NB I

Sztárcsapatok testközelből

Az elmúlt években rendre megfordultak európai szinten is jegyzett, komoly együttesek a magyar pályákon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ismét patinás csapatokat látnak vendégül klubcsapataink egy-egy felkészülési mérkőzés erejéig. A német sztárklub, a Bajnokok Ligája-címvédő Bayern München Győrben, az olasz Sampdoria pedig Szombathelyen és Sopronban teszi tiszteletét ezen a nyáron.

Ezen apropóból a Rangadó.hu legújabb összeállításában megnéztük, mely klubcsapatok léptek pályára az elmúlt években edzőmeccsen vagy tétmérkőzésen hazánkban, illetve milyen érdeklődés fogadta ezeket a gárdákat. Kiderül, az elmúlt időszakban bizony évről-évre megcsodálhattuk testközelből a topligák sztárjait, és az igazán nagy nevekre a szurkolók is kíváncsiak voltak.

Tavaly két igazán neves klub tette tiszteletét hazánkban. Mint ismert, a Videoton az Európa Liga csoportköréig menetelt, ahol a portugál Sporting CP is az ellenfelek között szerepelt. A székesfehérváriak remek teljesítményt nyújtottak, és 10 500 néző szeme láttára Vinícius, Oliveira és Nikolics góljaival 3-0-ra verték a neves ellenfelet.

Még a nyár folyamán a német élvonalban szereplő Mainzot látta vendégül barátságos meccsen a Haladás. Az ezerfős közönség előtt rendezett találkozón a szombathelyiek a félidőben még vezettek Iszlai góljával, azonban a második játékrészben fordított az ellenfél, így 2-1-re kikapott a Hali.

2011-ben az AS Roma látogatott a Puskás-stadionba, hogy megmérkőzzön a századik születésnapját ünneplő Vasassal. Az 1-0-s olasz sikerrel végződő találkozóra közel nyolcezer néző volt kíváncsi, akik igazán pörgős játékot sajnos nem láthattak az est folyamán…

A 2010-es évben egy barátságos mérkőzésen és két tétmérkőzésen találkozhattunk komoly nevekkel. A Haladás Szombathelyen csapott össze a német Bundesliga patinás klubjával, a Werder Bremennel. Nem kis meglepetésre a vasi együttes 2-1-es sikert aratott, Oross és Nagy Gábor góljaira ugyanis csak Almeida tudott válaszolni a hajrában. A találkozót nem övezte túl nagy érdeklődés, körülbelül kétezer néző váltott jegyet.

Ősszel a Debrecen Európa Liga-sikereinek örülhettünk, a csapat egészen a csoportkörig jutott. Az ukrán Metalliszt Harkov mellett a Sampdoria és a holland PSV Eindhoven is tiszteletét tette a Puskás Ferenc-stadionban. A hollandok ellen nem termett sok babér, 18 ezer néző előtt az ex-debreceni Dzsudzsák góljával 2-1-re fordított az ellenfél, és elvitte a három pontot. A Sampdoria viszont nem tudott mit kezdeni a mieinkkel, és Kabát Péter duplájával 2-0-ra győzött a Loki a nyolcezer fagyoskodó néző legnagyobb örömére.

Egy évvel korábban igazán el voltunk kényeztetve topcsapatokkal. Nyáron a Haladás látta vendégül immáron második alkalommal az Arsenal csapatát. Az angolok visszavágtak az egy évvel korábbi eredményért, Bendtner vezérletével 5-0-ra diadalmaskodtak négyezer szombathelyi szurkoló szeme láttára. Szintén barátságos mérkőzésen fogadta a magyar ligaválogatott húszezer néző előtt az AC Milan csapatát a Puskás-stadionban. Bár Rajczi góljával a mieink szerezték meg a vezetést, Kaká és Sevcsenko gyorsan fordított. Tököli gólja még egyenlítést ért, viszont Sevcsenko, Seedorf és Viudez végül 5-2-re módosította az állást.

