NB I

Egy félidőnyi Bayern-henger

Habár a szünetben még vezetett, végül 4-1-re kikapott a Győri ETO a Bajnokok Ligája-címvédőtől.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi felkészülési mérkőzés
Győri ETO – Bayern München (német) 1-4 (1-0)
Győr, 16 ezer néző. Játékvezető: Fábián
Győr: Sztevanovics (Kamenár, 1.; Nagy G., 72.) – Wolfe, Lipták (Sztanisics, a szünetben), Lang (Völgyi, 65.), Dinjar (Pátkai, 65.) – Kamber (Svec, a szünetben), Mevoungou (Kalmár, 32.), Nicorec (Burgos, 52.) – Martínez (Varga R., a szünetben), Strestík (Koltai, 72.), Andrics (Kronaveter, 52.; Lázok, 72.). Edző: Pintér Attila
Bayern: Starke – Contento, Van Buyten, Kirchhoff, Rafinha – Thiago, Weiser (Götze, 55.), J. Martinez – Shaqiri, Th. Müller, Derflinger (Ribéry 64.). Edző: Josef Guardiola
Gólszerzők: Martínez (40.), illetve Shaqiri (58., 70.), Götze (62., 89.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A gálamérkőzés előtt közös sajtótájékoztatót tartott a magyar bajnok Győri ETO, illetve vendége, a Bajnokok Ligája-győztes német Bayern München.

– Tizenkét évvel ezelőtt jelentünk meg Győrben, hogy megmentsük az akkor válságban lévő, több évtizedes hagyományokkal rendelkező Győri ETO-t – mondta Tarsoly Csaba, klubtulajdonos. – Kilenc évvel ezelőtt a Bayern München vendégjátékával ünnepeltük a klub százéves évfordulóját. Nagy örömömre szolgál, hogy itt köszönthetjük a húszéves Audi Hungaria Motor Kft-t, amelynek segítségével legutóbb bajnoki címet szereztünk, megnyertük a Szuperkupát, és ezüstérmesek lettünk a Magyar Kupában. Örülök, hogy Európa legjobb klubcsapatát láthatjuk vendégül.

– Néhány hónappal ezelőtt, amikor Wintherkorn professzor megkeresett bennünket, hogy az Audi jubileuma alkalmával vállalnánk-e a győri szereplést, nem sokat gondolkodtunk a válaszon – mesélte a Bayern München nevében Karl-Heinz Rumennigge. – A lehető legjobb csapattal érkeztünk Győrbe. Boldog vagyok, hogy most vagyunk itt, hiszen a 113 éves klubnak olyan éve ez, amilyen még soha nem volt. Először szereztünk Bajnokok Ligája-győzelmet, német bajnoki címet és Német Kupa-győzelmet is egy évben.

Achim Heinfling, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a mérkőzés bevételével szeretnék segíteni a klub utánpótlás-nevelését.

Gyakorlatilag teltház, vagyis 16 ezer néző előtt játszott egymással az előző szezon német és magyar bajnoka. A bajoroknál egy-két nagyobb név ugyan nem jött el Győrbe, de ott volt a kezdőben Thomas Müller és Van Buyten. Pintér Attila szép gesztust gyakorolt: szombaton, a Fradi ellen agyrázkódást szenvedett Szasa Sztevanovics a kezdőcsapatban kapott helyet, de fél perc után le is cserélte a csapatkapitányt, hiszen még pihenésre van szüksége.

A nyolcadik percben veszélyeztetett először a Bayern, de az újonnan beállt Kamenár védeni tudott. Három perccel később Andrics került helyzetbe, 12 méterről leadott lövését Starke tolta ki, Strestik még lőni tudott a kipattanóból, de az elkerülte a kaput. Az első félidő feléhez érve megállapítható volt, hogy a Győr nem játszott alárendelt szerepet, sőt Nicorec fejese is veszélyes volt a németek kapujára a 25. percben. A 40. percben előnybe kerültek a magyarok: Martínez remekül indult meg a jobb oldalon, kicselezett egy védőt és 14 méterről leadott lövésével szemben tehetetlen volt a német kapuvédő (1-0).

