NB I

Az elmúlt évek leggyengébb rajtja

Az elmúlt 18 évben nem kezdett olyan rosszul a mindenkori bajnoki címvédő, mint most a Győri ETO.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem kezdte jól a szezont a bajnoki címvédő Győri ETO. Az OTP Bank Ligában eddig döntetlent ért el a Diósgyőr és a Haladás ellen, a legutóbbi fordulóban pedig 1-0-s vezetés után kapott ki a Ferencváros csapatától.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak jártunk utána, vajon a mostani rajt mennyire számít gyengének az előző évek címvédőinek idénykezdetéhez képest. Kiderül, bizony a Győrnél rosszabb rajtot egyetlen bajnokcsapat sem volt képes produkálni az elmúlt 18 évben.

Az 1995-ös nyitánytól kezdve a győriek rajtja számít a leggyengébb kezdésnek a bajnoki címvédőket tekintve. Ezen időszakban egyedül a Ferencváros tudott hasonlóan rossz kezdést produkálni, még a 2001–2002-es szezonban. Ekkor a Fradi csak három pontot gyűjtött három forduló alatt, csak az Újpest ellen tudott nyerni.

Az elmúlt majdnem két évtizedben csupán a Debrecennek és a Ferencvárosnak sikerült a címvédés az NB I-ben. A Fradi az 1994–1995-ös bajnokság után egy évvel is a dobogó tetejére állhatott. 1995-ben két győzelemmel és egy vereséggel kezdtek a zöld-fehérek, így sikerült végül ismét az első helyen zárniuk az idényt. A Loki a 2004–2005-ös szezonban zárt először az első helyen. Ezután zsinórban még kétszer állhatott a dobogó tetején. Mindkét címvédő-idényben hét-hét ponttal kezdett, tehát veretlenül rajtolt a bajnokságban. 2009 nyarán lett ismét aranyérmes a DVSC, a következő szezont hat ponttal kezdte, ezzel pedig ismét meg tudta védeni bajnoki elsőségét.

Látható tehát, hogy azok a csapatok, akik meg tudták védeni bajnoki címüket, legalább két győzelemmel rajtoltak az adott idényben.

Azonban még ez sem garancia a jó szezonzárásra: a tavalyi, a 2010–2011-es, illetve a 2007–2008-as szezonban a Debrecennek hat, illetve utóbbi két esetében hét ponttal rajtolva sem sikerült a címvédés. Ugyanígy hét ponttal kezdett a 2000-es ősz folyamán a Dunaferr, de itt is elmaradt a címvédés. A 2004–2005-ös szezont a Ferencváros kilenc ponttal indította, de még így sem sikerült megismételnie az előző évi bajnoki elsőséget. Hasonló cipőben jár az 1998-ban szintén hibátlanul rajtoló Újpest, és az egy évvel korábban ugyanígy kilenc pontot gyűjtő MTK is. Egyik csapatnak sem jelentett címvédést a százszázalékos bajnoki nyitány.

Ami a Győri ETO-t illeti, nem az idei a csapat leggyengébb rajtja az elmúlt időszakot tekintve. 2008 őszén három forduló után (Haladás, Debrecen, Kecskemét) nulla pont állt a csapat neve mellett – igaz, a harmadik fordulót később pótolta az ETO, így csak két körön volt túl három hét elteltével –, és a 2001–2002-es rajt sem sikerült jobban, ekkor a Debrecen, MTK, ZTE trió ellen maradt pont nélkül. A mostaninál szintén gyengébben indult a 2003-as idény, ekkor csupán egyetlen pont árválkodott a csapat neve mellett három kör után (ráadásul ekkor gólt sem rúgott a csapat az első három fordulóban).

Általában jobban szokott kezdeni a győri csapat: a 2011–2012-es, a 2002–2003-as és az 1997–1998-as szezonokban például háromból hármat nyert. Veretlenül indult a 2005-ös, az 1999-es, az 1998-as, az 1996-os és az 1995-ös szezon is, de 2004-ben és 2000-ben is két-két győzelemmel tudta kompenzálni a korán elszenvedett vereségeket.

Nehéz dolga lesz tehát az ETO-nak, ha meg akarja védeni bajnoki címét, hiszen a szezon előtt három csapat (Debrecen, Videoton, Ferencváros) is bejelentkezett a bajnoki elsőségért. A rajt nem sikerült jól Pintér Attila együttesének, de emlékezhetünk rá, hogy tavaly is egy pofont követően (4-1-es vereség a Debrecen elleni nyitófordulóban) állt talpra és nyerte meg a bajnokságot az ETO.

Olvasói sztorik