Hírek

Iszonyatos veszteséget termelnek a magyar focicsapatok

A Videoton, a Debrecen és a Győr is csak viszi a pénzt, ugyanakkor a Honvéd és az MTK nyereséget termel.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindössze az MTK és a Honvéd futballcsapatait működtető gazdasági társaság tudott profitot termelni 2012-ben. A vizsgált 14 cég összesen több mint négymilliárd forint veszteséggel zárta az évet. A jegybevétel a legtöbb helyen elenyésző, a reklámbevételek és a tévés jogdíjak nélkül sokkal nagyobb lenne a veszteség – írja bevezetőjében a Napi Gazdaság.

A legnagyobb költségvetésű magyar futballklub toronymagasan a Videoton FC, a most zárult bajnokságot a második helyen záró csapat 2012-es árbevétele meghaladta a kétmilliárd forintot − derül ki a társaság nyilvános beszámolójából. Ebből mindössze 144,4 millió forint volt a jegybevétel, a legnagyobb részt − 729,4 milliót − a reklámbevételek tették ki, emellett 201 millió forint televíziós és egyéb jogdíjat kapott a klub. A személyi jellegű kiadásokban is az élen jár a Videoton, amely több mint 1,7 milliárd forintot fizetett ki alkalmazottainak. A klubot üzemeltető gazdasági társaság saját bevallása szerint 110 millió forint önkormányzati támogatást és 65 millió forint értékű egyéb támogatást kapott 2012-ben. Emellett a rekordárbevétel nem kis részben volt köszönhető annak, hogy több mint ötszörösére emelkedett a helyezésekért járó díj, amely 570,4 millió forintot tett ki – derül ki a cikkből.

Jól jelzi a fehérvári klub üzleti dominanciáját, hogy a második helyezett FTC árbevétele alig harmada volt tavaly a Videotonénak, a fővárosi kilencedik kerületi csapat 748,1 millió forintból gazdálkodhatott. A számok azt mutatják, hogy évi félmilliárd forintos költségvetés alatt nehéz NB I-es élcsapatot fenntartani, hiszen a DVSC és a bajnok Győri ETO bevétele is meghaladta ezt. Kivétel talán a Honvéd és az MTK, melyek nyereségesek lettek 300-400 milliós árbevétel mellett.

A legrosszabbul az Újpest FC-nek sikerült gazdaságilag a 2012-es év, a csapatot működtető gazdasági társaság alig 250 millió forintos árbevétel mellett 1,6 milliárdot meghaladó mérleg szerinti veszteséget szenvedett el. Erre az üzleti életben azt szokás mondani, hogy gyakorlatilag csődben van a társaság, csak a tulajdonos rendszeres tőkepótlása menti meg a bedőléstől. A legkisebb költségvetésből az idény végén utolsóként a másodosztályba kieső Egri FC gazdálkodhatott, a klubnak 176,4 millió forint volt az árbevétele, emellett 82,8 millió forintos mérleg szerinti veszteséget könyvelt el. Rajtuk kívül csak a PMFC-Matias tudott 200 millió forint alatti bevételből gazdálkodni, de a vállalkozás szintén veszteséget termelt.

A beszámolókból összességében az látszik, hogy ma Magyarországon legalább évi 300 millió forint kell egy NB I-es labdarúgóklub üzemeltetéséhez, ha pedig valaki élcsapatot szeretne csinálni, akkor minimum 600-700 millió forintot kell “beleölnie” minden egyes esztendőben, de a veszteségek fedezése mellett szerencsésebb, ha egymilliárd feletti összegben gondolkozik. Az biztos, hogy komoly jegyárbevételre nem lehet számítani a magyar futballban, a legnépszerűbb klubok sem tudnak 100 millió forintnál érdemben többet elérni e címen. Vannak olyan csapatok, amelyeknek éves jegybevétele a tízmillió forintot sem éri el a beszámolójuk szerint. A tévés jogdíjakból viszont még az utolsó helyezett Egri FC is százmillió forint bevételre tett szert, ez nagyjából a személyi jellegű kiadások felének fedezésére volt elég az adatok alapján.

Itt találod meg a pontos listát a klubok bevételéről, nyereségéről, vagy veszteségéről! Klikk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik