NB I

„Moniz nem volt jó megoldás”

Elbert Gábor szerint a ráfordított anyagi lehetőségek, és a háttér nincs összhangban a teljesítménnyel a Fradinál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dr. Elbert Gábor szerint komoly probléma volt az ár-érték aránnyal a vasárnap menesztett Ricardo Moniz vezette Ferencvárosnál. Az egykori sport-szakállamtitkár korábban sem titkolta, hogy szerinte játékban nem lépett előre a csapat a holland vezetőedző irányításával, és a Rangadó.hu érdeklődésére most azt is elmondta, hogy a ráfordított anyagi lehetőségek, és a háttér nincs összhangban a teljesítménnyel.

Elbert abban az időszakban tevékenykedett az MLSZ főtitkáraként, amikor Erwin Koeman volt a szövetségi kapitány, ezért nem meglepő, hogy továbbra sem ellenzi a külföldi edző alkalmazását, de fontosnak tartja, hogy a szövetség határozza meg, milyen ismérveknek kellene megfelelnie a leendő kapitánynak.

– Ön szerint miért volt rossz döntés Moniz kinevezése a Fradi vezetőedzői posztjára?
– Korábban sem csináltam titkot abból, hogy szerintem Moniz nem volt jó megoldás semmilyen tekintetben, a marketingen kívül. Azt is mondtam már, hogy magyar edzőt még soha nem hagytak ennyi ideig garázdálkodni az FTC-nél – kezdte Elbert Gábor. – Próbálja meg valaki három mondatban összefoglalni, mit játszik a Ferencváros. Előreívelik a labdát Böde Dánielnek. Ennyi. Ha Leonardo egészséges, akkor van fantázia a játékukban, mert szerintem az NB I-ben még soha nem szerepelt olyan kvalitású külföldi, mint ő. Moniz rajta kívül két jó játékost hozott Besics és Jenner személyében, de ha Fradi-szurkoló lennék, a többieket kikérném magamnak. És ne feledjük, hogy egy-egy ilyen játékos béréből tíz-tizenöt magyar gyereket lehetne finanszírozni.

– Ricardo Moniz nem jó edző?
– Játékban nem lépett előre a csapat, és az Adams-tragédia óta futómennyiségben is visszaesett. Az edzőt az eredmények minősítik, márpedig ha a magyar szinten nagyon-nagyon magasan fizetett játékosokból álló Ferencváros kikap a Pécstől, akkor a ráfordított anyagi lehetőségek, és a háttér nincs összhangban a teljesítménnyel.

– Milyen üzenete van a magyar labdarúgás számára, hogy az MLSZ vezetői kizárólag külföldi edzőben gondolkoznak a válogatott szövetségi kapitányi posztja kapcsán?
– Ebben semmi problémát nem látok. A válogatott játékosaink jelentős része Nyugat-Európában, komoly helyeken játszik, ezért fontos, hogy amikor hazatérnek, hasonló közegbe jöjjenek, és ne a még mindig nem eléggé megváltozott közeg fogadja őket. Úgy is mondhatnám: ne csökkenjen harminc százalékkal a teljesítményük Ferihegyen. Szerintem is külföldi edző kell a válogatott élére, de fontosnak tartanám, hogy a szövetség határozza meg, milyen ismérveknek kellene megfelelnie. Önmagában az, hogy külföldi, nem megoldás.

– Mire gondol konkrétan?
– Például az öltözőben és Európában se kelljen bemutatni. Ha valamilyen gyűlés van, az egyes-kettes asztalhoz ültessék, ne a sarokba. A játékvezetők szempontjából is fontos lehet, hogy ne egy idegen nyelvet nem, vagy alig ismerő edző legyen a kapitány, akit külföldön sehol nem ismernek. Ha nem is tudatosan, de tudat alatt ez benne van a bírókban. Fontos, hogy motivált legyen, és el akarjon érni valamit a csapattal, illetve egyénileg is. Megfizethető emberre van szükség, mert egy nagyon sok pénzbe kerülő sztáredző inkább ellenségeskedést szít, mintsem eredményeket produkál. Azon már lehet vitatkozni, hogy fontos-e a játékosmúlt, illetve hogy itt kell-e élnie, és képben kell-e lennie az NB I történéseivel.

– És annak vajon milyen üzenete van a magyar labdarúgás számára, hogy az egyik legnépszerűbb hazai klub, a Ferencváros vezetői kizárólag külföldi edzőben gondolkoznak?
– Ez egy klubcsapat esetében nehezebb kérdés. Véleményem szerint a Fradinál és Újpesten fontos volna, hogy az edző kötődjön a klubhoz, bár Ricardo Moniz a kiváló marketingjével a szurkolók nagy részét maga mögé tudta állítani. Mindig az adott klub koncepcióján múlik, hogy magyar vagy külföldi edzőben gondolkodnak. Amikor Pécsre kerültem, egyértelmű volt, hogy pécsi kötődésű szakemberben gondolkodunk, de ha ez nem megoldható, akkor bennem is felvetődött, hogy olyan kulturális közeget képviselő edzőt kell hozni, akinek nem kell elmagyarázni az úgynevezett klubépítést. Ha lehet találni idehaza zöld-fehér vérű edzőt, akkor szerintem annak kellene az elsődlegesnek lennie a Fradi esetében. Ha nem, akkor a merítési lehetőség nyilván bővebb külföldön. De még egyszer mondom: az, hogy egy edző magyar vagy külföldi, önmagában nem minőségbeli különbség. A célokhoz igazítva kell megfogalmazniuk a vezetőknek, milyen edzőt akarnak látni a csapat élén, de szerintem fontos a klubhoz való kötődés.

Olvasói sztorik