NB I

A BL-selejtezők magyar gólszerzői

Az idei kiírásban csak Szalai Ádám tudott eredményes lenni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Fontos gólokkal segítette továbbjutáshoz csapatát Szalai Ádám. A Schalke magyar légiósa duplázott a görög PAOK elleni Bajnokok Ligája-visszavágón. A találkozó 3-2-es német győzelemmel zárult, így összesítésben 4-3-as sikert aratott a csapata, és ott lehet a BL főtábláján.

Az idei selejtezősorozatban csak Szalai Ádám tudott gólt szerezni a magyar játékosok közül. A Rangadó.hu összeállításában nemrég megnéztük, kik lőttek már gólt honfitársaink közül a BL főtábláján, most pedig összegyűjtöttük azoknak a neveit, akik a Bajnokok Ligája selejtezőinek során voltak eredményesek.

Tavaly valamivel jobb volt honfitársaink mérlege, hiszen szintén két gólt jegyzett az izraeli Ironi Kirjat Smona magyar légiósa, Lencse László, illetve a Debrecen szereplése során Varga József is betalált.

2011 nyarán négy magyar iratkozott fel a listára: a Videotonból Elek Ákos, Lipták Zoltán és Sándor György lőtték a gólokat a Sturm Graz ellen, amelynek színeiben Szabics Imre is eredményes tudott lenni.

Egy évvel korábban a Debrecen két kört ért meg a BL-selejtezőben, ezalatt két magyar játékosa, Rezes László és Szakály Péter tudott egy-egy alkalommal eredményes lenni. A légiósok közül Juhász Roland a belga Anderlecht, míg a brazil-magyar Leandro a ciprusi Omonia Nicosia színeiben lőtt egy gólt.

A Debrecen a főtábláig menetelt 2009-ben, ehhez pedig bőven kellettek a magyar gólok is. Varga József háromszor, Bodnár László, Czvitkovics Péter, Kiss Zoltán, Leandro és Rudolf Gergely pedig egyszer volt eredményes.

Két ínséges év előzte meg a Loki jó szereplését, hiszen egyetlen magyar sem talált be a selejtezők során. 2006-ban szintén a Debrecen próbálkozhatott, de egyedül csak Zsolnai Róbert tudott gólt szerezni a Rabotnicski elleni párharcban.

Az előző évben jobban ment a Loki magyarjainak, Kerekes Zsombor és Halmosi Péter kétszer-kétszer, Kiss Zoltán pedig egyszer volt eredményes. Rajtuk kívül a szlovák-magyar Borbély Balázs is betalált a főtábláig menetelő szlovák Artmedia Petrzalka csapatában.

A Ferencváros színeiben szerzett két gólt Huszti Szabolcs a KF Tirana ellen idegenben lőtt góllal megnyert párharcban, 2004-ben. Egy évvel korábban viszont nem volt magyar gólszerző a selejtezők során.

2002-ben annál inkább: a Zalaegerszeg színeiben Urbán Flórián, és a Manchester United ellen emlékezetes győztes gólt jegyző Koplárovics Béla volt eredményes. Mellettük két légiósunk, az akkor is az osztrák Sturm Graz-ot erősítő Szabics Imre, illetve az ukrán Dinamo Kijevben játszó Bodnár László talált a kapuba.

Az idén a Debrecent verő Kovács Péter volt eredményes a magyarok közül 2001 nyarán. Az akkor még a finn Hakát erősítő center négyszer talált a kapuba a selejtezőkön. A játékos egy alkalommal az Anfield Roadon is eredményes tudott lenni, csapata egyenlítő találatát jegyezte a Liverpool ellen – végül 4-1-es, összesítésben 9-1-es vereséget szenvedtek.

Tököli Attila is négy gólt jegyzett a Dunaferr 2000-es szereplése során. Rajta kívül Éger László, Zavadszky Gábor és Lengyel Ferenc is a kapuba talált. A légiósok közül Korsós György a Sturm Graz, Kovács Péter pedig a Haka mezében lőtt gólt.

Egy évvel korábban csak a honi bajnok magyarjai tudtak gólt szerezni. Halmai Gábor, Illés Béla, Kuttor Attila és Preisinger Sándor voltak eredményesek az izlandi ÍBV elleni 5-1-re megnyert párharcban.

1998 nyarán Kovács Zoltán kétszer vette be a moldovai Zimru Kisinyov kapuját a hazai visszavágón. Mellette Vasile Miriuta is betalált, így 3-2-es összesítéssel továbbjutott az Újpest. A következő körben a Sturm Graz már nagy falatnak bizonyult, de Kovács ekkor is gólt szerzett, illetve Jenei Sándor is eredményes volt. Az izraeli Beitar Jeruzsálem két magyarja, Sallói István és Hamar István is remekeltek, előbbi négy, utóbbi két gólt szerzett.

Illés Béla, Kuttor Attila és Preisinger Sándor is két gólt lőtt az MTK 1997-es szereplése során. Rajtuk kívül még Halmai Gábor is gólt szerzett, illetve a Beitar Jeruzsálem színeiben Sallói István és Hamar István is eredményesek voltak.

1996-ban egyedül Horváth Ferenc tudott gólt szerezni. A Paks jelenlegi vezetőedzője még a Fradi színeiben talált a Göteborg kapujába. Ez volt a zöld-fehérek egyetlen gólja a selejtezők során, 4-1-el bizonyultak jobbnak a svédek. Az előző szezon hozta meg a csapat történetének egyik legnagyobb sikerét, de a főtáblára kerüléshez légiós-gólokra volt szüksége a Fradinak, magyar játékost nem ünnepeltek a selejtezőkön.

1994-től zajlik a mostani rendszerben a Bajnokok Ligája. Az első magyar selejtezős gólt a váci Füle Antal szerezte a Paris Saint-Germain ellen.

Olvasói sztorik