NB I

Megküzdöttek a hőséggel

A 93. percben szerzett tizenegyes-góllal a Paks 2-1-re győzött Újpesten az OTP Bank Liga első fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 1. forduló
Újpest FC – MVM Paks 1-2 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 800 néző. Játékvezető: Németh Á.
Újpest: Balajcza – Antón, Vermes, Mihajlovics, Molnár S. – Simon K., Vasziljevics, Balogh B. – Tshibuabua, Ahjupera, Kabát. Edző: Kozma István, Marc Leliévre
Paks: Molnár P. – Fiola, Éger, Nyári T., Szabó J. – Bartha, Kecskés, Bori (Báló, 55.) – Hullám (Eppel, 69.), Simon A., Heffler N. (Könyves, a szünetben). Edző: Horváth Ferenc
Gólszerzők: Kabát (tizenegyesből 42.), illetve Báló (61.), Simon A. (tizenegyesből 93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az előző szezon során éppen a tavaszi rajton találkozott egymással a két csapat az Újpest otthonában, akkor emlékezetes, 6-0-s sikert aratott idegenben a Paks. Ezúttal a várakozásoknak megfelelően nagyon meleg levegő és nagyon kevés néző fogadta a csapatokat (37 fok és 800 fő), de a VIP-páholyban ott volt Egervári Sándor szövetségi kapitány is.

A hazaiaknál Szaid, Proesmans és Sztaniszavljevics hiányzott sérülés miatt, a paksi az eltiltott Lázok Jánost voltak kénytelenek nélkülözni.

Az ötödik percben láthattuk az első formás támadást, amelynek végén Kabát Péter lövését Molnár Péternek kellett védenie. Öt perccel később ismét Kabát lőtt, a paksi kapus megint hárított, és mivel a kipattanó labdát Simon Krisztián már nem tudta irányítani, ezúttal is elmaradt a gól. Innentől kezdve az ivószünetig gyakorlatilag semmi említésre érdemes nem történt. A 29. percben Simon Krisztián lövését védte Molnár, majd a 36. percben Bori Gábor próbálkozását hatástalanította Balajcza Szabolcs.

A negyvenedik percben Tshibuabua remek passzával Ahjupera kilépett a védők vonalából, egy ütemet kivárt, de a lövése elsuhant a kapus és a kapufa mellett is. Egy perccel később Nyári Tibor a tizenhatoson belül eltalálta Kabát lábát, ezért a játékvezető tizenegyest ítélt, amit a sértett magabiztosan értékesített (1-0). A szünet előtt Vasziljevics is gólt szerezhetett volna, de amikor egy szép szóló után már csak Molnár Péterrel állt szemben, a kapus nagy vetődéssel hárított. A félidő végére egészen megélénkült a játék…

Az 52. percben Molnár ismét kivédte Ahjupera veszélyes lövését, majd két perccel később megismételte ugyanezt a bravúrt. Az első félidő második feléhez hasonlóan ebben az időszakban is az újpestiek domináltak, és egyre másra próbáltak valamirevaló támadást vezetni. Aztán egy szempillantás alatt magára talált a Paks, és két nagy helyzetet dolgozott ki.

Az 57. percben Bartha hozta helyzetbe Simon Attilát, aki az ötös sarkánál a kifutó Balajczába lőtte a labdát. Két perccel később Bartha lövése a tizenhatoson belül felpattant egy védőn, a lehulló labdát Simon Attila éles szögből megpróbálta a hálóba passzolni, de a kapufát találta el.

A 61. percben jött az egyenlítő-gól: Báló ívelt be szögletet, majd a visszakapott labdát úgy lőtte a kapuba, hogy az Balajcza lábai között pattogott a hálóba (1-1). Két perccel később Kabát elé került a labda a paksi ötösön, de erős lövését nagy bravúrral védte Molnár Péter. A hetvenedik percben Báló lőtt, de a labda nem csak az ellenkező irányba vetődő Balajcza, hanem a kapufa mellett is elsuhant.

