NB I

Pécsi álom: új stadion

Rangadó
Rangadó

2013. 10. 18. 16:51

A PMFC stadionja is bekerült az államilag fejlesztendő létesítmények első körébe.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A baranyai klub hétszázmillió és egymilliárd közötti támogatásra számíthat a nézőtér, a játéktér korszerűsítésére, fedett lelátó, és családi szektor kialakítására. Ehhez még 440 milliós társasági adókedvezmény is társulhat fociakadémiai építkezésre. A Digi Sport televízió péntek reggeli adásában Halász Gábor klubigazgató elmondta, egyelőre nincsenek kész terveik a rekonstrukcióra.

– Ráfér a pécsi stadionra a felújítás? Egytől tízes skálán mennyire gondolja ramatynak? Az NB I-es mezőnyben a leglepukkantabbak közé tartozik?
– Legyen mondjuk négyes. Igen, a hátsó mezőnyben vagyunk. Matyi Dezső ideérkezésekor az egyik oldalon az ülőhelyeket megcsináltatta, de ezen kívül nem sok minden történt vele, és az állóhelyektől kezdve a pálya talajáig rászorul a fejlesztésre a stadion – válaszolta Halász Gábor.

– Eddig mennyit költött az új klubtulajdonos a létesítményre?

– Nem tudok pontos számot mondani. Ha csak a stadionról beszélünk, és az utánpótlás-létesítményeket nem vesszük ide, akkor azt gondolom, hogy százmillió alatt, de közel ehhez a számhoz.

– Felvetődött-e Pécsen, hogy a stadion saját tulajdon legyen?
– A stadion az önkormányzaté, és gyakorlatilag egy ötvenéves, hosszútávú bérleti szerződéssel üzemeltetjük. Emiatt szerintem nem releváns a kérdés, hogy magántulajdonba kerül-e. A következő években ez így fog működni véleményem szerint, pláne, hogy megfelelő együttműködésünk van az önkormányzattal, és a stadionfelújításban is támogatnak minket. Illetve van nálunk egy második opció, ami több forrást igényel, ennél fogva nem is rajtunk múlik, mi csak lobbizni tudunk ennek érdekében. Ez a zöldmezős beruházás lenne, ami egy új stadiont jelentene.

– Akkor ezen a két verzión gondolkoznak? A felújítás és az új stadion?
– Foglalkozunk mindkettő verzióval, de értelemszerűen a stadionfelújítás a megvalósításhoz közelebbi állapotban van, hiszen az első körös stadionok közé bekerültünk. A másik pedig egy városi álom inkább, amiben nem csak a labdarúgás játszana szerepet.

– Akkor a kettő egymástól független? A felújítás már biztosan megvalósul?
– Ez sem ennyire egyértelmű. A zöldmezős beruházás kapcsán nem csak egy létesítményfejlesztésről lenne szó, hanem egyfajta településfejlesztésről is, hiszen ez egy másik településrésze a városnak.

– Ha egy új stadion épülne, az hol lenne Pécsett?
– A kertvárosban van egy szűz terület, ami az önkormányzat tulajdonában áll, és ezzel segítené a projektet a város, hogy az ingatlant felajánlja.

– Oda egy sportkomplexum épülne, sportcsarnokkal, mindennel?
– A pécsi sportért felelős részvénytársaság próbálkozik megfelelő helyet biztosítani a saját sportágainak, ugye itt a kézilabda és kosárlabda a leginkább érdekes, de egy uszodai elképzelés is van a tervek között. Ezek még csak tervek, a forrás nagysága miatt gyakorlatilag nincs relevanciája, hogy ezt saját erőből a város, vagy a sportszervezetek megvalósítsák.

– Meddig kell eldőlnie, hogy melyik valósul meg? Meddig lehet húzni a két opciót?
– A második opció egy politikai történet, hiszen gyakorlatilag a lobbizásról, és politikai döntésekről szól. Ha a stadionfejlesztésre konkrét tervek lesznek, és a megvalósítás felé indul az ügy, akkor úgy gondolom, a kettő nem fér bele, és akkor nem lesz zöldmezős beruházás. Időpontot erről nem tudok mondani, de reményeim szerint nem évekről, hanem hónapokról beszélünk.

– Tervek vannak a felújításra? Ha holnap megérkezne a pénz, akkor lehetne kezdeni?
– Vannak terveink, de nem konkrétumok. A pontos összeget sem tudjuk, másrészt a megvalósítás módját sem ismerjük, hiszen ez állami pénz. Mi vagyunk a házigazdák, és remélhetőleg érvényesíteni tudjuk az elképzeléseinket, terveinket, de alapvetően a beruházást az állami szervezet fogja koordinálni.

– Mennyit kell jelenleg bérleti díjként ezért a stadionért fizetni? Amikor meglesznek ezek a beruházások, akkor magasabbak lesznek a bérleti díjak?
– Jelen pillanatban nem piaci alapon béreljük az ingatlant. Annak idején az alkuban azért lehetett egy alacsonyabb bérleti díj, mert a tulajdonos vállalta, hogy felújításokat végez. Gyakorlatilag egyfajta barteralapon történt meg a szerződéskötés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 09: Head coach Georges Leekens of Hungary listens to the anthem prior to the International Friendly match between Hungary and Australia at Groupama Arena on June 9, 2018 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.