezett a pályára, ezért Kink a jobb oldalra került, de a felállás maradt. Meglepő volt, hogy öt perccel a szünet előtt Kondás Elemér cserélt. A címvédő a fordulás után átváltott az általa leginkább használt négy-négy-kettőre, ami sokszor négy-három-hárommá alakult, mert feltolták a védekezésüket. Bátran, szellemesen játszottak a második félidőben, ezért egyértelműen megérdemelt a győzelmük.

Ki szeretném emelni, hogy Coulibaly egészen elképesztő, lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a második félidőben már nem lehetett tartani. Hihetetlen fizikuma van, és mellé még sebesség is társul. A Debrecennek volt bátorsága kockáztatni, hiszen az első felvonásban láttuk, hogy a győriek ragyogóan kontráznak, ennek ellenére három-csatáros két-szervezős, nagyon agresszív, bátor támadójátékra vállalkozott a címvédő, és a sors megjutalmazta.

Külön emeli a DVSC győzelmének értéket, hogy ilyen komoly tétmérkőzésen is bátran nyúlt a fiatalokhoz a szakvezetés, hiszen Szécsi és Ferenczi is játszott. Ők a jövő emberei, de igazán kiváló teljesítményt most a légiósok nyújtottak. Amellett, hogy Coulibaly lenyűgözött, nagyon régen láttam olyan kiváló védekező középpályást, mint Kamber, de Andrics és Kronaveter szintén remekül játszott. A külföldiek domináltak de már megjelentek a fiatalok, ami biztató a távlatokat illetően.

Érdekes jelenet volt, amikor Coulibaly második gólja után elkezdték ácsolni a dobogót, de a középkezdés után, Djordjevics helyzeténél egy pillanatra megállt a munkások kezében a kalapács…

Megyei csata a kisdöntőben

Két Fejér megyei együttes találkozott a SportM Kupa fináléjában, végül Kovács Norbert 92. percben szerzett góljával a Velence nyert a Martonvásár ellen.

A korábban Szabad Föld Kupának nevezett sorozatban a Magyar Kupában legjobban szerepelt amatőr csapatok küzdhetnek meg egymással, a finálét hagyományosan közvetlenül az MK-döntő előtt rendezik.

Olvasói sztorik