NB I

A nap híre: az újpesti edzőváltás

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a vasárnapi nap híre, miszerint lemondott Marc Leliévre, az Újpest FC belga (másod)edzője:

Olvastam, hogy a belga edző távozni, Kozma István viszont maradni akar. Érdekes szituáció, mert mindenki nagyon jól tudja, hogy Leliévre azért vette maga mellé magyar kollégáját, mert neki nincs pro licence, és idehaza még mindig megvan a lehetőség, hogy ezt ki lehessen játszani. Kozma idén nyáron került oda, azóta dolgoznak együtt. Nyilván mindent megbeszéltek, de a belga a főnök, Kozma pedig besegített, és nyilatkozott.

Egy gondolat erejéig kitérnék arra is, hogy mi történik ennél a patinás klubnál. De hagyjuk is ezt a patinást dolgot, mert a Ferencváros is patinás, mégis megjárta a másodosztályt, és a Salgótarján is patinás, most mégis a negyedosztályban szerepel.

Az Újpest három éve óta borzasztó szereplést produkál, vergődik, márpedig ez a magyar focira nézve is probléma. Az Újpest név mindig kötelez. Például arra, hogy legyen normális stadionja. Az van. Legyen megfelelő anyagi bázisa. Az is van. Legyen olyan játékoskerete, amely az első három helyért harcol. Na, az nincs.

Az Újpest név nagyjából két éve nem kötelez, mert azóta van itt a belga tulajdonos. Ahogy láthattuk, házuk már van, csapatuk azonban nincs. Olyan nevű és képességű futballisták jöttek, akik alkalmatlanok, hogy a dobogóra vigyék a csapatot. Az is igaz, hogy még nem szoktak össze megfelelően, mert vannak köztük jó képességűek is, de alapvetően három éve nem sikerült egy olyan légióst szerződtetni, mint a Fradinál mondjuk Jenner. Olyan igazán jó játékosra gondolok, aki viszi a csapatot, mint például Kabát, Balajcza vagy Vasziljevics.

Régebben néhány vezetőedző úgy írta alá a szerződését, hogy ha távozik, akkor a stábja is távozik. Csak így tudták elérni, hogy a kollégák maximális lojalitással dolgozzanak mellette. És ezzel az alapelvvel nincs is semmi baj: ha távozik a főnök, menjen az is, aki mellette dolgozott, mert ő is hibás a rossz szereplésben.

Nem ismerem az újpesti hátteret, nem tudom, hogy vették oda Kozma Istvánt, de valószínűleg úgy, hogy „gyere, kellesz a licenc miatt. Sok mindent megbeszélünk, de én vagyok a főnök.” A történet arról szól, hogy amennyiben a belga edző lemond, vagy leváltják, akkor Kozmának is mennie kellene.

Olvasói sztorik