NB I

Ismerős arcok

Az észt válogatottból Kink, Ahjupera, és Puri sem lehet ismeretlen a magyar szurkolók számára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden este Észtországot látja vendégül a magyar válogatott világbajnoki selejtezőn a Puskás-stadionban. A mieink pénteken 3-0-s vereséget szenvedtek Romániában, a bukaresti kudarc után pedig csak akkor tarthatják életben pótselejtezős álmainkat, ha legyőzik az észteket. Ehhez bizonyára a vendégeknek is lesz néhány szavuk, Hollandia ellen például 2-2-es döntetlent játszottak, de a 94. percig ők voltak előnyben.

Az észtek nemzeti együttesében több olyan játékos is akad, aki ismerős lehet a magyar drukkereknek, hiszen Tarmo Kink és Jarmo Ahjupera jelenleg is az NB I-ben futballozik, de az utólag behívott Sander Puri is szerepelt a magyar élvonalban. Most őket mutatjuk be.

Tarmo Kink

Kétségtelenül az ő neve cseng a legjobban a magyar futballbarátok számára. A 27 éves játékos a Real Tallinnban kezdte pályafutását, ahonnan kétszer is kölcsönadták. A Viimsi csapatában példátlan mutatókkal bírt, kilenc mérkőzésen 31 gólt szerzett, innen egy másik észt csapathoz került. 2003-ban tért vissza a Realhoz, ahonnan mindössze 17 évesen a jó nevű Szpartak Moszkvához szerződött. Az orosz sztárklubban főleg a tartalékok között játszott, mindössze két bajnokin és egy UEFA Kupa-meccsen lépett pályára. Miután nem sikerült beverekednie magát az első csapatba, hazatért Észtországba. 2006 és 2009 között volt a Levedia Tallinn labdarúgója volt, ahol nyolcvan meccsen 35 alkalommal volt eredményes.

2008 telén hívta próbajátékra a Győri ETO, 2009 januárjában pedig három és féléves szerződést írt alá a kisalföldiekkel. Első győri idényében 12 mérkőzésen szerepelt az NB I-ben és három gólt rúgott, 2009 májusában pedig Magyar Kupa-ezüstérmet nyert. A balszélsőként és csatárként is bevethető játékos 2010 nyaráig összesen negyven meccsen lépett pályára az ETO színeiben, ez alatt 15 találatot jegyzett. Miután az angol másodosztályú Middlesbrough leigazolta, 22 tétmeccsen négyszer volt eredményes. Angliából egy szezon után távozott, és az ukrán Karpati Lvov majd az olasz Varese játékosaként szerepelt, 2013 elején aztán visszatért korábbi sikerei helyszínére, a Győri ETO-hoz.

Az észt válogatottban 2004-ben, mindössze 18 évesen mutatkozhatott be, és azóta is stabil kerettag, összesen 74-szer húzhatta magára a címeres mezt.

Jarmo Ahjupera

A hórihorgas támadó szintén a Győri ETO csapatában vált ismertté hazánkban, ráadásul Kinkhez hasonlóan 2009 januárjában kötött három és félévest megállapodást a kisalföldiekkel. Korábban csak észt csapatoknál szerepelt, amelyekben szépen termelte a gólokat. 2009 márciusában kettős lábtörést szenvedett a Fehérvár elleni Ligakupa-mérkőzésen, miután Marko Andiccsal összeütközött a vizes talajon. Közel egyéves kihagyás után vett részt edzéseken, és 2010 májusában tért vissza a pályára a tartalékok között. A 29 éves támadó 2011 februárjában fél évre az Újpesthez került kölcsönbe, ahol 14 élvonalbeli meccsen nyolc gólt rúgott. Augusztusban tért vissza Győrbe, és 2013 nyaráig kilencszer tudott eredményes lenni. Idén nyáron végleg az Újpest játékosa lett, és eddig négy meccs alatt három találatot jegyez.

Az észt válogatottban 2001-ben szerepelt először, azóta 21-szer lépett pályára nemzeti színekben, de mindössze egyszer volt eredményes.

Sander Puri

Az észt kapitánynak eltiltás miatt több játékosát is nélkülöznie kell a keddi összecsapáson, a kiesők pótlására pedig meghívót kapott a Lombard Pápa egykori játékosa. A 25 éves támadó középpályás 2005-ben, 17 évesen mutatkozott be az észt élvonalban, ahol 2009-ig 74 mérkőzésen lépett pályára a Levadia Tallinn színeiben. Ezalatt 14 gólt rúgott, és négyszeres bajnokként, illetve kétszeres kupagyőztesként távozott a görög Larissza együtteséhez. Innen került 2011-ben kölcsönben előbb a lengyel Korona Kielce együtteséhez, majd hazánkba, Pápára, ahol egy szezonban 12-szer léphetett pályára az NB I-ben. Tavaly áprilisban távozott a Lombardtól, a finn első ligás Kuopio gárdájához szerződött.

Bár Finnországban 19 meccsen két gólt jegyzett, megint tovább állt, következett a skót St. Mirren, jelenleg pedig az angol York City csapatát erősíti.

Az észt válogatottban 2008-ban debütált. Idáig 47-szer játszott a csapatban, és két gólt ért el.

Olvasói sztorik