Több cserével is próbálta frissíteni csapatát Pintér Attila a második félidő elején, és az 57. percben majdnem be is jött a húzás, hiszen az egyik új játékos, Varga Roland került ziccerbe, de belsőzését hárítani tudta a kapus. A kihagyott helyzet megbosszulta magát: egy perccel később Shaquiri fejes góljával egyenlítettek a bajorok (1-1).

A hatvanadik percben először állt be Bayernben a nagy rivális Dortmundból igazolt Mario Götze. A fiatal klasszis nem sokat teketóriázott, nagy szóló után előbb ugyan a kapufát találta el, de a kipattanót már gólra váltotta (1-2). A hetvenedik percben szertefoszlottak a győriek esélyei: újra az alacsony termetű Shaquiri volt eredményes fejjel (1-3). A hajrában Götze adta meg a kegyelemdöfést, könnyedén talált Nagy Gergely kapujába, beállítva ezzel a végeredményt (1-4). A mérkőzés végére teljesen beszorult az ETO, a bajorok egy jó félórányi futballal is magabiztosan győzték le a magyar bajnokot.

Edzői értékelések

Pintér Attila, Győr: – Nagy megtiszteltetés volt a magyar foci számára a Bayern vendégjátéka, köszönjük az Audinak. Tizenöt-húsz éve nem járt ennyi jó játékos Magyarországon. Becsülettel játszottunk, példás a játékosok hozzáállása. Köszönjük a Bayernek és Guardiolának is, hogy itt voltak. Jó úton haladunk, kicsit más játékfelfogásban próbálunk játszani, ami egyre jobb lesz. Az utolsó fél órában már azért volt kevésbé jó a játékunk, mert sokat cseréltünk, olyanok kaptak lehetőséget, akik keveset, vagy egyáltalán nem játszottak az utóbbi időben. A Bayern ugyanakkor a végén játszott a legerősebb összeállításában, de le a kalappal a csapat előtt.

Josep Guardiola, Bayern: – Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk. Tudjuk, hogy az Audi nagyon fontos partnere a klubnak. Nehéz volt a találkozó, ami nem meglepő, mert a magyar bajnokkal játszottunk. Jobbak voltunk a második félidőben. Elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Nem akarom összehasonlítani a Bayernt a Barcelonával. Mindkét klubnak megvan a saját története. Mindössze másfél hónapja vagyok a Bayernnél, ezért még nem tudok a jövőről beszélni. A mandátumom végén tudunk értékelni. Addig is figyelünk a következő, Frankfurt elleni feladatra. Javulni kell még a játékban, de bízom a játékosaimban, és tudom, hogy egyre jobbak leszünk. Szeretném, ha mindenki szeretné a Bayern játékát. Shaqiri csodálatos játékos, kiváló teljesítményt nyújtott ma. Nagyon jó párost alkotnak Ribéryvel, rengeteg ötletem, elképzelésem van vele kapcsolatban.

A Rangadó.hu állandó szakértője, magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán elemezte a látottakat, illetve a párharc előzményeit:

Körülbelül egy hónapja robbant a hír, hogy jön a Bayern München, amelyről már akkor közismert volt, hogy triplázott az előző szezonban. Mindenki nagyon boldog volt, bár nem tudtuk, amit most már tudunk, hogy milyen kerettel érkeznek, de ettől függetlenül ünnepre készültek a szurkolók és a labdarúgásban dolgozó szakemberek.

A közelmúltban két dologra is felkaptuk a fejünket. Az egyik a jegyárak témaköre. Még a Bayern-fanatikusok is jeleztek, hogy odakint egy átlagos bajnokira negyven euróba kerül egy jegy, itt pedig harmincezerért is lehetett kapni. Persze, ez annak a döntése, aki szervezi, rendezi az eseményt, és ettől függetlenül is tizenhatezer néző volt a stadionban, tehát nem sajnálták a pénzt, hogy láthassák a Bajnokok Ligája-címvédőt.