A 76. percben Kabát Péter távoli szabadrúgása a kapufán csattant. Három perccel később egy paksi szöglet után Vasziljevics lábáról saját kapuja felé pattant a labda, Balajczának nagyot kellett vetődnie, hogy megakadályozza az öngólt. A 82. percben Szabó János szabadrúgása elszállt a kapufa mellett. A hajrá is a vendégeké volt, előbb Eppel, majd Könyves lövése tévesztett célt, végül mégis az újpestiek dönthették volna el a meccset a maguk javára, de Vasziljevics lövése is arasznyival elkerülte a kaput. A túloldalon Eppel veszélyes lövését Balajcza védte, de ezzel még mindig nem volt vége+!

A 92. percben Mihajlovics a tizenhatoson belül buktatta Fiola Attilát, ezért a játékvezető büntetőt ítélt, amit Simon Attila értékesített, ezzel nyert a Paks (1-2).

A trópusi forróság és az üres, hangulattalan lelátók ellenére egész jó meccset játszottak a csapatok. Leginkább az újpestieket illeti dicséret, hiszen az edzőjük – rejtélyes oknál fogva – egyszer sem cseréltek, és a játék képe alapján egyáltalán nem érdemeltek vereséget.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, a Jászapáti edzője, az Újpest egykori válogatott játékosa, illetve trénere elemezte.

Felemás érzéseim vannak, mert az Újpesttől sokkal többet kaptam, mint amit vártam. Az előzetes hírekhez képeset jó felfogásban, agresszíven, az ellenfelet letámadva, jó tempóban, kapura veszélyesen játszottak. Horváth Ferenc önkritikusan nyilatkozta a lefújás után, hogy a kapusuknak és a szerencsének köszönhetik, hogy az első félidőben nem végezte ki őket az Újpest.

De ilyen a futball, egy nagy kapushibából, lesgóllal egyenlített a Paks. Ez annyira megváltoztatta a játék képét, hogy jó mérkőzés kerekedett, helyzet itt, helyzet ott, mindkét csapatnak volt meccslabdája. Mihajlovics hatalmas hibát vétett, amiből a tizenegyes lett. Horváth Ferenc szerencsés csillagzat alatt született, de tény, hogy jelenleg jobb kerete van a Paksnak, mint az Újpestnek. Nem véletlenül nem cseréltek a hazaiak, hiszen nem tudtak minőségileg változtatni. A vendégedző jó érzékkel hozzányúlt három játékoshoz, és mindhárom hozzá tudott tenni a csapatjátékhoz.

Az iksz is bravúr lett volna a Paks számára, ha a partjelző nem nézi el Báló leshelyzetét, ami ott volt a szeme előtt. Sajnálom az Újpestet, mert nem érdemelt vereséget. Ha a helyzeteik felét berúgják, háromgólos különbséggel mehettek volna a szünetre. Összességében nagyon jó meccset láttam, mert kaptam egy jó Újpestet a vezetőgólig, az egyenlítés után pedig jött egy jó adok-kapok. Ebben a melegben le a kalappal a csapatok előtt. Az Újpest magának köszönheti a vereséget, meg annak, hogy a kerete sajnos vékonyabb, mint a Paksé.

Szurkolói tüntetés és balhé

Az újpesti drukkerek a belga klubtulajdonos, valamint a kötelező regisztráció ellen tüntettek szombat délután, méghozzá a távolmaradásukkal. A stadionig ugyan elmentek, de az egyik külső edzőpályán sorakoztak fel, és transzparensekkel is üzentek Roderick Duchátelet-nek – írja a Blikk.

„Nekünk hazudsz vagy magadnak? Mi lesz veled, Újpest? Nézz magadba, ez a te hibád!” – ez volt olvasható a feliratokon. A drukkerek dühösek voltak a lefújás után, összecsaptak a rendőrökkel, akik közül egyet kórházba kellett szállítani.

Olvasói sztorik