NB I sport

Győzelemmel kezdett a Fradi

A Ferencváros 2-1-re győzött a Pécs otthonában az OTP Bank Liga első fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 1. forduló
Pécsi MFC-Matias – Ferencvárosi TC 1-2 (0-1)
Pécs, 3500 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Pécs: Dibusz – Horváth A., Balogh B., Romics, Fodor – Koller, Márkvárt (Rácz, 73.), Szatmári, Uzoma, Wittrédi (Városi V., 57.) – Grumics (Fröhlich, 78.). Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
FTC: Jova – Jovanovics, Gyömbér, Besics, Hidvégi (Alempijevics, a szünetben) – Somalia, Csukics (Valpoort, 62.), Józsi, Jenner – Böde, Tuijp (Otten, 92.). Edző: Ricardo Moniz
Gólszerző: Koller (59.), illetve Tuijp (28.), Valpoort (77.)
Kiállítva: Szatmári (61.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pécsen is rekkenő hőségben léptek pályára a csapatok. A hazaiaktól Gaál Miklós, a másik oldalon pedig Bönig és Leonardo hiányzott sérülés miatt.

A nyolcadik percben egy pécsi szöglet szállt veszélyesen középre, de Balogh Béla fejese jócskán elkerülte a kaput. Az első tizenöt percben mindkét csapat próbálkozott helyzeteket kialakítani, de a védők rendre a helyükön voltak. A 18. percben Szatmári indulhatott meg a labdával, nem zavarták a Fradi-játékosok, így tisztán próbálkozhatott húsz méterről, de fölé lőtt. A Pécs kissé aktívabb volt az első húsz percben, de utána magára talált a fővárosi ellenfél, és három percen belül többször is veszélyt teremtett Dibusz kapuja előtt.

Az ivószünet után folytatódott a Fradi fölénye, és a 28. percben a nyáron igazolt holland gólzsák, Tuijp révén meg is szerezte a vezetést. Lövése nem sikerült jól, de Dibusz szerencsétlenül ért a labdába, így az a hálóba vágódott (0-1). Rögtön a középkezdés után egyenlíthetett volna a Pécs, Márkvárt lőtt tiszta helyzetből, de néhány centivel elvétette a kaput. Három perccel később egy szabadrúgás után Balogh Béla fejelhetett senkitől sem zavartatva a kapu torkából, de a labdája nem talált célt. A következő percekben inkább a két tizenhatos között folyt a játék, a kapuk nem voltak közvetlen veszélyben. A 44. percben Somalia tűnt el gyanús körülmények között a pécsi tizenhatoson belül, de Szabó Zsolt sípja néma maradt.

A szünetben változtatott Ricardo Moniz: Hidvégi helyére Alempijevics állt be, ezzel átszervezve az első félidőben viszonylag sok fejpárbajt elveszítő védelmet.

A változtatás ellenére a második félidő első percében Grumics fejelhetett tisztán nyolc méterre Jova kapujától, de ő sem találta el a kaput. Az 59. percben jól szállt középre egy pécsi sarokrúgás, Koller pedig kiválóan szakadt le a gólján kívül nem sokat mutató Tuijpról, és hat méterről könnyedén fejelt a vendégek kapujába (1-1). Két perccel később jött a hidegzuhany, hiszen Szatmári megkapta második sárga lapját, így megfogyatkozott a hazai csapat. Támadóbb lett a Fradi, és Somalia kis híján meg is szerezte a vezetést: egy jobb oldali beadás után megelőzte a rossz ütemben kimozduló Dibuszt, de az üres kapu fölé csúsztatta a labdát.

A 73. percben Jenner beadását Tuijp rúgta kapásból mellé. A 77. percben egy jobb oldali beadásba éppen csak bele tudott érni a kifutó pécsi kapus. A labda a Ferencvárosban a szintén első tétmeccsén szereplő Valpoorthoz került, aki az üres kapuba továbbított. Ismét előnybe került a Fradi (1-2). Valpoort továbbra is aktív volt, a 83. percben 25 méterről tesztelte Dibuszt. Az utolsó percben tíz emberrel is küzdött az egyenlítésért a Pécs, de ezúttal már szögletből sem tudtak veszélyeztetni, így megnyerte nyitómeccsét a Ferencváros.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán elemezte:

Megérkeztek a holland tulipánok! A mérkőzés előtt mindenki azt várta, hogy a megerősödött FTC mindenhol dominálni fog, és magabiztosan nyer, mert Ricardo Moniz ezt nyilatkozta, de ez a vártnál jóval nehezebben jött össze, legalábbis a hatvanadik percig…

A Fradi nem változtatott játékrendszerén, a szokásos holland stílusnak megfelelően négy-kettő-három-egy volt az alapfelállás, a pécsieknél szintén. Az előző szezonhoz képest Tuyp volt a csúcsék, mögötte játszott Böde Dániel középen. Ahogyan régebben Pakson, most is mélységből indul. A PMFC-ben Grumics játszott fent, de ez várható volt. A mérkőzés ebben a melegben jó iramban kezdődött. A Pécs a szakvezetők által elmondottaknak megfelelően visszazárt a labdavesztés után. A Fradi már a pécsi térfél közepén elkezdte a védekezést, agresszívan letámadták az ellenfelet.

A Fradi nem nagyon tudott fölényt kialakítani, sokkal több jó megoldást láttam a pécsiektől, a vendégek csak erőlködtek. Érdekes volt, hogy az FTC vezetése előtt Tuyp csak egyszer ért a labdához, akkor is rosszul passzolt, majd a második labdaérintéséből gólt szerzett, de ehhez egy kapitális védelmi hiba kellett, Dibusz Dénes ráadásul bevédte a labdát. Azt vártam, hogy a Fradi a vezetés tudatában felébred, de a Pécs az első félidő közepétől a szünetig dominált, Balogh Bélának két fejese is volt. A baranyaiak kulturáltabban, jobban futballoztak.

Biztos voltam benne, hogy ebben az időjárásban csökkenni fog az iram. Úgy kezdődött a második félidő, hogy a Pécs feljebb tolta a védekezését, és támadólag lépett fel, egy szöglet után Koller Krisztián gólt is szerzett. Feltűnő volt, hogy a PMFC begyakorolt rögzített helyzetei nagyon jól néztek ki, a Fradi védekezése viszont ezek ellen nagyon gyengén sikerült, lásd az egyenlítő találatot.

A kiállításnál nem érzem, hogy a játékvezető bele akart nyúlni a meccsbe, de döntő hibát vétett, az utolsó félórát döntően befolyásolta. A hazaiak hiába próbáltak váltani, a Ferencvárosnak viszont összejött. A levegőben nem lógott a gól, de Dibusz némileg közrejátszott az újabb találatban. Miután ismét vezetett az FTC, némileg ellaposodott a meccs. A Fradi azonnal visszaállt, és úgy futballozott, ahogy korábban: erőtlenül és gyengén, helyzetet is alig tudott kialakítani, pedig a Pécs elkészült az erejével.

Nem érdemtelenül nyert a Ferencváros, de nem játszott jól. A kiállításig a Pécs tudatosan, szervezetten, kulturáltan játszott, semmivel nem volt rosszabb, mint ellenfele.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!