A másik sajnálatos dolog a Fradi döntése volt, miszerint nem egyeznek bele a szombati rangadó elhalasztásába. Ez kétélű dolog. Sajnos a bajnoki rajt után már nem szerencsések ezek a felkészülési meccsek, de lehetett volna toleránsabb az FTC, hogy ne kelljen 24 órán belül pályára lépnie egyetlen győri játékosnak sem, mert ez nem egészséges.

Tavasszal mindkét csapat megnyerte hazája bajnokságát. Pintér Attila nem lett rosszabb edző, a kerete, a játékosai sem lettek rosszabbak. Az új embereknek még idő kell, és egyelőre nem látom, miben erősítik a csapatot. Lehet, hogy csúszott a felkészülés a BL-selejtező miatt, mert a győriek kezdték leghamarabb a felkészülést. Az biztos, hogy Pintér motivált, nem engedi, hogy a csapatát leszólják, és külföldről jött emberek osszák az igét. Azt is tény, hogy kilenc pontból mindössze kettő sikeredett eddig, és ez a teljesítmény nagyon kevés lesz a folytatásban.

Jupp Heynckes játékrendszere a négy-kettő-három-egy volt. Adódott a kérdés, mit lehet még változtatni, az előző szezonhoz képest lehet-e egyáltalán sikereket elérni, vagy Guardiola bukásra van ítélve? Az általa alkalmazott szerkezet a négy-egy-négy-egy, ami támadófocit ígérő felállási forma. Persze, sokan mondták, hogy tiszta Barcelona lesz a Bayern, de az edző közölte, nem fogja ráerőltetni a katalánoknál alkalmazott játékot új csapatára, és valóban teljesen más ez a foci, mint amit a spanyolok játszanak. Götze és Thiago személyében két sztár érkezett, és talán egyedül Gomes távozása lehet érzékeny veszteség.

Európában, illetve a világon az egyik legjobb csapat a Bayern, de jelenleg a Guardiola-iskola tanulási folyamatában van benne, s eddig hol jobban, hol rosszabban működött a gépezet. Változott a stílus, de annyit nem, a lendületes átlövésekkel, szárnyjátékkal tarkított futballt nem öli ki belőlük.

Csupán egy kezdőjátékos maradt a pénteki bajnoki mérkőzésen látott csapatból, Thomas Müller. A Bayern ezúttal a C-csapatával lépett pályára. Nem tetszett, hogy ennyire beleültek az első félidőbe. A Győr méltó partner volt, többen maradtak a néhány órával korábbi, Ferencváros elleni csapatból. Mindkét oldalon adódott lehetőség, és amikor eltolódott a vendégek védekezése, Martínez egy szép góllal megszerezte a vezetést. Csalódás volt a Bayern, de sejtettem, hogy nem hozzák el az összes ászt, és nem fogják komolyan venni a gálamérkőzést.

Guardiola a szünet után sokáig nem cserélt, aztán Shakiri fejesével egyenlítettek a németek. Érdekesség, hogy 160 centinél nincs több, és a második gólját is fejjel szerezte. Hamarosan jött a Bayern B-csapata, viszont a győriek elkészültek az erejükkel, nem volt náluk a labda, nem tudtak veszélyeztetni, és a müncheniek ellenfelük fölé nőttek.

Az eredményt nem kell magyarázni, nagy öröm, hogy itt volt a Bajnokok Ligája-címvédő, amely persze kisebb megerőltetés nélkül győzött. Mindez nem csoda, mert a két ország futballja között olyan különbség van, amit zongorázni lehet. Jó volt látni a német sztárcsapatot, és jó volt látni, hogy a Győr az első félidőben pariban volt vele.

Olvasói sztorik