NB I

Győzelemmel kezdett a Fradi

A Ferencváros 2-1-re győzött a Pécs otthonában az OTP Bank Liga első fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 1. forduló
Pécsi MFC-Matias – Ferencvárosi TC 1-2 (0-1)
Pécs, 3500 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Pécs: Dibusz – Horváth A., Balogh B., Romics, Fodor – Koller, Márkvárt (Rácz, 73.), Szatmári, Uzoma, Wittrédi (Városi V., 57.) – Grumics (Fröhlich, 78.). Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
FTC: Jova – Jovanovics, Gyömbér, Besics, Hidvégi (Alempijevics, a szünetben) – Somalia, Csukics (Valpoort, 62.), Józsi, Jenner – Böde, Tuijp (Otten, 92.). Edző: Ricardo Moniz
Gólszerző: Koller (59.), illetve Tuijp (28.), Valpoort (77.)
Kiállítva: Szatmári (61.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pécsen is rekkenő hőségben léptek pályára a csapatok. A hazaiaktól Gaál Miklós, a másik oldalon pedig Bönig és Leonardo hiányzott sérülés miatt.

A nyolcadik percben egy pécsi szöglet szállt veszélyesen középre, de Balogh Béla fejese jócskán elkerülte a kaput. Az első tizenöt percben mindkét csapat próbálkozott helyzeteket kialakítani, de a védők rendre a helyükön voltak. A 18. percben Szatmári indulhatott meg a labdával, nem zavarták a Fradi-játékosok, így tisztán próbálkozhatott húsz méterről, de fölé lőtt. A Pécs kissé aktívabb volt az első húsz percben, de utána magára talált a fővárosi ellenfél, és három percen belül többször is veszélyt teremtett Dibusz kapuja előtt.

Az ivószünet után folytatódott a Fradi fölénye, és a 28. percben a nyáron igazolt holland gólzsák, Tuijp révén meg is szerezte a vezetést. Lövése nem sikerült jól, de Dibusz szerencsétlenül ért a labdába, így az a hálóba vágódott (0-1). Rögtön a középkezdés után egyenlíthetett volna a Pécs, Márkvárt lőtt tiszta helyzetből, de néhány centivel elvétette a kaput. Három perccel később egy szabadrúgás után Balogh Béla fejelhetett senkitől sem zavartatva a kapu torkából, de a labdája nem talált célt. A következő percekben inkább a két tizenhatos között folyt a játék, a kapuk nem voltak közvetlen veszélyben. A 44. percben Somalia tűnt el gyanús körülmények között a pécsi tizenhatoson belül, de Szabó Zsolt sípja néma maradt.

A szünetben változtatott Ricardo Moniz: Hidvégi helyére Alempijevics állt be, ezzel átszervezve az első félidőben viszonylag sok fejpárbajt elveszítő védelmet.

A változtatás ellenére a második félidő első percében Grumics fejelhetett tisztán nyolc méterre Jova kapujától, de ő sem találta el a kaput. Az 59. percben jól szállt középre egy pécsi sarokrúgás, Koller pedig kiválóan szakadt le a gólján kívül nem sokat mutató Tuijpról, és hat méterről könnyedén fejelt a vendégek kapujába (1-1). Két perccel később jött a hidegzuhany, hiszen Szatmári megkapta második sárga lapját, így megfogyatkozott a hazai csapat. Támadóbb lett a Fradi, és Somalia kis híján meg is szerezte a vezetést: egy jobb oldali beadás után megelőzte a rossz ütemben kimozduló Dibuszt, de az üres kapu fölé csúsztatta a labdát.

A 73. percben Jenner beadását Tuijp rúgta kapásból mellé. A 77. percben egy jobb oldali beadásba éppen csak bele tudott érni a kifutó pécsi kapus. A labda a Ferencvárosban a szintén első tétmeccsén szereplő Valpoorthoz került, aki az üres kapuba továbbított. Ismét előnybe került a Fradi (1-2). Valpoort továbbra is aktív volt, a 83. percben 25 méterről tesztelte Dibuszt. Az utolsó percben tíz emberrel is küzdött az egyenlítésért a Pécs, de ezúttal már szögletből sem tudtak veszélyeztetni, így megnyerte nyitómeccsét a Ferencváros.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán elemezte:

Megérkeztek a holland tulipánok! A mérkőzés előtt mindenki azt várta, hogy a megerősödött FTC mindenhol dominálni fog, és magabiztosan nyer, mert Ricardo Moniz ezt nyilatkozta, de ez a vártnál jóval nehezebben jött össze, legalábbis a hatvanadik percig…

A Fradi nem változtatott játékrendszerén, a szokásos holland stílusnak megfelelően négy-kettő-három-egy volt az alapfelállás, a pécsieknél szintén. Az előző szezonhoz képest Tuyp volt a csúcsék, mögötte játszott Böde Dániel középen. Ahogyan régebben Pakson, most is mélységből indul. A PMFC-ben Grumics játszott fent, de ez várható volt. A mérkőzés ebben a melegben jó iramban kezdődött. A Pécs a szakvezetők által elmondottaknak megfelelően visszazárt a labdavesztés után. A Fradi már a pécsi térfél közepén elkezdte a védekezést, agresszívan letámadták az ellenfelet.

A Fradi nem nagyon tudott fölényt kialakítani, sokkal több jó megoldást láttam a pécsiektől, a vendégek csak erőlködtek. Érdekes volt, hogy az FTC vezetése előtt Tuyp csak egyszer ért a labdához, akkor is rosszul passzolt, majd a második labdaérintéséből gólt szerzett, de ehhez egy kapitális védelmi hiba kellett, Dibusz Dénes ráadásul bevédte a labdát. Azt vártam, hogy a Fradi a vezetés tudatában felébred, de a Pécs az első félidő közepétől a szünetig dominált, Balogh Bélának két fejese is volt. A baranyaiak kulturáltabban, jobban futballoztak.

Biztos voltam benne, hogy ebben az időjárásban csökkenni fog az iram. Úgy kezdődött a második félidő, hogy a Pécs feljebb tolta a védekezését, és támadólag lépett fel, egy szöglet után Koller Krisztián gólt is szerzett. Feltűnő volt, hogy a PMFC begyakorolt rögzített helyzetei nagyon jól néztek ki, a Fradi védekezése viszont ezek ellen nagyon gyengén sikerült, lásd az egyenlítő találatot.

A kiállításnál nem érzem, hogy a játékvezető bele akart nyúlni a meccsbe, de döntő hibát vétett, az utolsó félórát döntően befolyásolta. A hazaiak hiába próbáltak váltani, a Ferencvárosnak viszont összejött. A levegőben nem lógott a gól, de Dibusz némileg közrejátszott az újabb találatban. Miután ismét vezetett az FTC, némileg ellaposodott a meccs. A Fradi azonnal visszaállt, és úgy futballozott, ahogy korábban: erőtlenül és gyengén, helyzetet is alig tudott kialakítani, pedig a Pécs elkészült az erejével.

Nem érdemtelenül nyert a Ferencváros, de nem játszott jól. A kiállításig a Pécs tudatosan, szervezetten, kulturáltan játszott, semmivel nem volt rosszabb, mint ellenfele.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik