NB I

Magyar gólok a Bajnokok Ligájában

Szalai Ádám lehet a tizedik honfitársunk, aki gólt szerez az európai elitliga főtábláján.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára a Schalke 04 együttese. A német klub a görög PAOK ellen 1-1-re végződő első mérkőzés után idegenben harcolta ki a továbbjutást, 3-2-es győzelmének köszönhetően. A három találatból kettő a találkozót végigjátszó Szalai Ádám nevéhez fűződik. A magyar válogatott támadó és klubja ezzel ott lehet a legrangosabb európai kupasorozat 32 fős mezőnyében.

Szalai Ádám remek formában játszott, kézsérülése sem akadályozta abban, hogy győzelemre vezesse csapatát. Amennyiben a továbbiakban is számolhat vele a Schalke szakvezetése, úgy ősszel már topcsapatok ellen onthatja a gólokat. Szalai sikeréből kiindulva a Rangadó.hu legújabb összeállításában azt néztük meg, kik azok a magyar játékosok, akik a csoportkörben alatt is eredményesek tudtak lenni a nyugati élcsapatok ellen.

Az elmúlt három kiírásban nem született magyar gól a Bajnokok Ligája főtábláján. Legutóbb 2009-ben Rudolf Gergely és Czvitkovics Péter talált be a kapuba, mindketten a Fiorentina védelmét keserítették a Debrecen emlékezetes BL-szereplése alkalmával. Czvitkovics a budapesti, 4-3-ra elveszített találkozón volt eredményes, míg Rudolf itthon, és az idegenbeli 5-2-es vereség alkalmával is betalált egyszer-egyszer.

Két év magyar-gólcsend előzte meg a debreceni találatokat. 2006 novemberében felemásra sikeredett Juhász Roland szereplése az AC Milan ellen. Az akkoriban még a belga Anderlechtben játszó válogatott védő sajnos hamar kiharcolt egy büntetőt az olaszoknak, ám javította hibáját, és a második félidőben egy szöglet után fejelt az ellenfél hálójába a 4-1-re elveszített találkozón.

Győztes gólt szerzett az FC Porto elleni, idegenben 3-2-re megnyert találkozón Borbély Balázs, az Artmedia Petrzalka szlovák-magyar játékosa. A középpályás ráadásul nem állt meg egy találatnál a 2005–2006-os kiírás csoportkörben, hiszen a Rangers elleni, hazai 2-2-es meccsen is eredményes tudott lenni.

Szabics Imre juttatta vezetéshez a Manchester Unitedet vendégül látó, és 2-1-re legyőző Stuttgartot. 2003 októbere remekül sikerült a magyar válogatott támadójának, hiszen egy fordulóval később a Panathinaikosz ellen is az ő találata nyitotta a 2-0-ra megnyert összecsapást.

Nagyon hosszú szünetet szakított meg Szabics találata, hiszen a 2003–2004-es szezont megelőzően utoljára a ferencvárosi BL-szereplés alkalmával örülhettünk magyar góloknak. 1995 őszén azonban mindjárt nyolcnak, hiszen Nyilas Elek, ifj. Albert Flórián, Vincze Ottó és Lisztes Krisztián is két-két alkalommal volt eredményes. A BL-főtábla első magyar gólját Lisztes jegyezte a Grasshoppers otthonában 3-0-ra megnyert találkozón. Mellette még Vincze Ottó volt eredményes, ő kétszer mattolta a svájci védelmet. A második fordulóban 5-1-re kapott ki a Fradi, Nyilas büntetőjére sajnos négyszer tudott válaszolni a holland Ajax. A következő magyar gólt ifj. Albert jegyezte a Real Madrid elleni, 1-1-re végződő összecsapáson. A Grasshoppersnek aztán ismét hármat hintett a magyar bajnok, Albert, Lisztes és Nyilas voltak eredményesek.

Szalai Ádám lehet tehát a tizedik magyar a sorban, aki – a csoportkör-rendszerű – Bajnokok Ligájában eredményes lehet a legjobb 32 csapat mezőnyében.

Olvasói sztorik