NB I

Pécsi álom: új stadion

A PMFC stadionja is bekerült az államilag fejlesztendő létesítmények első körébe.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A baranyai klub hétszázmillió és egymilliárd közötti támogatásra számíthat a nézőtér, a játéktér korszerűsítésére, fedett lelátó, és családi szektor kialakítására. Ehhez még 440 milliós társasági adókedvezmény is társulhat fociakadémiai építkezésre. A Digi Sport televízió péntek reggeli adásában Halász Gábor klubigazgató elmondta, egyelőre nincsenek kész terveik a rekonstrukcióra.

– Ráfér a pécsi stadionra a felújítás? Egytől tízes skálán mennyire gondolja ramatynak? Az NB I-es mezőnyben a leglepukkantabbak közé tartozik?
– Legyen mondjuk négyes. Igen, a hátsó mezőnyben vagyunk. Matyi Dezső ideérkezésekor az egyik oldalon az ülőhelyeket megcsináltatta, de ezen kívül nem sok minden történt vele, és az állóhelyektől kezdve a pálya talajáig rászorul a fejlesztésre a stadion – válaszolta Halász Gábor.

– Eddig mennyit költött az új klubtulajdonos a létesítményre?

– Nem tudok pontos számot mondani. Ha csak a stadionról beszélünk, és az utánpótlás-létesítményeket nem vesszük ide, akkor azt gondolom, hogy százmillió alatt, de közel ehhez a számhoz.

– Felvetődött-e Pécsen, hogy a stadion saját tulajdon legyen?
– A stadion az önkormányzaté, és gyakorlatilag egy ötvenéves, hosszútávú bérleti szerződéssel üzemeltetjük. Emiatt szerintem nem releváns a kérdés, hogy magántulajdonba kerül-e. A következő években ez így fog működni véleményem szerint, pláne, hogy megfelelő együttműködésünk van az önkormányzattal, és a stadionfelújításban is támogatnak minket. Illetve van nálunk egy második opció, ami több forrást igényel, ennél fogva nem is rajtunk múlik, mi csak lobbizni tudunk ennek érdekében. Ez a zöldmezős beruházás lenne, ami egy új stadiont jelentene.

– Akkor ezen a két verzión gondolkoznak? A felújítás és az új stadion?
– Foglalkozunk mindkettő verzióval, de értelemszerűen a stadionfelújítás a megvalósításhoz közelebbi állapotban van, hiszen az első körös stadionok közé bekerültünk. A másik pedig egy városi álom inkább, amiben nem csak a labdarúgás játszana szerepet.

– Akkor a kettő egymástól független? A felújítás már biztosan megvalósul?
– Ez sem ennyire egyértelmű. A zöldmezős beruházás kapcsán nem csak egy létesítményfejlesztésről lenne szó, hanem egyfajta településfejlesztésről is, hiszen ez egy másik településrésze a városnak.

– Ha egy új stadion épülne, az hol lenne Pécsett?
– A kertvárosban van egy szűz terület, ami az önkormányzat tulajdonában áll, és ezzel segítené a projektet a város, hogy az ingatlant felajánlja.

– Oda egy sportkomplexum épülne, sportcsarnokkal, mindennel?
– A pécsi sportért felelős részvénytársaság próbálkozik megfelelő helyet biztosítani a saját sportágainak, ugye itt a kézilabda és kosárlabda a leginkább érdekes, de egy uszodai elképzelés is van a tervek között. Ezek még csak tervek, a forrás nagysága miatt gyakorlatilag nincs relevanciája, hogy ezt saját erőből a város, vagy a sportszervezetek megvalósítsák.

– Meddig kell eldőlnie, hogy melyik valósul meg? Meddig lehet húzni a két opciót?
– A második opció egy politikai történet, hiszen gyakorlatilag a lobbizásról, és politikai döntésekről szól. Ha a stadionfejlesztésre konkrét tervek lesznek, és a megvalósítás felé indul az ügy, akkor úgy gondolom, a kettő nem fér bele, és akkor nem lesz zöldmezős beruházás. Időpontot erről nem tudok mondani, de reményeim szerint nem évekről, hanem hónapokról beszélünk.

– Tervek vannak a felújításra? Ha holnap megérkezne a pénz, akkor lehetne kezdeni?
– Vannak terveink, de nem konkrétumok. A pontos összeget sem tudjuk, másrészt a megvalósítás módját sem ismerjük, hiszen ez állami pénz. Mi vagyunk a házigazdák, és remélhetőleg érvényesíteni tudjuk az elképzeléseinket, terveinket, de alapvetően a beruházást az állami szervezet fogja koordinálni.

– Mennyit kell jelenleg bérleti díjként ezért a stadionért fizetni? Amikor meglesznek ezek a beruházások, akkor magasabbak lesznek a bérleti díjak?
– Jelen pillanatban nem piaci alapon béreljük az ingatlant. Annak idején az alkuban azért lehetett egy alacsonyabb bérleti díj, mert a tulajdonos vállalta, hogy felújításokat végez. Gyakorlatilag egyfajta barteralapon történt meg a szerződéskötés.

Olvasói sztorik