NB I

Újonc-kiütések nyomában

A Mezőkövesd kecskeméti sikerét megelőzően a Dunaferr lőtt hat gólt friss feljutóként az NB I-ben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az újonc Mezőkövesd 6-2-re nyert a Kecskemét otthonában az OTP Bank Liga harmadik fordulójában. A borsodi alakulat már az első félidőben eldöntötte a találkozó sorsát, hiszen Szalai Vilmos, Melczer Vilmos, Balajti Ádám és Bognár István góljaival 4-1-re vezetett negyvenöt perc után az időközben emberhátrányba is kerülő KTE ellen.

Újonc együttestől ritka, hogy hat góllal keserítse az ellenfél életét az NB I-ben. A Rangadó.hu a mezőkövesdi siker kapcsán utánajárt, vajon az elmúlt két évtizedben mennyire volt jellemző a nagyarányú siker a frissen felkerülő csapatokra az élvonalban. Összeállításunkból kiderül, bizony hasonlóan nagy különbségű győzelemre régen volt már példa, de azért szinte minden évben volt egy-egy kiemelkedő meccsük az újaknak is.

Az előző szezonban az egyik legnagyobb meglepetést az MTK Ferencváros elleni sikere okozta. A kék-fehérek 4-2 arányban győzték le fővárosi riválisukat a Hidegkuti-stadionban.

Egy évvel korábban a Diósgyőr és a Pécs számított újoncnak az élvonalban, és mindkét együttes képes volt nagyarányú sikert aratni: a DVTK pont a Pécs ellen győzött 4-0-ra, míg a baranyaiak a Vasast múlták felül 5-1-re, Bajzát Péter mesterötösével.

Négy gólt rúgott a címvédő Debrecennek a Siófok a 2010–2011-es kiírásban. Sowunmi és Tusori vezetésével már a szünetben 4-0-ra vezetett a Balaton-parti együttes, a Lokinak így csak szépítésre futotta Szakály Péter révén, ezzel alakult ki a 4-1-es végeredmény.

Mindkét feljutó letette névjegyét a 2009-es ősz folyamán: az élvonalba visszakerülő Ferencváros a második fordulóban – ami az első mérkőzése volt a bajnoki kiírásban – a Zalaegerszeget fogadta az Üllői úton, és 4-1-es sikert könyvelhetett el. A Pápa is újoncként vágott neki ennek az idénynek. Csak úgy, mint a Fradi, tíz győzelemmel zárta az évet, melyek között egy Nyíregyháza elleni 5-1-es győzelem is szerepel.

Az ezt megelőző szezonban a Kecskemét gólokban gazdag találkozón múlta felül a REAC csapatát, 5-3 lett a vége. Ebben az idényben az újoncok igazán kitettek magukét, a KTE az ötödik helyen zárt, míg a Haladás a dobogóig menetelt. Utóbbi csapat inkább masszív védelméről volt híres, de azért egy 5-0-s kiütés így is belefért a Siófok ellen.

A 2005–2006-os kiírásban a Tatabánya idegenben intézte el 5-0-ra a Lombard Pápát. A korábbi években viszont elmaradtak a nagyon kirívó eredmények, de azért több újonc is tudott kellemetlen meglepetéseket okozni: a Vasas a 2004–2005-ös kiírásban 4-1-re győzte le a Honvédot, és a Siófok is hasonló arányban múlta felül egy évvel korábban a Békéscsabát. Utóbbi együttest sem viselte meg túlságosan ez a vereség, a Honvéd és a Dunaferr ellen is hozott egy 4-0-s sikert a szezon során. Hasonló arányban verte a Videoton az Újpestet a 2000–2001-es szezon második felében, egy idénnyel azelőtt pedig a Tatabánya és a Nagykanizsa is 4-1-re tudott győzni feljutóként. Előbbi a szintén újonc Szeged, utóbbi a Vasas ellen.

Igazán komoly újonc-kiütéseknek még a 2000-es évek előtt tapsolhatott a közönség: az 1998–1999-es bajnokság során a Dunaferr 6-1-re győzte le a szintén frissen feljutó Nyíregyháza csapatát. Egy szezonnal előtte, a bajnoki nyitófordulóban a Diósgyőr 5-1-re verte a Kispestet, míg a Gázszer a Vasast alázta a 15. fordulóban 6-2-re, idegenben. Az elmúlt két évtized legnagyobb arányú győzelmét az MTK aratta az 1995–1996-os bajnokság során, mikor is a kék-fehérek a 12. fordulóban a Győr csapatát győzték le 8-2-re.

Olvasói sztorik