NB I

Rekordsebességgel épül az új stadion

Ilyen gyorsan ekkora stadion talán Európában sem épült fel; az építkezés az ütemterv előtt jár.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint rekordsebességgel épül a Ferencváros új stadionja.

– Ilyen gyorsan ekkora stadion talán Európában sem épült fel. Az építkezés az ütemterv előtt jár, azaz a 2014–2015-ös szezont biztosan itt kezdheti a Ferencváros – jelentette ki Fürjes az aréna interaktív látogatóközpontjának csütörtöki megnyitásán.

Kubatov Gábor klubelnök azt emelte ki köszöntőjében, hogy tettek visszafele egy lépést a saját otthonuk irányában, az egyesület által oly fontos Üllői út 129. felé.

A látogatóközpont alsó szintjén a Fradi-üzlet és múzeum kapott helyett, míg az emeleten a készülő létesítmény makettje látható, de virtuálisan körbe lehet bringázni a stadiont, illetve annak építéséről 3D-s vetítést lehet megtekinteni. Van lehetőség csocsózásra, illetve a lövőerőmérő berendezést is ki lehet próbálni. A Fürjes Balázs által Magyarországon egyedülállónak nevezett központ hétköznapokon 12-től 18 óráig lesz nyitva, hétvégente pedig a látogatók szervezett keretek között stadionlátogatáson is részt vehetnek.

Fürjes Balázs kiemelte, hogy az aréna multifunkcionális lesz, azaz labdarúgómeccsek mellett koncertek, konferenciák, kulturális rendezvények megrendezésére is alkalmas, s elmondása szerint arra törekednek majd, hogy az év 365 napjából minél nagyobb legyen a létesítmény kihasználtsága. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a Ferencváros miatt zöld a stadion, hanem a környezettudatos építése miatt is, például a régi Albert Stadion elemeit száz százalékban felhasználták az új építéséhez.

– Bár azt nem mondhatom, hogy kizárólag magyar alapanyagokból épül fel a stadion, de igyekeztünk hazai termékeket felhasználni. Például az acélszerkezet Kecskeméten, míg a betonszerkezet Dunaújvárosban készült – mondta Fürjes, jelezve, hogy az építkezés több mint kétezer embernek ad munkát. A tervek szerint év végére teljesen szerkezetkész lesz a több mint 22 ezer néző befogadására tervezett aréna, azaz befejezéséhez közeledik a külső építés.

Fürjes Balázs arról is beszélt, hogy a stadionhoz felhasznált acélszerkezet 2800 tonna súlyú, ami másfél Lánchidat tesz ki, a 25 ezer köbméter betonból pedig 25 emeletes panelház lenne felépíthető. Az építkezés során tízmillió csavart használnak fel, a megmozgatott hatvanezer köbméter földdel pedig ötször be lehetne fedni a Városligetet egy centi vastagságban, illetve a 13 ezer négyzetméteres tetőszerkezettel a Szent István-bazilikát kétszer lehetne befedni.

Olvasói sztorik