Nem csak gálameccseken találkozhattunk sztárokkal, hiszen az ősz során a Debrecen a BL-csoportkörbe jutva elhozta nekünk a Liverpoolt, a Lyont és a Fiorentinát is. Az angolok ellen egy korai N’Gog gól döntött (0-1), a Lyon nagyon simán nyert (0-4), az olaszok viszont rendesen megizzadtak a Czvitkovics, Rudolf, Coulibaly vezette Loki ellen a 4-3-as Fiorentina-sikerrel zárult találkozón. Mindhárom mérkőzést komoly érdeklődés övezte, átlagban több mint 41 ezer szurkoló látta a találkozókat. Még így sem ért véget a sztárok sora, hiszen bár a helyszínen senki sem szurkolhatott (zártkapus volt a találkozó) a Honvédnak a Fenerbahce ellen az Európa Ligában, azért mégis csak a török sztárcsapat tette tiszteletét a fővárosban. A mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult.

Egy évvel korábban a helyszínen is láthattuk a töröket, hiszen az MTK is kifogta a Bajnokok Ligája-selejtező során a Fenert. A találkozón nem volt pardon, ötezer néző előtt sima, 5-0-s sikert aratott az ellenfél.

Egy barátságos meccsen is testközelből csodálhattunk sztárokat, hiszen a Haladás ebben az évben mérkőzött meg első alkalommal az Arsenallal. A szombathelyiek Kenesei révén még a vezetést is megszerezték a 12 ezer néző legnagyobb örömére, de Walcott végül egyenlített, így bravúros döntetlennel zárult a találkozó.

2005-ben a Debrecen a Manchester Uniteddel csapott össze a Bajnokok Ligája-selejtezőben. A Puskás-stadionban mintegy 27 ezer néző volt kíváncsi az angol sztárklubra, amely sima, 3-0-s sikerrel zárta a találkozót.

Rendeztek már ezelőtt is Győri ETO – Bayern München összecsapást. 2004-ben Győrben tette tiszteletét barátságos mérkőzésen a patinás német alakulat. A találkozót nagy érdeklődés fogadta, 21 ezer néző tekintette meg a helyszínen a bajorok vendégjátékát. A gólok sem maradtak el a gálameccsen: Ballack duplájával, illetve Makaay találatával háromgólos előnyre tett szert az ellenfél, amelyre még Igor Nicsenko válaszolni tudott. A kegyelemdöfést Santa Cruz adta meg, így 4-1-re diadalmaskodott akkor a München.

2003-ban az MTK jóvoltából láthattunk neves külföldi klubot magyar pályán. A BL-ben indulva a magyar bajnoknak a Henrik Larssonnal a soraiban felálló skót Celtic jelentette a végállomást. Az itthoni meccsre ötezer néző volt kíváncsi, akiknek egy 4-0-s skót győzelmet kellett végignézniük a helyszínen.

Természetesen nem csak az elmúlt egy évtizedben érkeztek hozzánk sztárcsapatok. 2002-ben 40 ezer ember hangorkánja közepette vágta a hálóba a labdát Koplárovics Béla a Zalaegerszeg – Manchester United Bajnokok Ligája-selejtezőn, így győzött itthon 1-0-ra a magyar bajnok. Ugyanezen év őszén az Újpest az UEFA Kupában a Paris Saint-Germain csapatát fogadta a Megyeri úton, és szoros, 1-0-s vereséggel maradt csak alul a hatezer fős szurkolótábor előtt.

A korábbi évekből is voltak igazi csemegék, hiszen a Ferencváros például 1995-ben állandó teltház előtt (18 ezer néző) küzdötte végig az őszt a Bajnokok Ligájában, olyan neves ellenfelekkel, mint az Ajax (1-5), a Real Madrid (1-1) és a Grasshoppers (3-3). De felhozhatjuk példaként a Videoton 1985-ös UEFA Kupa-menetelését is, amikor a legendás csapat egészen a döntőig menetelt, ahol a Real Madridtól kapott ki a Sóstói Stadionban 3-0-ra a döntő első mérkőzésén, mintegy 40 ezer szurkoló buzdítása közepette.

Olvasói sztorik