NB I

A magyar, akiben van Basten bízik

Otigba Kenneth idén robbant be a holland élvonalba, a hétvégén első gólját is megszerezte.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyre többet hallat magáról a Hollandiában légióskodó magyar fiatal, Otigba Kenneth. A holland első osztályú Heerenveen 21 éves védőjére az idei szezonban rendszeresen kezdőként számít Marco van Basten vezetőedző. De vajon ki ez a magyar fiú, akiről korábban nem túl sokat hallottunk. A Rangadó.hu portréjából kiderül, honnan indult, és hogyan került a holland élvonalba a fiatal hátvéd.

Otigba Kenneth Karim Nigériában született, ahonnan nyolcéves korában került hazánkba. Magyarországon a Gyulai Termál FC együttesében játszott először. 2004-ben került Békéscsabára, ahol végigjárta a korosztályos csapatokat, és itt figyelt fel rá az angol Liverpool FC és a holland SC Heerenveen, 2008-ban. Az angol együttesnél próbajátékon is részt vett, és az akkori edző, Rafa Benítez hároméves szerződést kínált neki. Otigba azonban nem Angliába, hanem Hollandiába szerződött, 2012 augusztusában elfogadta a Heerenveen ajánlatát.

Eleinte a korosztályos csapatokban szerepelt, majd a tartalékok közé került. 2011 nyarán több angol klub, valamint a Debrecen is érdeklődött a középhátvéd iránt, de maradt a Heerenveen kötelékében, ahol a 2011–2012-es szezonban a felnőtt keret tagja lett, de abban az idényben még nem tudott bemutatkozni a nagyok között, mindössze egyszer nevezték a kispadra, az Ajax ellen.

A legutóbbi szezonban az Európa Liga selejtezőjében a Rapid Bucuresti elleni hazai, illetve idegenbeli mérkőzésen is a kispadon ült. A bajnokságban a Feyenoord ellen is a cserék között szerepelt, de akkor sem lépett pályára. Aztán 2012 decemberében az Utrecht ellen debütált a holland első osztályban, a 75. percben cserélték be a 3-1-re elveszített találkozón. Néhány nappal később a Holland Kupában is bemutatkozott a Feyenoord ellen. Az idény során még három meccsen lépett pályára csereként. A Heerenveen egyébként megnyerte a holland tartalékbajnokságot, a csapatnak Otigba Kenneth az oszlopos tagja volt.

Az igazi áttörést az idei szezon hozta meg a fiatal védő számára, klubjától új mezszámot is kapott, az idei bajnokságban a 2-es dresszben szerepel. Már a felkészülési időszakban is rendszeresen kezdőként kapott lehetőséget Marco van Bastentől, és az első bajnokin az AZ Alkmaar ellen is a kezdő-tizenegyben találta magát. Úgy tűnik, hogy a 21 éves magyar bejátszotta magát a Heerenveen csapatába, ugyanis az azóta eltelt öt bajnokit is végigjátszotta, ráadásul az elmúlt hétvégén a Groningen ellen első gólját is megszerezte.

Otigba 14 éves kora óta tagja a magyar korosztályos válogatottaknak. Az U17-es nemzeti együttesnek a csapatkapitánya is volt. Napjainkban az U21-csapatban játszik, és ha így folytatja, a felnőtt meghívó sem várat sokáig magára.

https://www.youtube.com/watch?v=zOPK1a0NO9s

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik