NB I

Nem zavaró az alapvonali bíró

Négy kapus is egyetért abban, hogy nem vonja el a figyelmüket a közelükben ácsorgó asszisztens.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar bajnokságban játékvezetés szempontjából premier volt az új szezon első fordulója, hiszen hogy most először ténykedtek alapvonali asszisztensek, akik a kapusoktól néhány méterre állva végezték a feladatukat. A Rangadó.hu kikérte a hálóőrök véleményét, szerintük mennyire zavaró, vagy éppen megnyugtató az újabb sporttársak bevetése. Balajcza Szabolcs (Újpest), Dibusz Dénes (Pécs), Rózsa Dániel (Haladás) és Molnár Péter (Győr) is egyetért abban, hogy inkább előny, mint hátrány a gólbíró intézménye.

Balajcza Szabolcs: – Egyáltalán nem zavart, de a Paks elleni mérkőzés végén a tizenegyest ő ítélte meg ellenünk… Biztosan sokat számít, hogy többen ítélkeznek, hiszen több szem többet lát alapon jobban tudnak mérlegelni egy-egy szituációt a bírák. Jó dolog az is, hogy a gólok megítélésében adott szituációban sokkal nagyobb rálátása van a történtekre az alapvonali játékvezetőnek.

Dibusz Dénes: – Az én munkámat nem nehezíti, hogy pár méterre tőlem más végzi a munkáját. Tavaly is volt már néhány mérkőzés, amikor próbálgatták ezt a rendszert, gondolok itt elsősorban a Ligakupára. Egyértelműen pozitív lehet, ha olyat lát meg, amit a játékvezető nem láthat, tudja tehát segíteni az ő munkáját. Például a Fradi ellen én tisztán láttam, hogy Szatmári Lóránd a kiállítása előtt a labdát találta el, meg is kérdeztem az alapvonali játékvezetőtől, de mondta, hogy ő ezt nem láthatta, hiszen ő van a legmesszebb az esettől. Nekik csak a közelükben lévő esetekre kell koncentrálniuk, de az első forduló alapján tudtak hasznos ítéleteket hozni.

Rózsa Dániel: – Nincs benne a látószögemben az alapvonali bíró, úgyhogy nem zavart, az első fordulóban sem volt ezzel semmi gond. Abból a szempontból kedvező lehet az újítás, hogy több szem többet lát. Több szemszögből biztosabban tudnak döntést hozni az erre illetékesek, úgyhogy segíti a játékot.

Molnár Péter: – Az alapvonali játékvezetőt én szinte észre sem veszem. Néha kinézek rá, megkérdezem, hogy miért született egy-két ítélet, de engem egyáltalán nem zavar.

Olvasói sztorik