NB I

Újabb 21 milliárd a stadionokra

Kisvárdától Gyirmótig újabb 21 milliárd forintot fordít a kormány a stadionprojektre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Újabb futballstadion-fejlesztési program koncepciójáról tárgyalt a kormány – értesült a Népszabadság. A kabinet előtt lévő javaslat 26 létesítmény felújítását és bővítését irányozza elő 2016-ig. A projekt költsége több mint 21 milliárd forint lenne.

A legtöbb pénzt a Honvéd kapná, amelynek nyolcezer néző befogadására alkalmas stadionjára ötmilliárd forintot szánnak. Az NB I-es csapatok közül nem csupán a kispesti klub örülhetne: a liga minden olyan résztvevője szerepel a kedvezményezettek sorában, amely eddig kimaradt az osztásból.

Az FTC és a Debrecen, valamint a Puskás FC otthona hamarosan elkészül, szépül a Mezőkövesd miniarénája, és bejelentették már a szombathelyi, a székesfehérvári, valamint a miskolci beruházást is. E projektek több tízmilliárdos forrást igényelnek, s akkor még nem számoltunk a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével, amely – a legóvatosabb becslések szerint is – több mint ötvenmilliárd forintba kerülhet.

A lista most tovább bővülhet – a többi közt – a pécsi (egymilliárd forint), a kaposvári (800 millió) vagy a paksi létesítmény (800 millió) újjáépítésével. Érdekesség, hogy a két körben összesen 800 millió forinttal megtámogatott Mezőkövesd is számolhatna még extra 120 millió forinttal. Mi több, a másodosztály tagjainak is van okuk az örömre. Az élvonalbeli múlttal büszkélkedő klubok közül a Nyíregyháza, a Zalaegerszeg és a Vasas egymilliárd forintot, a Békéscsaba 800 milliót kasszírozhat.

További különlegességek is fellelhetők a kormányzati lajstromban. A Cegléd, amelynek legutóbbi hazai mérkőzésére háromszázan látogattak ki, négyszázmillió forintból alakíthatná ki háromezres komplexumát. A Gyirmót, amely a 14 ezres arénával ellátott Győr városrészének együttese, s amelynek hétvégi meccsére ugyancsak háromszázan voltak kíváncsiak, 600 milliót költhetne egy háromezres ékszerdobozra.

A sor végén a Kisvárda és a Szigetszentmiklós áll: e két együttes sporttelepének rekonstrukciójára 120-120 millió forintot terveztek be.

A Népszabadság úgy tudja, nem csupán ezzel a „labdarúgóügyi” kérdéssel foglalkozik a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök alig két hete, az MTK 125. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen jelentette be, hogy a kormány stratégiai megállapodást köt az úgynevezett kiemelt fővárosi klubokkal.

A vonatkozó rendeletből kiderült: az egyletek állami tulajdonban álló ingatlanokat kaphatnak vagyonkezelésbe. Az átadás előkészítésével megbízott miniszterek nem tétlenkedtek, mert már el is készült a beadvány, amelyből kiderül: az FTC népligeti centruma és az Albert Flórián Stadion, a Szusza Ferencről Stadion (Újpest), a Hidegkuti-stadion (MTK), illetve az Illovszky-stadion (Vasas) kerülhet a klubok kezelésébe.

Ezzel még aligha ért véget a sportos döntések sora. Részint azért, mert az elöljárók további ingatlanok sorsáról dönthetnek. Részint azért, mert a kormány – az MTK mellett – további öt klubbal köt majd megállapodást, amelynek költségvetési következményei is lesznek. Már csak azért is, mert a kiválasztottak adósságát átvállalja az állam.

Arra a kérdésre továbbra sem érkezett válasz, hogy a tartozások kiegyenlítése vonatkozik-e az FTC labdarúgó-szakosztályát működtető cégre, amely az egyesület tulajdonában van. Viszont több felvetésre hamarosan feleletet kaphatunk: a budapesti egyletekkel kapcsolatos határozatok előkészítésére adott határidők hamarosan lejárnak, azaz a tervezetek a kormány elé kerülnek.

Ennek nyomán nem kizárt, hogy újabb milliárdos tételekkel gazdagodik a lista.

Olvasói sztorik